Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhä useampi yritys yrittää vain selvitä

Kasvua tavoittelevien pk-yritysten osuus on pudonnut 16 prosenttiyksikköä kolmessa vuodessa.

Talous
 
Milla Takala / Lehtikuva
Alle kymmenen henkilön mikroyrityksistä kasvuhakuisia oli hieman vajaa puolet.
Alle kymmenen henkilön mikroyrityksistä kasvuhakuisia oli hieman vajaa puolet. Kuva: Milla Takala / Lehtikuva

Yhä suurempi osa Suomen pienistä ja keskisuurista yrityksistä tähtää ainoastaan toimintansa säilyttämiseen. Elinkeinoelämän keskusliiton tänään julkaiseman kyselytutkimuksen mukaan 49 prosenttia pk-yrityksistä asettaa tavoitteeksi nykyisen markkina-aseman säilyttämisen. Neljä vuotta sitten vastaava osuus oli 36 prosenttia.

Vastaavasti jonkinlaista kasvua tavoittelevien yritysten osuus laski kyselyssä voimakkaasti viime vuodesta. Vähintään kymmenen prosentin vuotuista liikevaihdon kasvua kertoo tavoittelevansa 41 prosenttia yrityksistä, kun vuosi sitten osuus oli 51 prosenttia. Vuonna 2013 osuus oli korkeimmillaan 57 prosenttia.

Kasvutavoitteet yleistyvät yrityskoon kasvaessa. Alle kymmenen henkilön mikroyrityksistä kasvuhakuisia oli hieman vajaa puolet, kun osuus vähintään 50 henkilön yrityksistä oli jo yli 70 prosenttia.

Toisaalta voimakasta kasvua tavoittelevien yritysten osuus on kasvanut hieman. Vähintään 30 prosentin vuotuista liikevaihdon kasvua tavoittelee nyt kymmenen prosenttia yrityksistä. Kyselyn mukaan voimakkaita kasvutavoitteita on eniten nuorilla yrityksillä sekä palvelualojen mikroyrityksillä.

Tutkimuksen mukaan syitä kasvuhaluttomuuteen on monia: kysyntä on riittämätöntä, yritys on saavuttanut tavoitellun kokonsa tai yrittäjä haluaa pitää toiminnan hallittavassa koossa ja välttää kasvun mukanaan tuomia riskejä.

Kysely paljastaa, kuinka yrityskenttä jakautuu entistä selvemmin kahtia: osalla yrityksistä toiminta kehittyy kaikilla mittareilla hyvään suuntaan ja osalla tilanne vaikeutuu entisestään. Yleisesti ottaen kysyntä ja investoinnit ovat kohentuneet vuoden aikana. Sen sijaan henkilöstömäärä on laskenut tai pysynyt ennallaan valtaosassa työnantajayrityksiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat