Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pieniä kauppoja uhkaa kato – suurmyymälät jyräävät nyt aukioloissa ja hintakilpailussa

Alkuvuoden tilastoissa kauppojen aukiolojen vapautus on hyödyttänyt suuria myymälöitä.

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
Mikko Länsiluoto siirtyi helmikuussa Töölöntorin K-marketin kauppiaaksi. Kilpailu koveni, kun lähistölle avattiin K-supermarket Kasarmi.
Mikko Länsiluoto siirtyi helmikuussa Töölöntorin K-marketin kauppiaaksi. Kilpailu koveni, kun lähistölle avattiin K-supermarket Kasarmi. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Kokonaismyynti kasvoi alkuvuonna

 Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi–huhtikuussa 0,5 prosenttia vuoden 2015 tammi–huhtikuusta.

 Myynti kasvoi suurissa supermarketeissa 4,8 prosenttia ja hypermarketeissa 1,9 prosenttia.

 Muissa myymälöissä myynti väheni. Supistuminen on suurinta alle sadan neliömetrin pienmyymälöissä: 10,5 prosenttia.

 Valintamyymälöissä myynti supistui 5,6 prosenttia ja pienissä supermarketeissa 2,3 prosenttia.

”Tämä on mennyt suunnilleen kuten otaksuin”, sanoo diplomikauppias Mikko Länsiluoto K-market-myymälässään Helsingin Töölöntorilla.

Länsiluoto arvioi juuri tulleita tietoja päivittäistavaroiden kauppojen myynnistä tammi–huhtikuulta.

Vuodenvaihteessa vapautuneet kauppojen aukioloajat ovat rangaisseet erityisesti kaikkein pienimpiä myymälöitä. Ne ovat menettäneet eniten myyntiään alkuvuonna.

Varsinainen yllätys se ei ole, sillä aukioloaikojen vapautus poisti pienmyymälöiltä pidempien aukiolojen tuomat edut. Kaikki kaupat koosta riippumatta saavat olla nykyään auki milloin haluavat.

Tuoreet myyntitilastot vahvistavat, että mitä pienempi on myymälä, sitä enemmän se on menettänyt myyntiä viime vuoden tammi–huhtikuuhun verrattuna.

Eniten myynti väheni alle sadan neliömetrin pienmyymälöissä, joissa myynti supistui keskimäärin 10,5 prosenttia vuoden 2015 tammi–huhtikuusta.

Yli 500 neliömetrin supermarketeissa myynti kasvoi 4,8 prosenttia ja ylimpään kokoluokkaan sijoittuvissa hypermarketeissa 1,9 prosenttia.

Länsiluodolla on kokemusta pienimmän kokoluokan myymälästä, sillä vielä viime vuonna hän johti Helsingin Pietarinkadulla alle sadan neliömetrin marketia.

”Totta kai oli selvä kilpailuetu, että oli muita pidemmät aukiolot. Vuodessa on sentään noin kymmenkunta pyhäpäivää, jolloin tuo etu oli käytettävissä”, Länsiluoto muistelee.

”Varsinkin pääsiäinen oli tärkeä. Pietarinkadun kahdeksan vuotta olivat hyvää aikaa. Tehtiin hyvää kauppaa.”

Helmikuussa Länsiluoto siirtyi Töölöntorin 300 neliömetrin liikkeen kauppiaaksi, kun tilaisuus tuli. Muutosta avitti arvio, että hetki oli edullinen kokoluokkaa suurempaan siirtymiseksi. Uudessa kaupassaan hän tosin joutuu kamppailemaan isoja vastaan entistä kovemmin.

”Kilpailuvalttimme on palvella paikallista asujaimistoa ja tuntea sen tarpeet. Ketju sallii myymälän kehittämisen omanlaisekseen, toivottavasti myös viranomaiset”, Länsiluoto sanoo.

Päivittäistavarakaupan yhdistyksen toimitusjohtaja Kari Luoto sanoo, etteivät myyntitilastot yllättäneet häntä. ”Mukana on jo neljä kokonaista kuukautta. Niihin mahtuu monta juhlapyhäpäivää, jotka vielä viime vuonna suosivat pieniä.”

Toisaalta Luoto painottaa, että myyntieroihin on muitakin selityksiä kuin aukiolo. Tällainen on jo viime vuonna alkanut ruokakaupan hintakilpailu.

”Isoja myymälöitä suosiva myynnin kehitys oli nähtävissä jo viime vuoden puolella, joskin silloin hieman heikompana.”

Alkuvuoden tilasto puhuu kuitenkin selkeää kieltä. Ovatko pienet myymälät harvenemassa?

”Tämä vaara on olemassa”, Luoto sanoo. Hän vetoaa päättäjiin, jotta päivittäiskaupat saisivat lisää myytävää ja maaseudulla muitakin tehtäviä hoitaakseen.

”Alkoholiuudistus oli hyvä asia etenkin pienille. Seuraavaksi pitäisi pohtia itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttamista. Apteekit tietysti vastustavat, mutta esimerkkiä voisi ottaa muista Pohjoismaista.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat