Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU kaavailee Kataisen investointiohjelmalle jatkoa

Komissio perustaa sijoittajien deittipalvelun houkuttelemaan rahaa Aasiasta ja Persianlahdelta.

Talous
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Jyrki Katainen
Jyrki Katainen Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Fakta

Tavoitteena talouden elvytys

 EU:n investointiohjelman on määrä käynnistää Euroopassa 315 miljardin euron investoinnit kolmen vuoden aikana. Tarkoitus on antaa pienellä määrällä julkista rahoitusta sysäys yksityisille investoinneille.

 EU-budjetista ja Euroopan investointipankilta (EIP) tulevan 21 miljardin euron panostuksella EIP voi rahoittaa projekteja runsaan 60 miljardin euron arvosta. Loput pääomasta tulevat yksityisiltä.

Euroopan komissio on niin vakuuttunut viime vuonna käynnistyneen investointiohjelman menestyksestä, että esittää nyt määräaikaiseksi tarkoitetun ohjelman jatkamista tai vakinaistamista.

Komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen vastuulle annetun ohjelman tavoite on käynnistää kolmessa vuodessa runsaan 300 miljardin euron investoinnit Eurooppaan, ja komission tänään julkistettavan väliarvion mukaan ohjelma on hyvässä vauhdissa. Vuodessa rahoitussopimuksia on tehty niin, että niiden lasketaan käynnistävän lähivuosina 100 miljardin euron investoinnit.

”Voi sanoa, että investointiohjelman perusidea toimii ihan hyvin ja jopa paremmin kuin odotettiin”, Katainen sanoo.

Euroopan strategisten investointien rahastosta (ESIR) on tähän mennessä myönnetty rahoitusta lähes jokaiseen EU-maahan. Liki kolmannes rahoitusta saaneista projekteista liittyy energiaan, tyypillisesti uusiutuvien tuotantoon tai energiatehokkuuteen. Myös yritysten tutkimusta ja tuotekehitystä sekä erilaisia liikenne- ja digitalisointihankkeita on rahoitettu runsaasti.

Lisäksi jäsenmaiden rahoituslaitosten kanssa on solmittu yli 180 sopimusta riskirahoituksen välittämisestä pienille ja keskisuurille yrityksille. Komission arvion mukaan rahoitusta voi saada lähes 142 000 yritystä.

”Pk-yritysten luotonanto on ollut niin hirveässä vauhdissa, että alkuvuoteen mennessä meidän pitää varmaan keksiä lisää rahaa sille puolelle”, Katainen sanoo.

Erityisen kovaa kysyntä on ollut Italiassa, missä 28 pankkia on tehnyt sopimuksen rahoituksen välittämisestä. Maan pankkisektorin ongelmat vaikeuttavat yritysten lainansaantia, mutta ESIR:n tuella pankit pystyvät ottamaan enemmän riskiä.

Suomessa ESIR rahoittaa Äänekosken biotuotetehdasta sekä Pasilan keskustan suurta Tripla-rakennushanketta. OP:n kanssa on tehty sopimus rahoituksen välittämisestä pk-yrityksille, ja lisäksi pääomasijoitusyhtiö Open Ocean on saanut ESIR:stä lisäpääomaa.

Kysyntä kasvaa, mutta hitaasti.

”Edelleen iso haaste on, että tietoisuus lisääntyisi.”

Hän toivoo, että myös pienemmät suomalaiset pankit ja pääomasijoittajat tarttuisivat ESIR-rahaan.

EU-rahoitukseen liittyy mielikuvaongelma, Katainen myöntää.

”Monet ajattelevat, että tämä on normaalia EU-rahaa, johon liittyy valtava byrokratia, ja hakemuksiin saa vastauksen puolentoista vuoden päästä. Olemme yrittäneet viestiä, että viranomaisten kanssa ei tarvitse asioida, vaan EIP:hen vaan suoraan yhteys.”

Keskusteluissa sijoittajien kanssa on paljastunut myös hyvin yksinkertainen ongelma, Katainen kertoo: sijoittajat eivät löydä hyviä kohteita.

Ratkaisuksi ongelmaan komissio tarjoaa tänään aukaistavaa nettisivua, jolla listataan rahoitusta hakevia investointikohteita. Ensialkuun sivulla on noin sata isomman mittaluokan hanketta.

”Tämä on eräänlainen sijoittajien deittipalvelu. Komission ja EU:n rooli päättyy siihen, että nostamme projektit nettisivulle. Kenenkään sijoittajan ei tarvitse olla tekemisissä EU:n kanssa”, Katainen vakuuttaa.

Tämän toivotaan houkuttelevan rahaa myös Euroopan ulkopuolelta. Kataisen mukaan institutionaaliset sijoittajat ainakin Kiinasta ja Persianlahden maista ovat olleet kiinnostuneita projektilistasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat