Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS kokeili yleistyvää mobiilimaksamista – näin puhelimella maksaminen toimii (ja ei toimi)

Mobiilimaksussa maksukortti on mukana kännykässä ja maksaminen käy puhelinta maksupäätteelle vilauttamalla – ainakin teoriassa. Isossa osassa kauppoja maksaminen kännykällä ei vielä onnistu.

Talous
 
Sami Halinen / Lehtikuva
Mobiilimaksussa maksukortti on mukana kännykässä.
Mobiilimaksussa maksukortti on mukana kännykässä. Kuva: Sami Halinen / Lehtikuva
Fakta

Mobile Pay tulossa

 Danske Bank on valinnut mobiilimaksussa eri lähestymistavan kuin OP ja Nordea. OP ja Nordea ovat panostaneet siihen, että mobiilimaksu on mahdollisimman pian käytettävissä kaikkialla, missä on lähimaksupääte eli melkein kaikissa kaupoissa ja kioskeissa. Maksu toimii kuitenkin vain Android-puhelimissa.

 Dansken Mobile Pay toimii kaikissa älypuhelimissa eli Androidin lisäksi Windows Phonessa ja iPhonessa. Se vaatii kuitenkin kaupoilta kokonaan uuden lukulaitteen hankkimisen. Laitteen hinta on ”muutamia satasia”, lisäksi laite pitää liittää kassaohjelmistoon. Danske joutuu siis levittämään mobiilimaksua kauppias kauppiaalta. Isoissa kaupparyhmissä suosion kehitystä seurataan.

 Pikkukauppiaille Danskelta tulee käyttöön myös suoraan sovelluksen kautta toimiva mobiilimaksu, jossa raha siirtyy matkapuhelinnumeron perusteella. Tällä tavoin Mobile Payn yksityiset käyttäjät ovat voineet siirtää toisilleen rahaa jo pari vuotta.

 

Pankit ottavat nyt kovalla vauhdilla käyttöön mobiilimaksujärjestelmiä. OP:n Pivo-maksu ja Nordea Pay ovat jo käytössä. Myös muut toimijat ovat tulossa markkinoille.

Mobiilimaksaminen tarkoittaa sitä, että maksukortti on tavallaan sisällä kännykässä. Maksaminen onnistuu siis pelkkää kännykkää vilauttamalla. Puhelimen sisällä oleva lähimaksusiru välittää korttitiedot kaupan lähimaksupäätteelle.

Palvelun käyttö vaatii pankin maksukortin, Android-puhelimen ja maksusovelluksen latauksen sovelluskaupasta.

Mobiilimaksun lupaus on, ettei ihmisen tarvitsisi jatkossa kantaa mukanaan kuin kännykkä. Maksaminenkin hoituisi puhelimella.

Tähän lupaukseen sovellukset eivät vielä läheskään yllä, eikä käyttö sujunut alkuvaiheessa muutenkaan niin hyvin kuin digioptimisti odotti.

HS:n toimittajat kokeilivat Nordea Payta ja Pivo-maksua arkiostoksissaan muutaman päivän ajan. Ne toimivat, ainakin teoriassa, kauppojen nykyisillä maksupäätteillä. Kokemukset olivat lupaavia mutta hämmentäviä. Nordea Pay onkin toistaiseksi vasta kokeilu- eli betavaiheessa.

Nordea Payn käyttö on jo lähtöoletuksiltaan sen verran monimutkaista, että se on käytännössä vaivalloisempaa kuin kortilla maksamisen. Pivo-maksu on näppärämpi käyttää, mutta siinäkin oli aloittelijalla ongelmia, jotka saattavat kiireisellä kassalla aiheuttaa lievää paniikkioireilua.

Henkilöstöravintolassa ja esimerkiksi kampaajalla maksaminen onnistui hyvin, isoissa ruokakaupoissa ei lainkaan.

Ongelmista useimpiin löytyy vastaus Pivon kehityksestä vastaavalta Kristian Luomalta ja Nordean uusien maksutapojen kehityksestä vastaavalta Juha Risikolta.

Ongelma: Maksupääte ei suostu lukemaan korttia. Kännykkään tulee ilmoitus, että maksu epäonnistui tai että kortti on väärä. (Pivo, Nordea)

Luoman mukaan tämä voi johtua siitä, ettei käyttäjä ole avannut Pivo-sovellusta vähään aikaan.

”Siinä on sellainen turvallisuuteen liittyvä rajoite, että sovelluksessa pitää käydä aina muutaman maksun jälkeen”, Luoma sanoo.

Puhelin pitää myös viedä päätteelle selkäpuoli edellä, koska lähimaksusiru on sillä puolella.

Risikon mukaan ongelmaan voi olla monia, useimmiten kassajärjestelmään liittyviä syitä. Toistaiseksi mobiilimaksaminen onnistuu parhaiten pienissä kaupoissa ja esimerkiksi kampaamoissa. Isojen ruokaketjujen kaupoissa kassaohjelmistot eivät vielä mobiilimaksua ymmärrä.

Ongelma: Ruokaostosten maksaminen Citymarketissa ei onnistu.

Mobiilimaksulla pitäisi periaatteessa pystyä maksamaan kaiken suuruiset ostokset, kun lähimaksukortilla onnistuvat vain korkeintaan 25 euron maksut.

Käytännössä isojen ostosten maksaminen ei S-ryhmän eikä Keskon kaupoissa vielä onnistu, koska kassaohjelmistot eivät tue isompia maksuja.

Keskon ja S-ryhmän mukaan kassapäätteiden päivitykset ovat käynnissä. Yli 25 euron maksut onnistuvat syksyyn mennessä ainakin ruokakaupoissa.

Monissa pienissä kaupoissa isotkin ostokset onnistuvat vaivatta.

Ongelma: Pientenkään maksujen maksaminen ei onnistu S-ryhmän ja Keskon kaupoissa. Pääte ilmoittaa, että ’ei ole kanta-asiakaskortti’. (Pivo ja Nordea)

Toistaiseksi järjestelmät eivät osaa toimia mobiilimaksun kanssa.

Asian pitäisi tulla kuntoon, kun järjestelmiä päivitetään.

Ongelma: Maksupääte ei suostu lukemaan korttia ja sanoo, että ’näytä vain yksi kortti’. Puhelin surisee ja kehottaa laittamaan näytön lukitustilaan. (Pivo)

”Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että puhelin on viety lähimaksupäätteelle liian hitaasti. Pääte on alkanut lukea korttia ja käyttänyt tunnistautumisen, mutta maksutapahtumaa ei ole syntynyt”, Luoma sanoo.

”Järjestelmä on rakennettu niin, että yhdellä tunnistautumisella voi maksaa vain kerran. Puhelin pitää silloin pimentää ja avata uudelleen tunnistautumiskoodilla ennen kuin voi maksaa uudelleen.”

Puhelin pitää viedä päätteelle päättäväisesti ja napakasti.

Ongelma: Maksupääte kaatuu ja joudutaan käynnistämään uudelleen. (Pivo)

Toimittaja oli laittanut kännykän suojakuoren taskuihin kortteja, joista kahdessa oli lähimaksuominaisuus. Olisikohan se voinut sotkea päätteen? Tähän Luoma ei osaa vastata. ”Tällaisesta ongelmasta en ole kuullut aikaisemmin. En osaa siis yhtään arvioida, mistä se johtui. Mahdotonta sanoa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat