Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtio ajautui kaivostöihin – HS kertoo, kuinka Suomen päättäjät kietoutuivat Talvivaaran tragediaan

Poliitikkojen ja kainuulaisten unelma rikkauksia ja työpaikkoja luovasta kaivoksesta muuttui painajaiseksi

Talous
 
"Jos Talvivaara suljetaan, loppuu koko Kainuu"
"Jos Talvivaara suljetaan, loppuu koko Kainuu"
Talvivaaran alasajosuunnitelmat herättävät ristiriitaisia tunteita Kainuussa. Kaivoksen sulkeminen ei poista ympäristöongelmia äkkiseltään, ja työtkin katoavat. Toimittaja: Tapio Mainio ja Esa Juntunen, kuvaus: Vesa Ranta, leikkaus: Esa Juntunen ja Janne Järvinen.
Fakta

Jo yli 700 miljoonaa euroa valtion rahaa

 Valtio rahoitti kaivoksen lähialueen infrastruktuuria, kuten rautatietä, 50 miljoonalla eurolla vuosina 2007–2008. Yhtiö sai myös tavallisia yritystukia.

 Valtion rahoitusyhtiö Finnvera myönsi lainaa noin 60 miljoonaa euroa kaivoksen alkuvaiheessa.

 Valtion sijoitusyhtiö Solidium on laittanut Talvivaaraan noin 150 miljoonaa euroa.

 Talvivaara Sotkamon konkurssipesän julkisselvitys maksoi valtiolle 100 miljoonaa euroa.

 Kaivostoimintaa pyörittää nykyään valtionyhtiö Terrafame, jota pääomitettiin 209 miljoonalla eurolla vuonna 2015.

 Sipilän hallitus esitti Terrafamelle lisäpääomaa viime helmikuussa 38,5 miljoonaa euroa ja toukokuussa vielä 144 miljoonaa euroa.

 Kaivostoiminta jatkuu näillä rahoilla vuoden 2016 loppuun. Valtio valmistelee kaivoksen alasajoa, joka maksaisi hallituksen käyttämän arvion mukaan jopa 500 miljoonaa euroa.

 Alasajo mukaan lukien valtion kokonaisvastuut ovat kasvamassa selvästi yli miljardin euron.

Lähteet: Solidium, Talvivaara, Terrafame, TEM

Jättimäiset kaivoskoneet rahtaavat päänkokoisia malmilohkareita murskaamolle Kuusilammen avolouhokselta. Sotkamon Talvivaarassa työt jatkuvat normaalisti vielä ainakin vuoden loppuun, vaikka elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) ilmoitti keskiviikkona valtion valmistautuvan kaivoksen sulkemiseen.

Lähes vuosikymmenen Talvivaarassa työskennellyt Tommi Heikkinen toivoo, ettei kaivosta suljeta.
Lähes vuosikymmenen Talvivaarassa työskennellyt Tommi Heikkinen toivoo, ettei kaivosta suljeta.

Kaivinkonekuljettaja Tommi Heikkistä ottavat päähän puheet kaivoksen sulkemisesta. Hän on omistanut vuosikymmenen elämästään Talvivaaralle.

”Ulkopuoliset eivät tiedä, mikä todellinen tilanne täällä on. Uusi bioliuotuskasa toimii todella hyvin. Se on ihan erivärinen kuin vanhat kasat.”

Kaivosta pyörittävällä valtionyhtiöllä Terrafamella on yhä 605 työntekijää, ja se työllistää alihankkijoiden kautta lisäksi 350 ihmistä.

”Kainuu tyhjenee, jos kaivos suljetaan. Minullakin on huollettavana kolme- ja viisivuotiaat lapset”, Heikkinen toteaa.

Talvivaaran piti olla poliitikkojen päiväuni.

Perustaja Pekka Perä mainosti kaivoshanketta innovatiivisena ja uskaliaana – bioliuotuksen avulla Perä yritti valjastaa bakteerit louhimaan nikkeliä koleassa Kainuussa. Tarina Perän euron kolikolla Outokummulta ostamasta kaivoksesta kutkutti mielikuvitusta.

”Siinä oli huumaa. Talvivaara näyttäytyi Kainuulle hienona mahdollisuutena. Se säteili koko Suomeen valtavana innostuksena”, muistelee Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies (kok).

Perän kaivoshanke houkutteli satoja miljoonia euroja yksityistä rahaa ja loi kipeästi kaivattuja työpaikkoja kuihtuvaan maakuntaan. Valtio kustansi kaivokselle rautatien, mutta pääosin Talvivaara pärjäsi omillaan.

Häkämies vastasi puolustusministerinä 2007–2011 omistajaohjausasioista ja toimi myöhemmin elinkeinoministerinä.

”Suomessa syntyi ministerivuosinani kaivoshype. Eduskunnassa eri puolueiden edustajat pitivät puheenvuoroja, joissa vaadittiin valtiota mukaan kaivoshankkeisiin. Itse suhtauduin enemmistöomistajuuteen varauksellisesti.”

Pääministerinä koko Talvivaaran alkutaipaleen toiminut Matti Vanhanen (kesk) kertoo, että Talvivaara erottui muiden hankkeiden joukosta kotimaisten toimijoiden vuoksi.

”Poliitikoilla oli yleisesti ottaen myönteinen asenne kaivosinvestointeihin Suomessa. Kaivosalasta tuli osa etenkin Pohjois- ja Itä-Suomen työllisyyspolitiikkaa”, hän sanoo.

Vanhasen mukaan suurimmat virheet Talvivaarassa liittyivät vedenhallintaan.

”Sekä yhtiöltä että viranomaisilta osaaminen loppui kesken. Talvivaaran tapaus nostaa valtavan paljon kynnystä sille, että valtio lähtisi omistajana ottamaan riskiä jatkossa. Yksi poliitikkosukupolvi on nyt saanut oppinsa kantapään kautta.”

Toukokuussa 2007 nikkelitonnin hinta rikkoi 50 000 dollarin haamurajan. Kehittyvien maiden nikkelin nälkä vaikutti pohjattomalta. Maailmantaloudellakin meni lujaa.

Saku Soukka
Elokuussa 2007 muurattiin Talvivaaran kaivosalueen peruskivi. Seremoniaa juhlistivat keskustaministerit Paula Lehtomäki, Mauri Pekkarinen ja kuvasta puuttuva Matti Vanhanen.
Elokuussa 2007 muurattiin Talvivaaran kaivosalueen peruskivi. Seremoniaa juhlistivat keskustaministerit Paula Lehtomäki, Mauri Pekkarinen ja kuvasta puuttuva Matti Vanhanen.

Silloiset keskustaministerit Vanhanen, Mauri Pekkarinen ja Paula Lehtomäki kävivät juhlistamassa Talvivaaran peruskiven muuraamista elokuussa. Lehtomäen perhe sijoitti myöhemmin yli 300 000 euroa Talvivaaran osakkeisiin.

Teollisuusministerinä toimineen Pekkarisen mukaan poliitikot eivät ole syyllisiä Talvivaaran vaikeuksiin.

”Osin ongelmat johtuivat kaivoksen toiminnasta, mutta myös huonosta tuurista. Nikkelin hinta tippui kuudesosaan.”

Nikkelin hinta sukelsi ensin finanssikriisin ja myöhemmin Kiinan talouskasvun hiipumisen vuoksi. 50 000 dollaria tonnilta oli kaikkien aikojen ennätyshinta – ja kupla puhkesi.

”Kuka olisi ollut vuosina 2006–2007 sitä mieltä, että Talvivaaraa ei pitäisi päästää liikkeelle? Kaivosalan parhaat sijoittajat sijoittivat satoja miljoonia euroja. He uskoivat, että tästä tulee kannattava”, Pekkarinen huomauttaa.

Valtio osti ensimmäisen kerran Talvivaaraa kesäkuun 1. päivä 2011 keskellä sotkuisia hallitusneuvotteluja. Kyseessä oli tuolloin 4,3 prosentin viipale, jonka valtion sijoitusyhtiö Solidium hankki Outokummulta.

Jyrki Katainen (kok) sai kyhättyä uuden hallituksen kolmisen viikkoa myöhemmin. Omistajaohjauksen sai ensimmäisenä vastuulleen Heidi Hautala (vihr).

”Solidiumin olisi ollut syytä tarkastella Talvivaaran riskien hallintaa aivan toisenlaisella tarkkuudella. Miksi lähdettiin niin kevyesti mukaan, vaikka monet ongelmat olivat jo näkyvissä?” Hautala pohtii.

Hautalan mukaan Solidiumilla on nyrkkisääntö, ettei mihinkään yritykseen kannata lähteä sijoittamaan, ellei omistus ole vähintään kymmenen prosentin luokkaa. Solidium kasvattikin osuuttaan asteittain lähes kymmenekseen.

Epäsuorasti valtio oli mukana Talvivaarassa jo alusta alkaen, koska Outokumpu omisti Talvivaaran kaivosta pyörittäneestä tytäryhtiöstä viidenneksen. Solidium puolestaan on Outokummun suurin omistaja.

Kipsisakka-altaan yli viikon kestänyt vuoto marraskuussa 2012 teki Talvivaarasta kertaheitolla silkkaa politiikkaa.

”Omistajaohjausministeri ei puutu Solidiumin omistuksiin, ellei ole jotain erityistä syytä. Puutteellinen riskien hallinta tuli nyt esille niin dramaattisesti, ettei asiasta voinut enää pysyä täysin erossa. Talvivaara politisoitui ja tuli tosi tulenaraksi kysymykseksi”, Hautala muistelee.

Jyri Häkämies lähti elinkeinoministerin paikalta EK:n leipiin juuri vuodon sattuessa. Hänen tilalleen kriisin keskelle hyppäsi Jan Vapaavuori (kok).

Kimmo Rauatmaa / LEHTIKUVA
Pääministeri Alexander Stubb (kok), elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) ja Talvivaaran teknologiajohtaja Pertti Pekkala kiersivät valtion syliin kaatuneessa kaivoksessa marraskuussa 2014.
Pääministeri Alexander Stubb (kok), elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) ja Talvivaaran teknologiajohtaja Pertti Pekkala kiersivät valtion syliin kaatuneessa kaivoksessa marraskuussa 2014.

”Ongelmat kiteytyvät kipsisakka-altaan vuotoon: Siitä aiheutui valtavia ympäristöongelmia, ja se vaikeutti tuotannon ylösajoa. Perän porukka menetti loputkin rahansa. Yhteiskunnan sietokyky Talvivaaraa kohtaan heikkeni. Yksityisten sijoittajien kiinnostus hupeni”, hän listaa.

Vapaavuoren mielestä Talvivaaran ympäristöriskit olisi pitänyt tiedostaa paremmin.

”Megaluokan hanke, johon liittyy iso ympäristöulottuvuus, jää kaatuessaan aina viimekädessä valtion vastuulle.”

Suurimmaksi omistajaksi valtio ajautui huhtikuun 2013 osakeannissa, kun eläkeyhtiö Ilmarinen päätti jättää riskialttiin leikin sikseen ja myydä aiemmatkin omistuksensa pois. Tässä vaiheessa ei voitu enää puhua sijoituksesta, vaan valtion heittämästä pelastusrenkaasta.

Vuoden 2013 lopussa Talvivaara joutuikin yrityssaneeraukseen. Kesti kuitenkin vielä vuosi ennen kuin sen tytäryhtiö hakeutui konkurssiin, ja kaivos jäi kokonaan valtion Terrafame-yhtiön harteille.

Ympäristöministerinä vuosina 2011–2014 toiminut Ville Niinistö (vihr) ihmettelee, miksi valtio piti konkurssin partaalla keikkuvaa kaivosta pystyssä niin pitkään.

”Ongelmat kasautuivat, eikä yhtiöllä ollut resursseja korjata ympäristöongelmia. Puolitoista vuotta hukattiin täysin, ja valtion piikki kasvoi kohtuuttomasti. Olisi ollut järkevämpää antaa yhtiön mennä aiemmin konkurssiin ja harkita konkurssipesän haltuunottoa.”

Vapaavuoren mukaan välikausi käytettiin uusien rahoittajien etsimiseen.

”Haarukoimme useita omistajia, joista brittiläinen Audley Capital osoittautui varteen otettavimmaksi, mutta he päättivät lopulta vetäytyä. Tulkitsen asian niin, että epävarmuustekijöitä oli liian paljon.”

Viime huhtikuussa Vaasan hallinto-oikeus muutti kaivoksen ympäristöluvat väliaikaisiksi ja rajoitti purkuputken käyttöä. Rehnin mukaan päätös ”tappoi neuvottelut yksityisten sijoittajien kanssa”.

Hallitus on arvioinut, että kaivoksen alasajo vaatisi 200 miljoonan euron vedenpuhdistamon rakentamisen. Ville Niinistö ihmettelee, miksi laitosta ei ole rakennettu jo aiemmin.

”Eikö hallituksen mielestä myös kaivoksen ylösajo vaadi vedenpuhdistamista? Raskasmetalleista ja kemikaaleista saastuneen veden määrä kasvaa kaivosalueella edelleen. Puhdistamon rakentaminen jo varhaisessa vaiheessa olisi ollut suuri investointi, mutta kaivoksella olisi silloin ollut mahdollisuus jatkaa toimintaansa.”

Biologi ja Kainuun luonnonsuojelupiirin metsävastaava Vesa Hyyryläinen syöttää nälkiintyneelle kaakkurille Oulujärvestä pyydettyjä muikkuja. Raskasrakenteinen vesilintu laskeutui erehdyksessä valtatielle, eikä päässyt enää lentoon. Nousu vaatii kiitoradaksi joen tai järven.

Kaakkurit elävät pienten erämaajärvien täplittämässä ympäristössä. Talvivaaran lähijärvet olivat aiemmin ihanteellinen asuinalue vesilinnuille. Nyt niissä velloo suolaista ”merivettä”.

Hyyryläinen pitää kaivoksen alasajoa odotettuna ja oikeana ratkaisuna.

”Suolaisuuden syynä on kaivokselta tullut natriumsulfaatti. Aine on kuluttanut veden happipitoisuuden. Kalat ovat kaikonneet. Ne ovat kaakkurin ja muiden lajien ravintoa. Sulfaatin haittavaikutuksia ei ole riittävästi ymmärretty”, hän sanoo.

Myös Häkämiehen mielestä Talvivaaran ongelmat johtuivat juuri ymmärryksen puutteesta.

”Yhtiö, lupaviranomaiset ja valvovat viranomaiset eivät osanneet hahmottaa tämän mittakaavan bioliotusteknologian käyttäytymistä”, hän toteaa.

Aluehallintovirastot myöntävät ympäristöluvat ja ely-keskukset valvovat niitä. Häkämiehen mukaan samojen viranomaisten pitäisi olla vastuussa sekä luvituksesta että valvonnasta.

Ville Niinistö vakuuttaa, että viranomaistyötä parannettiin jo hänen ministeriaikanaan.

”Ympäristöluvitus ja -valvonta on nyt niin paljon tiukempaa ja ennakoivampaa, että tällaiselle toiminnalle ei annettaisi lupia. Talvivaarahan sai luvan puutteellisella ympäristövaikutusten arvioinnilla.”

Kaksi viikkoa sitten Talvivaaran toimitusjohtajaa Pekka Perää, entistä toimitusjohtajaa Harri Natusta ja entistä talous- ja rahoitusjohtajaa Saila Miettinen-Lähdettä vastaan nostettiin syytteet vuosina 2011–2013 tapahtuneista tiedottamisrikoksesta. Epäillyt kiistävät väitteet.

Nykyään europarlamentaarikkona toimivan Hautalan mukaan on mahdollista, että Solidium teki sijoituspäätöksiä vaillinaisen tiedon varassa.

”Tämä kysymys on ollut ilmassa jo pitkään: Antoiko yrityksen johto pörssitiedottamisessaan totuudenmukaista tietoa kaivoksen tilasta? Lisärahoituksen hankkimiseksi annettiin ehkä väkisinkin sellainen kuva, että prosessi saadaan ajettua ylös.”

Hautala sanoo itse toimineensa ministerinä siinä käsityksessä, että Talvivaara pystyy ratkaisemaan tuotanto- ja ympäristöongelmansa.

Vesa Ranta
Harri Meriläinen työskenteli torstaina Talvivaaran kaivosalueella. Vaikka Suomen hallitus valmistelee alasajoa, kaivos työllistää yhä alihankkijoineen noin 950 ihmistä.
Harri Meriläinen työskenteli torstaina Talvivaaran kaivosalueella. Vaikka Suomen hallitus valmistelee alasajoa, kaivos työllistää yhä alihankkijoineen noin 950 ihmistä.
Vesa Ranta
Talvivaarasta vastaa nykyään valtion omistama Terrafame. Vaikka Suomen hallitus valmistelee kaivoksen alasajoa, kaivos työllistää yhä alihankkijoineen noin 950 ihmistä.
Talvivaarasta vastaa nykyään valtion omistama Terrafame. Vaikka Suomen hallitus valmistelee kaivoksen alasajoa, kaivos työllistää yhä alihankkijoineen noin 950 ihmistä.
Vesa Ranta
Kainuulainen biologi Vesa Hyyryläinen pelasti kaakkurin.
Kainuulainen biologi Vesa Hyyryläinen pelasti kaakkurin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat