Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen yrittäjien Pentikäinen: Suomen käy huonosti, jos työehdoista sopimista ei vapauteta

Suomen yrittäjien Mikael Pentikäisen mielestä paikallista sopimista pitää lisätä merkittävästi.

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
Suomen yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mielestä työmarkkinajärjestöillä on Suomessa liikaa valtaa ja järjestöt toimivat laillisena kartellina.
Suomen yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mielestä työmarkkinajärjestöillä on Suomessa liikaa valtaa ja järjestöt toimivat laillisena kartellina. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Kuka?

Mikael Pentikäinen

 Syntynyt Espoossa 28. marraskuuta 1964.

 Maa- ja metsätaloustieteiden maisteri ja käynyt Sanoman toimittajakoulun.

 Toiminut päätoimittajana Helsingin Sanomissa, STT:ssä, Etelä-Saimaassa ja Maaseudun Tulevaisuudessa.

 Sanoma Newsin toimitusjohtaja 2004–2010.

 Keskustan eurovaaliehdokas 2014, mutta ei tullut valituksi.

Suomen yrittäjien uusi toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, 51, näkee Suomen tulevaisuuden synkkänä, jos työpaikoilla ei pystytä nykyistä vapaammin sopimaan työehdoista.

”En sanoisi, että Suomen talous tuhoutuisi, mutta huonosti meille käy, jos työmarkkinajärjestelmää ei fiksusti ja hallitusti muuteta”, hän sanoo.

Pentikäisestä työmarkkinajärjestöillä on Suomessa liikaa valtaa ja järjestöt toimivat laillisena kartellina. ”Yleensä kartellit kielletään, koska ne estävät kilpailua saadakseen itselleen etua ja haittaavat näin muuta yhteiskuntaa.”

Hänen mielestään työehtosopimukset pitäisi neuvotella uudelleen, jotta yrityksissä voitaisiin joustavammin reagoida muuttuviin tilanteisiin. Hänestä etenkin työn tekemisen ja työaikojen pitäisi joustaa nykyistä sutjakkaammin, mutta tarpeen tullen myös palkkojen.

Pentikäisen mukaan vuosikymmenien takaa kumpuavat työehtosopimukset eivät enää toimi nopeasti muuttuvassa maailmassa. ”Yrityksien näkyvyys tulevaisuudesta on lyhyt. Kilpailuasetelmat vaihtuvat nopeasti ja kaikilla vähän eri tavalla”, Pentikäinen sanoo.

”Nyt pitää ottaa paikallisen sopimisen säännöissä iso askel eikä nyhrätä enää.”

Tämän takia hän on pettynyt siihen, että hallitus ei uskaltanut rohkeammin lakiteitse vapauttaa työmarkkinoita vaan päästi uudistamisen osaksi kilpailukykysopimusneuvotteluja.

Se oli ay-liikkeen vaatimus, jotta se suostui palkansaajien etuja leikkaavaan ja yritysten kustannuksia alentavaan sopimukseen. Ay-liike pystyi näin yrittäjien mielestä vesittämään hallituksen ja yrittäjien toiveet paikallisen sopimisen merkittävästä vapauttamisesta.

SY:n mielestä on väärin, että myös järjestäytymättömissä yrityksissä vastapuolella on pakko olla liittoon kuuluva luottamusmies. Näin kilpailukykysopimuksen kirjauksia ovat tulkinneet neuvottelijat. Sopimuksen neuvottelivat palkansaajien keskusjärjestöt ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK, mutta ei SY.

”Tässä ei ole kyse mistään muusta kuin vallasta”, Pentikäinen sanoo. ”Meidän mielestä tähän olisi älyttömän yksinkertainen ratkaisu. Palkansaajien neuvottelija olisi joko luottamusmies, henkilöstö tai henkilöstön valitsema edustaja.”

Ay-liikkeen mielestä tämä ei käy, sillä sen mielestä ainoa oikea neuvottelija on liiton luottamusmies, koska sopimista käydään liittojen neuvottelemien työehtosopimuksien rajoissa.

Tarkemmin sanottuna ay-liikkeelle käy se neuvottelija, joka työehtosopimuksessa on mainittu neuvottelijaksi. Ay-liikkeen mielestä palkansaajat ovat usein heikossa asemassa, jos niiden takana ei ole liittoa.

Perjantaina hallitus lähetti loppuviilaukseen lakiehdotuksen, joka saattaisi järjestäytyneet ja järjestäytymättömät yritykset nykyistä yhdenvertaisempaan asemaan paikallisessa sopimisessa. Nykyään järjestäytymättömät yritykset eivät voi käyttää hyväkseen työehtosopimuksien antamia vapauksia paikallisessa sopimisessa.

SY ei hyväksynyt, mutta ei hylännytkään esitystä. Esityksen mukaan järjestäytymättömien kanssa voisi neuvotella eräänlainen kevytversio luottamusmiehestä. Näin liiton valta olisi häivytetty.

Pentikäisen mielestä esityksessä on paljon ongelmia, joita järjestö haluaa tutkia.

Kantaa järjestö ottaa sitten, kun selviää, miten työpaikkasopiminen on edennyt kilpailukykysopimukseen liittyvissä työehtosopimusneuvotteluissa ja kuinka merkittävä asema luottamusmiehellä sopimuksissa on.

”On selvää, ettei ehdotusta voi hyväksyä, jos tapahtuu laaja paikallisesti sovittavien asioiden luottamusmieslukitus”, Pentikäinen sanoo.

Pentikäinen on konflikteja pelkäämätön luonne, eikä järjestö varmasti jätä taistelua kesken.

”SY:n hallitus miettii 14. kesäkuuta, mitä se tekee.”

Yrittäjäkentällä on keskusteltu joukkoirtisanoutumisista työnantajaliitoista. Tosin sitä ei tiedetä, kuinka laajaa keskustelu on.

Näin yleissitovuus merkitsisi nykyistä vähemmän.

Ay-liikkeellä ei olisi riittävästi sopijapuolia, mikä on yleissitovuuden edellytys. Tämä tarkoittaisi, että liittoihin kuulumattomien ei tarvitsisi totella alan työehtosopimuksia.

”Olen kuullut keskustelua tästä ja monesta muustakin”, Pentikäinen sanoo, mutta ei paljasta, mikä on Suomen yrittäjien seuraava liike.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat