Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sitran kolme lääkettä talouteen

Sote on Sitran yliasiamies Mikko Kososen mukaan valtava mahdollisuus Suomelle – myös taloudellisesti.

Talous
 
Jonne Heinonen / HS
Kuva: Jonne Heinonen / HS

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksella tuli toukokuun lopussa täyteen ensimmäinen vuosi.

Alku on ollut hankala. Hallituksen taivalta ovat jarruttaneet esimerkiksi maahanmuutto ja talouden huono kehitys.

Mitä siis pitäisi tehdä, jotta talouskasvu viimein kiihtyisi?

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston (Sitra) yliasiamies Mikko Kosonen listasi HS:n pyynnöstä kolme seikkaa, joihin Suomen kannattaisi panostaa talouskasvun vauhdittamiseksi.

1. Sote on suurin mahdollisuutemme

Kosonen arvioi, että paraikaa käynnissä olevasta sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) uudistuksesta puhutaan paljon mutta harva ymmärtää sen olevan Suomen suurin kasvumahdollisuus.

20 miljardin euron kotimarkkinat antavat suomalaisille terveydenhuoltoyhtiöille erinomaisen tilaisuuden kehittää ennakoivaa terveydenhuoltoa.

”Slushissa puolet startup-yh­tiöistä on terveysteknologiaan kallellaan olevia yrityksiä, ja ­terveysrekisterit ovat Suomessa huippuluokkaa”, Kosonen kertoo. Slush on Helsingissä vuosittain järjestet­tävä teknologia- ja kasvuyritys­tapahtuma. Lisäksi Suomessa on poikkeuksellisen hyvät tieto­varannot vuoden 1966 jälkeen syntyneiden terveyden kehittymisestä seurantatietoineen.

Kun poikkeuksellisen laajat tiedot yhdistetään geenitutkimukseen, voidaan nähdä, mikä osa sairauksista on geenipohjaista ja mikä johtuu elintavoista, ja tietoja voidaan hyödyntää kansainvälisesti, Kosonen uskoo.

”Kun sote tehdään oikein ja samalta viivalta päästään kilpailemaan, se edistää myös uuden liiketoiminnan rakentamista.”

Suomi voi siis saada sotesta uuden kasvualustan, kun perinteiset kasvualat metsä, metalli ja matkapuhelimet ovat hyytyneet.

2. Alueelliset ekosysteemit tulevat

Toinen muutos on syntymässä Kososen mukaan niin sanottuihin ekosysteemeihin.

Aiemmin teollisuuspolitiikka lähti pitkälti siitä, että yritysverkostoja rakennettiin jonkin suuryrityksen, kuten Nokian, tai tietyn toimialan, kuten puhtaan teknologian tai biotalousyritysten, ympärille. Näissä yhteistyö jäi kuitenkin usein puheiden tasolle, Kosonen harmittelee.

Nykyisin kehitys käy kohti vähintään kaupunkien kokoisia alueellisia ekosysteemejä. Niissä kaupungit, yliopistot ja yritykset avaavat tietojaan ja rakentavat yhdessä esimerkiksi toimivia älyliikenne- tai energiaratkaisuja.

”Hankkeita ei yksin ratkaista. Kaupungit tarjoavat hyviä innovaatioalustoja tällaiseen.”

Kososen mukaan Sitra on ­mukana tällaisessa laajassa hankkeessa Helsingin, Vantaan, Espoon, Kauniaisen ja Lahden sekä seudulla vaikuttavien yritysten ja yliopistojen kanssa.

Hanke on määrä julkistaa toukokuun lopulla.

Kosonen arvioi, että uudet ratkaisut syntyvät ekosysteemeissä eikä tukirahoja kannata sirotella sinne tänne yksittäisten yritysten tukemiseen. ”Julkinen sektori luo tietoisesti ja aktiivisesti edelläkävijämarkkinoita.”

Samanlaisia ”innovaatioalustoja” ollaan rakentamassa maa­tiloille, jotta ne voisivat tekno­logian avulla erikoistua, Kosonen kertoo.

3. Sijoittajat ratkomaan kuntien ongelmia

Sitran kolmas lääke Suomen ­talouskasvuun on tulosperusteinen rahoitussopimus. Kososen mukaan se on tapa ratkaista ennakoivalla tavalla julkisen sektorin ongelmia.

Siinä ulkopuoliset sijoittajat rahoittavat julkisen sektorin kehityshankkeita, mutta julkinen sektori ei ota riskiä, jos tulokset eivät parane.

Kosonen kertoo esimerkkinä hankkeen, jossa neljä sijoittajien riskipääomalla toimivaa työterveys­yritystä yrittää eri keinoin vähentää julkisen sektorin työn­tekijöiden vuotuisten poissaolojen määrää nykyisestä 17 päivästä ­alle 15 päivään. Jos tavoite ei toteudu, sijoittajat maksavat laskun yksin.

Kosonen sanoo, että esimerkkitapauksessa ennakkotulokset lupaavat jopa kuuden päivän säästöjä eli hanke näyttäisi tuottavan hyvin myös sijoittajille.

Olennaista ei ole kuitenkaan se vaan rakenteiden ravistelu ja uusien mallien luominen, Kosonen selittää.

Uudet kehitysmallit ovat julkisella sektorilla tarpeen, koska usein rahat kuluvat juokseviin menoihin eivätkä ennakointiin. Kun erilaiset sijoittajat otetaan mukaan, julkinen sektori oppii samalla mittaamaan tuloksiaan tavoitteellisesti.

”Toki julkinen sektori voi tehdä tällaista itsekin, mutta eivät ne tänä päivänä sitä vielä tee”, Kosonen sanoo.

Mikko Kosonen perustelee kolme teesiään. HS.fi/hstv
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat