Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Berner kiistää arvostelun epäasianmukaisesta sekaantumisesta Finaviaan

Talous
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner vakuutti tiistaina ohjanneensa valtionyhtiö Finavian hallitusta hyvän hallinnon mukaisesti.
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner vakuutti tiistaina ohjanneensa valtionyhtiö Finavian hallitusta hyvän hallinnon mukaisesti. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Fakta

Monta selvitystäjohdannaistappioista

  Valtiontalouden tarkastusvirasto saa juhannukseen mennessä valmiiksi laillisuustarkastuksen liikenne- ja viestintäministeriön sekä Finavian toiminnasta.

  Finanssivalvonta julkistaa kesällä selvityksensä siitä, oliko johdannaisten myyminen Finanvialle hyvän pankkitavan mukaista.

  Syyttäjä tekee ilmeisesti tänä vuonna päätöksen siitä, syyttääkö hän kahta Finavian johtoon kuulunutta luottamusaseman väärinkäytöstä johdannaissopimusten solmimisen vuoksi.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) torjui tiistaina Valtiontalouden tarkastusviraston moitteet epäasiallisesta vaikuttamisesta lenttokenttäyhtiö Finavian hallitustyöskentelyyn. Virasto on valtiontalouden ylin ulkoinen tarkastaja, joka pyrkii varmistamaan valtion varojen käytön eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Valtiotalouden tarkastusvirasto viimeistelee tarkastuskertomusta, jossa Berner saa moitteita hyvän hallinnon vastaisesta omistajaohjauksesta. Kaksi lähdettä kertoo Helsingin Sanomille, että ministeri Berner saa raportissa selvää arvostelua toiminnastaan.

Berner kiisti tiistaina antaneensa ohjeita, joiden perusteella Finavia luopui kanteista johdannaistappioiden aiheuttaneita kohtaan. Berner sanoi tiedotustilaisuudessa, että hän on antanut ohjeita vain asioiden ”huolelliseen käsittelyyn” viime syksynä.

Bernerin mukaan hänellä oli suorastaan velvollisuus tähän, kun Finavian hallitus etsi syyllisiä johdannaistappioille.

”Omistajalla on ollut perusteltu syy ja oikeus antaa yhtiölle ohjeita asioiden huolellisen käsittelyn varmistamiseksi poikkeuksellisessa tilanteessa”, Berner katsoi.

Berner kiisti ponnekkaasti epäasiallisen ohjauksen.

”Omistaja ei ole puuttunut kokonaan omistamansa yhtiön operatiivisiin asioihin epäsopivalla tavalla”, Berner sanoi.

Valtiontalouden tarkastusviraston moitteissa on kyse omistajaohjauksen läpinäkyvyydestä, mikä viraston mukaan toteutuu parhaiten yhtiökokouksen kautta. Jos valtio-omistaja on tyytymätön hallituksen toimintaan, hallituksen voi vaihtaa yhtiökokouksessa. Sen sijaan hallituksen työskentelyyn ei pidä vaikuttaa kulisseissa, tarkastusvirasto katsoo alustavassa tarkastuskertomuksessaan.

Berner järjesti tiistaina myös Finavian yhtiökokouksen, joka Valtiontalouden tarkastusviraston mielestä olisi pitänyt järjestää yli puoli vuotta sitten.

Bernerin mielestä yhtiökokous ei ole ainoa tapa antaa omistajaohjausta. Tätä todistaakseen liikenne- ja viestintäministeriö oli pyytänyt asianajaja Pekka Merilammelta lausunnon hyvästä hallinnosta.

Bernerin mukaan Merilammen keskeinen johtopäätös oli, että ohjeiden antaminen hallitukselle on osakkeenomistajan oikeus eikä merkitse epäsopivaa puuttumista yhtiön operatiivisiin asioihin.

Tiistain tiedotustilaisuudessa tuli myös uutta tietoa johdannaisten aiheuttamista tappioista eri vuosina.

Johdannaiset eivät aiheuttaneet vuonna 2009 lainkaan tappioita, vaan 91 000 euron voiton. Vuonna 2010 tappiota tuli kuitenkin 408 000 euroa ja vuonna 2011 yhteensä 34 miljoonaa euroa tappiota.

Finavian hallituksella on siis vielä mahdollisuus nostaa kanteet vuosien 2010 ja 2011 tappioista. Liikenne- ja viestintäministeriö velvoittikin yhtiökokouksessa nykyhallitusta harkitsemaan kanteiden nostamista vuoden 2011 tappioista eli 34 miljoonasta eurosta.

”Yhtiön johdon on otettava huomioon vireillä olevissa poliisitutkinnoissa ja mahdollisissa syyteharkinnoissa tehtävät päätökset sekä arvioitava mahdollisuus vaatia yhtiölle korvauksia niiden perusteella”, sanoi Berner, jonka mukaan päätös kanteista pitää tehdä 2016 aikana.

Finavian hallitus on vaihtunut vuoden aikana perusteellisesti. Seitsemästä jäsenestä viisi on aloittanut työnsä viime maaliskuussa ja hallituksen puheenjohtaja Harri Sailas joulukuussa.

Berner näpäytti tiistaina edellistä 2015 hallitusta myöntämällä sille vain osittaisen vastuuvapauden tilivuoden toiminnasta.

Entinen liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko (kok) katsoo, että nykyisen Bernerin olisi pitänyt antaa Finavian hallituksen tehdä riippumatonta työtä viime syksynä.

”Olisi vain antanut Riitta Tiuraniemen hoitaa johdannaisasioiden selvittelyn”, Risikko sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat