Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pörssitulokas Tokmanni on lähes yhtä arvokas kuin perinteikäs Stockmann

Tavarataloyhtiöiden kohtalot kertovat kaksi tarinaa sopeutumisesta vähittäiskaupan muutoksiin.

Talous
 
Sirpa Räihä / HS
Lauri Koivisto (vas.) ja Janne Karttunen kiinnittivät Tokmanni-myymälän ulkoteippauksia viime vuonna.
Lauri Koivisto (vas.) ja Janne Karttunen kiinnittivät Tokmanni-myymälän ulkoteippauksia viime vuonna. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Kuukausi sitten pörssiin listautunut halpakauppa Tokmanni on lähes yhtä arvokas kuin perinteikäs Stockmann, jonka nimestä Tokmanni otti jo 1990-luvun alussa inspiraatiota.

Stockmannin markkina-arvo oli perjantaina 412 miljoonaa euroa. Tokmannin 397 miljoonaa. Vielä kolme vuotta sitten Stockmannin arvo oli noin kaksinkertainen.

Tokmannin osake maksoi torstaina 6,71 euroa eli saman verran kuin osakeannissa. Kaupankäynti pörssitulokkaan osakkeilla on ollut verkkaista.

Tokmannin ja Stockmannin kohtalot kertovat kaksi tarinaa sopeutumisesta vähittäiskaupan muutoksiin.

Tokmannin liikevaihdon kehitys on kulkenut viime vuodet vastavirtaan muuten supistuvalla vähittäiskaupan alalla. Viime vuonna liikevaihto kasvoi 2,9 prosenttia 755 miljoonaan euroon. Kauppayhtiö teki liikevoittoa 39 miljoonaa euroa eli viisi prosenttia liikevaihdosta. Se on kaupan alalla hyvä kannattavuus.

Tokmannin ja Tarjoustalojen perustaja Kyösti Kakkonen myi yhtiönsä enemmistön jo 2004 pääomasijoittaja Capmanin rahastoille. Neljä vuotta sitten sekä Capman että Kakkonen myivät omistuksensa pääomasijoittaja Nordic Capitalille.

Pääomasijoittajien tuomalla rahoituksella kauppayhtiö on pystynyt laajentumaan voimakkaasti. Se on ostanut markkinoilta pois lähes kaikki muut halpakauppaketjut: muun muassa Vapaa Valinnat, Säästökuopat, Tarjoustalot ja Robin Hoodit.

Viime vuoteen mennessä niistä kaikista oli tullut Tokmanneja. Uusien myymälöiden perustamisen on luvattu jatkuvan.

Toisenlaisella laatumielikuvalla tavarataloja pyörittävän Stockmannin markkina-arvon kehitys on sen sijaan ollut viime vuosina surkea. Yli 150 vuotta vanhan kauppayhtiön osakkeen arvo on puolittunut kolmessa vuodessa.

Yhtiö on kärsinyt rajusti Venäjän ruplan heikkenemisestä ja Venäjän talouskriisistä. Ja samaan aikaan verkkokaupan ja ostoskeskusten imu on vienyt asiakkaita Suomen tavarataloilta. Stockmann on joutunut myymää liiketoimintoja niin, että liikevaihto supistui viime vuonna 11 prosenttia 1,4 miljardiin euroon.

Seppälä sai mennä, samoin kuin Venäjän tavaratalot.

Liiketulos oli viime vuonna yhä 29 miljoonaa euroa tappiolla.

Luottamusta Stockmanniin ovat horjuttaneet myös kirjoitukset omistajien linjaerimielisyyksistä ja toimitusjohtajavaihdokset.

OIKAISU (HS 31.5.2016): Maanantaina 30. toukokuuta kirjoitettiin, että Tokmanni tekee tappiota. Se teki tappiota vain alkuvuonna, ja koko vuodelta odotetaan hyvää kannattavuutta. Tarjoustaloja ei perustanut Kyösti Kakkonen vaan Arja ja Kari Hautanen.

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Stockmannin tavaratalo Helsingin keskustassa Aleksanterinkadulla.
Stockmannin tavaratalo Helsingin keskustassa Aleksanterinkadulla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat