Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen sijoitus kilpailukykyvertailussa ennallaan – Ruotsi, Tanska ja Norja edellä

Talous
 

Suomen sijoitus sveitsiläisen kauppakorkeakoulun IMD:n kilpailukykyvertailussa on säilynyt tänä vuonna ennallaan.

Vertailun mukaan Suomi on maailman 20:nneksi kilpailukykyisin valtio. Suomea edellä ovat kaikki Pohjoismaat lukuun ottamatta Islantia, joka toipuu yhä vaikeasta pankkikriisistä.

IMD:n mukaan vertailussa analysoidaan, miten valtiot ja yritykset kokonaisuutena hyödyntävät kykyjään vaurauden ja voittojen saavuttamiseksi. Toisin sanoen vertailussa painottuu tosiasiassa enemmän kustannuskilpailukyky kuin kansakunnan kilpailukyky.

Runsaassa kymmenessä vuodessa Suomen sijoitus on heikentynyt merkittävästi. Vuosina 2000–2003 Suomi sijoittui IMD:n mittauksissa maailman toiseksi ja kolmanneksi kilpailukykyisimmäksi valtioksi.

Merkille pantavaa uudessa mittauksessa on se, että Hongkong ja Sveitsi ohittavat pitkän aikaa ykköspaikkaa hallinneen Yhdysvallat. Eniten sijoitustaan paransivat kuluvan vuoden mittauksessa Irlanti, Hollanti, Latvia ja Slovakia. Kazakstanin, Kreikan, Indonesian ja Meksikon sijoitus puolestaan heikkeni eniten.

Kustannuskilpailukyky tarkoittaa yritysten menestymistä kansainvälisessä kilpailussa. Siihen vaikuttavat esimerkiksi työn hinta, energian ja muiden välituotteiden hinnat, valuuttakurssi ja verotus.

Maailman talousfoorumin (WEF) vastaava mittaus painottaa enemmän kansakunnan kilpailukykyä. Kansankunnan kilpailukykyyn vaikuttavat koulutus, terveys- ja sosiaalipalvelut, eliniänodote, oikeusvaltion toteutuminen, vähäinen korruptio, infrastruktuuri sekä tutkimus- ja tuotekehityksen julkinen rahoitus.

WEF:n vertailussa Suomi oli viime vuonna maailman kahdeksanneksi kilpailukykyisin valtio.

Suomessa poliitikot sekoittavat usein keskenään kilpailukyvyn ja kustannuskilpailukyvyn.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat