Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ikuisten asuntolainojen myöntäminen loppuu Ruotsissa keskiviikkona – pankeissa nähtiin huima loppukiri

Ruotsi ottaa keskiviikkona askeleen kohti suomalaista asuntolainakulttuuria, kun asuntolainojen lyhennyspakko astuu voimaan.

Talous
 
Antti Hämäläinen
Ruotsin lippu liehuu kerrostalon pihalla Almgårdenin lähiössä Malmössä.
Ruotsin lippu liehuu kerrostalon pihalla Almgårdenin lähiössä Malmössä. Kuva: Antti Hämäläinen

Fakta

 Ruotsin asuntolainojen lyhennyspakko tarkoittaa, että asuntolainaa on lyhennettävä siihen saakka kunnes lainan koko on 50 prosenttia asunnon arvosta.

 Jos lainan koko on yli 70 prosenttia asunnon arvosta, on lainaa lyhennettävä vähintään kaksi prosenttia vuodessa. Muutoin lyhennysvauhti voi olla prosentin.

 Säännöt koskevat vain uusia asuntolainoja, eivät vanhoja.

 Säännöissä huomioidaan myös useita poikkeustapauksia, jolloin lyhennyspakko joustaa. Tällaisia voivat olla muun muassa työttömyys tai sairaus.

Tukholma

Ruotsi ottaa keskiviikkona askeleen kohti suomalaista asuntolainakulttuuria, kun asuntolainojen lyhennyspakko astuu voimaan.

Vastaisuudessa asuntolainoja on lyhennettävä säntillisesti toisin kuin Ruotsissa on perinteisesti ollut tapana. Aiemmin lainaa on lyhennetty verraten vähän, ja asuntovelallinen on maksanut lähinnä korkoja.

Pankkien käytännöt jo kiristyneet vähitellen viime vuosina. Uudella lailla koetetaan nyt suitsia kotitalouksien kasvavaa velkaantumista ja asettaa pankeille nykyistä tiukemmat vähimmäisvaatimukset lainojen lyhentämisessä.

Osassa pankeista lyhennyspakon voimaantulo on näkynyt viime hetken ryntäyksenä, kun ruotsalaiset haluavat välttyä uusilta säännöiltä.

SBAB-pankista kerrotaan HS:lle, että lainahakemuksia on tullut viime viikkoina 85 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna vastaavaan aikaan. Monet ovat halunneet kasvattaa erityisesti aiempaa asuntolainaansa esimerkiksi remonttia varten.

Myös Nordeassa juuri lisä- tai remonttilainojen kysyntä on kasvanut noin 40 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta. Handelsbankenissa lainojen kysyntä ylipäätään on kasvanut 15 prosenttia, pankista kerrotaan.

Uusi lyhennyspakko tarkoittaa monille ruotsalaisille lainaa ottaville hieman aiempaa niukempaa arkea. Vaikutukset eivät silti ole mullistavia, sillä pankit vaativat jo nykyisin suurien lainojen lyhentämistä.

Yleinen pankkien vähimmäisvaatimus on ollut viime aikoina, että asiakkaan on lyhennettävä lainaansa, jos sen koko ylittää 70 prosenttia asunnon arvosta. Uuden lain myötä lyhennyspakko ulottuu uusiin lainoihin, joiden koko ylittää 50 prosenttia asunnon arvosta.

Osassa pankeista uudet säännöt ovat jo käytössä.

Muutos on suuri lähinnä niille asiakkaille, joilta ei tähän saakka ole edellytetty lainkaan lyhennyksiä, SBAB pankista arvioidaan.

Ruotsissa kotitalouksien velkaantumista pidetään huolestuttavana, sillä velkataakka on eurooppalaisittain suuri. Velkaa on tällä hetkellä finanssivalvonnan mukaan noin 180 prosenttia kotitalouksien tuloihin suhteutettuna.

Esimerkiksi Suomessa kotitalouksien velka-aste oli vuoden lopussa Tilastokeskuksen mukaan noin 125 prosenttia.

Velkaantuneet kotitaloudet voivat horjuttaa koko taloutta, jos ne vähentävät äkillisesti kulutustaan esimerkiksi asuntojen hintojen laskiessa, finanssivalvonta kirjoittaa tuoreessa raportissaan. Sen mukaan velkataakka on noin kaksinkertaistunut 20 vuodessa.

Lyhennyspakko ei yksin ratkaise asiaa, se katsoo. Finanssivalvonta varoitti viime viikolla siitä, että velkaantuminen jatkuu yhä ja kutsui pankit neuvotteluihin asiasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat