Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liiketoiminnan opetus tuli lukioon

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
Elisabeth Vu (vas.), Oskar Thewlis, Siiri Saukas, Alisa Heilala ja Ellen Järnefelt arvostavat liiketalouden linjalla erityisesti kontakteja yrityksiin ja vieraisiin kulttuureihin liittyvää yleissivistystä.
Elisabeth Vu (vas.), Oskar Thewlis, Siiri Saukas, Alisa Heilala ja Ellen Järnefelt arvostavat liiketalouden linjalla erityisesti kontakteja yrityksiin ja vieraisiin kulttuureihin liittyvää yleissivistystä. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Lauttasaaren lukion hämärästi valaistussa auditoriossa luennoi yksi Suomen menestyneimmistä yrittäjistä, peliyhtiö Supercellin perustaja Ilkka Paananen.

Paananen jakaa kansainvälistä liiketaloutta opiskeleville nuorille start-up-yrittämisen ja menestyksen oppeja.

”Suuressa yrityksessä ei opi mitään, mistä olisi start-up-yrityksessä hyötyä.”

”Yritystä ei kannata perustaa rahan takia, koska on niin pieni todennäköisyys, että sillä rikastuu. Eikä yritystä kannata perustaa parhaiden kavereiden kanssa”, Paananen opettaa.

Salin eturiveissä esitystä kuuntelevat Elisabeth Vu, Oskar Thewlis, Ellen Järnefelt, Siiri Saukas ja Alisa Heilala. He ovat valinneet lukio-opintoihinsa kansainvälisen liiketoiminnan painotuksen. Monissa lukioissa opiskellaan yrittäjyyttä, mutta Lauttasaaressa lähestymistapa on toinen.

”Tämän linjan vahvuus on se, että korostetaan paljon globaalia yleissivistystä ja kulttuurien tuntemusta. Olimme juuri opintomatkalla Kiinassa, missä asuimme perheissä ja vierailimme monissa kohteissa. Se oli todella valaisevaa”, Thewlis sanoo.

Opintoihin liittyy myös käytännön tekemistä. Opiskelijat ovat itse järjestäneet bisnespäivänkin ja markkinoivat kouluaan sosiaalisessa mediassa.

”Olemme järjestäneet myös tutustumisjaksoja yrityksissä. On aika vaativaa soittaa kylmiltään yrityksiin ja esittää asiansa”, Järnefelt sanoo.

Elinkeinoelämän johdossa toivotaan, että Lauttasaaren kaltaista opetusta olisi tarjolla kaikissa Suomen lukioissa. Taloudellinen tiedotustoimisto TAT on tuottanut yhdessä pedagogiikan asiantuntijoiden ja yliopistojen kanssa lukioihin kahdeksan liiketalouden kurssia.

”Suomen heikkous on ollut kaupallistamisessa ja globaalien brändien rakentamisessa, jos verrataan vaikka Ruotsiin. Uskomme, että voisi auttaa, jos näitä asioita alettaisiin opettaa jo lukiossa. Myös globaali liikesivistys kuuluu yleissivistykseen”, TAT:n projektipäällikkö Mikko Hakala sanoo.

Netissä olevat kurssimateriaalit ovat maksullisia. Ne on ensi vaiheessa tarkoitettu opettajan vetämille kursseille. Myöhemmin kursseja voi suorittaa itsenäisesti verkko-opetuksena.

”Ei ole realistista ajatella, että kaikissa Suomen lukioissa olisi mahdollisuus järjestää liiketalouden opetusta”, Hakala sanoo.

Kursseihin kuuluu oikeiden yritysten tuottamia liiketoimintaan liittyviä ongelmia, joita opiskelijat pääsevät ratkomaan. Rakenteilla on myös live-yhteistyötä Ruotsin, Kiinan ja Yhdysvaltain lukioiden kanssa. Liiketaloutta opitaan ilmiöiden ja tekemisen kautta.

Onko Suomi siis kohta täynnä kansainvälisiä myyntitykkejä? Ei välttämättä, jos Lauttasaaren opiskelijoita on uskominen.

Elisabeth Vulla tosin on selvä päämäärä. ”Haluan opiskelemaan Harvardiin ja jäädä töihinkin ulkomaille”, Vu sanoo.

Järnefelt haluaa opiskella Kauppakorkeakoulussa rahoitusta ja jatkaa opintoja ulkomailla. Thewlisiä kiinnostaa kansainvälinen oikeus ja ihmisoikeudet. ”Mutta näistä opinnoista on varmasti hyötyä silläkin alalla.”

Siiri Saukas haluaa opiskella lakia ja kauppatieteitä, mieluiten ulkomailla. Alisa Heilala ei ole vielä varma, mitä hän haluaa.

Lähes kaikki halajavat opiskelemaan ulkomaille. Onko ilmapiiri siis kotimaassa jo niin ankea, että sen tomut kannattaa karistaa jaloista?

”Ei, voisin hyvin palata töihin Suomeen. Täällä on asiat tosi hyvin. Kun käy muualla, vaikka siellä Kiinassa, sen näkee entistä selvemmin”, Thewlis sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat