Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

FT: Rekkavalmistajia uhkaa EU:n historian suurimmat kartellisakot – jarruttivat myös päästöjen vähentämistä

Volvo, Scania, Daf, Daimler, Iveco ja Man sopivat hinnoista viranomaisten mukaan 14 vuoden ajan. Yhtiöt myös jarruttivat vähäpäästöisten teknologioiden kehittämistä. Yhtiöistä neljä on jo varautunut yhteensä 2,3 miljardin euron sakkoihin.

Talous
 
Fabian Bimmer / Reuters
Scanian rekkoja esiteltiin automessuilla Saksan Hannoverissa syyskuussa 2014. Volkswagenin omistama ruotsalaisyhtiö oli jo tuolloin EU:n kartellitutkinnan kohteena.
Scanian rekkoja esiteltiin automessuilla Saksan Hannoverissa syyskuussa 2014. Volkswagenin omistama ruotsalaisyhtiö oli jo tuolloin EU:n kartellitutkinnan kohteena. Kuva: Fabian Bimmer / Reuters

Euroopan suurimmat rekkojen valmistajat ovat saamassa EU:lta ennätyssuuret sakot kilpailulainsäädännön rikkomisesta, kertoo talouslehti Financial Times.

Yhtiöt ovat varautuneet hieman yli kahden miljardin euron sakkoihin, mutta sakot voivat nousta yhteensä jopa yli kymmeneen miljardiin euroon.

EU:n viranomaisten syytösten mukaan rekkavalmistajat Volvo, Scania, Daf, Daimler, Iveco ja Man sopivat hinnoista ja viivästyttivät yhteistuumin päästöjä vähentävän teknologian kehittämistä.

Epäiltyihin kuuluu myös Volvon omistama Renault Trucks. Kuusikko hallitsee Euroopan markkinoita lähes kokonaan.

Kartellitutkimus on jatkunut jo vuosia. Komissio tarkasti yhtiöiden toimistot vuonna 2011. Kilpailukomissaari Margrethe Vestagerin johtaman tutkimuksen mukaan kartelli toimi vuosina 1997–2011.

Neljä epäillyistä yhtiöistä on varautunut maksamaan yhteensä 2,3 miljardin euron edestä kartellisakkoja.

EU:n sääntöjen mukaan yhtiötä voidaan vaatia maksamaan korkeintaan kymmenen prosenttia maailmanlaajuisesta liikevaihdosta. Epäiltyjen rekkavalmistajien kohdalla sakot voisivat maksimissaan olla yhteensä jopa 10,7 miljardia euroa.

Suurimpiin sakkoihin on varautunut hollantilainen Daf. Yhtiö on laittanut syrjään 850 miljoonaa euroa. Saksalainen Daimler on varautunut 600 miljoonan, italialainen Iveco 450 miljoonan ja ruotsalainen Volvo 420 miljoonan euron sakkoihin.

Ruotsalainen Scania ei ole toistaiseksi varannut rahaa sakkomaksuja varten. Saksalainen Man paljasti kartellin, joten se välttää sakot.

Man ja Scania ovat molemmat saksalaisen autojätin Volkswagenin omistuksessa. Volkswagen ilmoitti huhtikuussa pistävänsä syrjään 18,2 miljardia dollaria päästöskandaalin aiheuttamien kustannusten vuoksi.

Scania voi saada sakot, vaikka sillä onkin sama omistaja kuin kartellipelin poikki puhaltaneella Manilla. Maaliskuussa julkaistussa vuosikertomuksessaan Scania kertoo, ettei se pysty toistaiseksi arvioimaan EU:n tutkimuksen seurausten mittaluokkaa.

”Ei kuitenkaan voi sulkea pois mahdollisuutta, että komissio määrää sakkoja Scanialle”, yhtiö kirjoittaa.

Aiempi EU:n kartellisakkojen ennätys on vuodelta 2012. Tuolloin EU sakotti tietokone- ja televisiokomponenttien valmistajia yhteensä 1,6 miljardin euron edestä.

Financial Timesin haastattelemien nimettömien lähteiden mukaan EU asettaa sakot rekkavalmistajille tänä vuonna, mahdollisesti jo lähiviikkoina.

Sakot saattavat olla vain alkusoittoa. Epäiltyjen yhtiöiden rekkoja ja kuorma-autoja kartellihinnoin ostaneet kuljetusliikkeet voivat myös vaatia korvauksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat