Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

FT: Timtšenko saa Gunvorista miljardin

Talous
 
Aleksi Tuomola / Lehtikuva
Liikemies Gennadi Timtšenko Helsingissä kesäkuussa 2013.
Liikemies Gennadi Timtšenko Helsingissä kesäkuussa 2013. Kuva: Aleksi Tuomola / Lehtikuva

Öljynvälitysyhtiö Gunvorin toimitusjohtaja Torbjörn Törnqvist saa yhtiöstään miljardin dollarin eli 897 miljoonan euron osingon maksaakseen sen entiselle liikekumppanilleen Gennadi Timtšenkolle, kertoo sanomalehti Financial Times (FT).

Timtšenko ja Törnqvist perustivat Gunvorin vuonna 2000. Timtšenko ilmoitti maaliskuussa 2014 myyneensä omistusosuutensa Gunvorista Törnqvistille samana päivänä, kun Yhdysvallat määräsi häntä vastaan pakotteet Krimin niemimaan miehityksen takia.

Miljardin dollarin osingolla Törnqvist maksaa lehden mukaan Timtšenkolta ostamansa omistusosuuden. Ilmeisesti yksikään öljynvälitysyhtiö ei ole koskaan maksanut yhtä suurta osinkoa. Financial Timesin mukaan pakotteet aiheuttivat Gunvorille suurta vahinkoa, koska vaarana oli länsimaisten pankkien ja asiakkaiden rahoituksen tyrehtyminen.

Yhdysvaltojen valtiovarainministeriön mukaan Timtšenkolla on läheiset suhteet Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin, jota Yhdysvallat pitää Gunvorin yhtenä edunsaajista. Yhtiö on kiistänyt väitteet jyrkästi.

Yhdysvaltojen valtiovarainministeriön mukaan Timtšenkolla on Suomen, Venäjän ja Armenian kansalaisuus. Suomessa Timtšenko on ainakin ollut osakkaana Hartwall-areenan omistavassa yhtiössä.

Yhdysvallat on määrännyt pakotteisiin myös Timtšenkon ystävät Arkadi Rotenbergin ja Boris Rotenbergin. He ovat myös sijoittaneet Hartwall-areenaan. Viime vuonna Yhdysvallat määräsi pakotteet myös Boris Rotenbergin poikaa Roman Rotenbergiä ja suomalaista liikemiestä Kai Paanasta vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat