Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pieleen menneet pääomasijoitukset ovat syöneet miljoonia euroja julkisia eläkevaroja

Eläkesäätiöt, Kansaneläkelaitos ja Maatalousyrittäjien eläkelaitos ovat kärsimässä miljoonatappioita.

Talous
 
Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Muun muassa Kansaneläkelaitos on sijoittanut eläkerahaa MedTECH-rahastoon.
Muun muassa Kansaneläkelaitos on sijoittanut eläkerahaa MedTECH-rahastoon. Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Fakta

Salkussa ison riskin terveysyrityksiä

  Pääomasijoitusten lopullinen arvo selviää, jos sijoittajat saavat myytyä yritykset joskus eteenpäin.

  Eläkesijoittajien ja Helsingin yliopiston salkussa on muun muassa implanttien kehittämiseen, hyvinvointiteknologian sopimusvalmistamiseen, hoitokonseptien kehittämiseen, kuntoutuspalveluihin, hoivapalveluihin ja diagnostiikkaan erikoistuneita yrityksiä.

Kuusi eläkevarojen hoitajaa sekä Helsingin yliopisto ovat kärsimässä miljoonatappioita huonosti menneen pääomasijoituksen vuoksi. Kohteena ovat olleet pörssin ulkopuoliset alkuvaiheen kasvuhakuiset yritykset.

Kyse on noin 30 miljoonasta eurosta julkista rahaa, jonka eläkevarojen hoitajat ja yliopisto ovat sijoittaneet kuuteen terveydenhuollon kasvuyritykseen.

Sijoituksen arvo on alentunut arviolta puoleen. Helsingin yliopisto on alentanut rahasto-osuuteensa arvoa tilinpäätöksessä yli viisi miljoonaa euroa ja VR Eläkesäätiö kaksi miljoonaa euroa.

Muita eläkerahan sijoittajia ovat Kansaneläkelaitos, Orionin eläkesäätiö, Maatalousyrittäjien eläkelaitos (Mela), Yara Suomen Eläkesäätiö sekä Eläkekassa Verso. Ne tekivät sijoitukset MedTECH -nimiseen rahastoon, jonka oli perustanut aikoinaan rahaston hallinnointiyhtiö Tutor Invest Oy.

Pieleen mennyt sijoitusseikkailu paljastui Helsingin käräjäoikeuden papereista, kun eläkesijoittajat ja Helsingin yliopisto pakottivat riskisijoituksia hoitaneen Tutor Investin jättämään tehtävänsä huhtikuun lopussa.

Eläkesijoittajat ja yliopisto tekivät tuolloin Tutoria ja sen toimitusjohtajaa Pekka Sillanaukeeta koskevan harvinaisen turvaamistoimihakemuksen.

Rahastosijoittajat vaativat hakemuksessaan muun muassa, että Sillanaukee jättää rahastotehtävänsä välittömästi ja Tutor Investin rahasto-osuudet siirtyvät hakijoille. Vaatimuksen pontimena oli miljoonan euron uhkasakko.

Jukista rahaa hallinnoivat hakijat vaativat käräjäoikeutta salaamaan vaatimustensa perusteet, koska heidän mukaansa ne sisältävät tietoja yksityisestä liike- ja ammattisalaisuudesta.

Sillanaukeen vastauksesta käräjäoikeudelle näkyvät kuitenkin vaatimusten perusteet: Sillanaukee kiistää, että hän olisi menetellyt huolimattomasti tai vastoin huolellisuus- ja lojaalisuusvelvoitteita rahastosijoittajia kohtaan.

Yksi rahastosijoittajista on VR Eläkesäätiö. Sen toimitusjohtaja Petteri Santalo kertoo, että rahastosijoittajat eivät voineetkaan irtaantua sijoituksistaan ennakkosuunnitelmien mukaan tänä vuonna.

Irtaantuminen eli pääomasijoittajakielellä exit tarkoittaa riskisijoitusten muuttamista rahaksi, käytännössä myymistä eteenpäin. Tämä tarkoittaa, että Tutor Invest epäonnistui rahastosalkun yhtiöiden kehittämisessä.

”Kokonaisuutena rahaston hoito ei täysin vastannut sitä, miten oli sovittu. Mitään yksittäistä syytä ei ollut”, Santalo sanoo.

Tutorin aiemmin hoitamat terveydenhuoltoalan yritykset ovat siirtyneet uuden yhtiö alle. Se on nimeltään Panacea, suomeksi ihmelääke.

Sijoitukset tulivat käytännössä rahasto-osuuksien omistajien syliin, sillä uuden hallinnointiyhtiön hallitus koostuu rahasto-osuuksien omistajista eli eläkesijoittajien ja Helsingin yliopiston talousväestä.

”Uusin yhteissijoitusmalli vaatii, että kaikki sijoittajat ovat siinä päätöksentekijöinä”, selvittää Santalo, joka on Panacean hallituksen puheenjohtaja.

Yhteissijoittajat selvittävät nyt, kuinka paljon lisää sijoituksia yhtiöt tarvitsevat. Työ on mittava, sillä aiemmin sijoituskohteiden hallituksissa istunut Pekka Sillanaukee joutui luopumaan useiden yhtiöiden luottamustehtävistä.

Sillanaukeen lähtö liittyy sopuun, jonka eläkesijoittajat sekä Helsingin yliopisto saivat aikaan Tutor Investin kanssa toukokuun puolivälissä. Tutor suostui sijoittajien vaatimuksiin ja myi samalla oman pienen osuutensa sijoittajaryhmälle.

Yksi pääomarahastoon sijoittanut on Maatalousyrittäjien eläkelaitos. Maatalouden harjoittajien eläkkeitä jakava Mela saa noin 70 prosenttia rahoistaan valtiolta.

Melan panos terveydenhuoltoalan riskiyritysten kehittämiseen on 3,5 miljoonaa euroa, joka on noin 30 prosenttia laitoksen kaikista pääomasijoituksista. Melan sijoitussalkku on kokonaisuudessaan noin 200 miljoonan euron arvoinen.

Melan talousjohtaja Jarmo Aalto istuu Panacean hallituksessa. Hän ei halua kommentoida eläkelaitoksen riskisijoituksen taustoja millään tavalla.

HS yritti tavoittaa useita kertoja Tutor Investin toimitusjohtajaa Pekka Sillanaukeeta. Sillanaukee vastasi lopulta tiedotteella, jossa kerrottiin MedTECH rahastojen muuttavan nimensä Panaceaksi. Muuta kommentoitavaa hänellä ei ole.

Viroon kotipaikkansa muuttanut Sillanaukee on työskennellyt aiemmin muun muassa HIV-lääkettä kehittävän FIT Biotechin toimitusjohtajana.

OIKAISU (HS 31.5.2016): Lauantaina 28. toukokuuta kirjoitettiin virheellisesti, että MedTECH-rahastot ovat puolet kaikista Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen (Mela) sijoituksista pääomarahastoihin. Melan sijoitussitoumus MedTECH-rahastoon on noin 30 prosenttia kaikista Melan pääomasijoituksiin antamista sijoitussitoumuksista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat