Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mainettaan huonompi maksaja? Suomen velanhoitokyky on arvioitu yläkanttiin

Suomi nauttii yläkanttiin annetusta luottoluokituksesta, jota selittävät muun muassa poliittinen vakaus ja kilpailukyky.

Talous
 
Brendan McDermid / Reuters
Kuva: Brendan McDermid / Reuters
Fakta

Luottoluokitus näkyy lainan hinnassa

 Luottoluokitus on arvio sijoitustuotteen, kuten osakkeen tai valtion joukkolainan, riskistä. Luottoluokittaja arvioi sijoitustuotteen liikkeeseenlaskijan kykyä hoitaa velkansa.

 Luokittajilla on paljon valtaa. Sijoittajat käyttävät luottoluokituksia sijoituspäätöstensä tukena. Ne ohjaavat myös institutionaalisten sijoittajien päätöksiä.

 Kolme suurinta luottoluokittajaa ovat Moody’s, Standard & Poor’s ja Fitch.

Suomi on viime vuosina hyötynyt luottoluokituksesta, joka on selvästi yläkanttiin talouden tilanteeseen nähden.

Tuoreen tutkimuksen mukaan yhdessäkään toisessa euromaassa ei ole talouden tunnuslukujen ja luottoluokituksen välillä yhtä suurta epäsuhtaa.

Ero tuo suomalaisille rahallista hyötyä. Korkean luokituksen avulla valtio saa markkinoilta edullista lainaa.

Valtioiden velanhoitokykyä säännöllisesti arvioivat luottoluokittajat perustavat arvionsa paitsi kovaan dataan myös monenlaisiin pehmeämpiin mittareihin.

Euroopan vakausmekanismin EVM:n ekonomistit Antonello D’Agostino ja Rudolf Alvise Lennkh tutkivat, kuinka paljon luottoluokittajien subjektiiviset arviot vaikuttavat euromaiden luottoluokituksiin.

He muodostivat pelkästään talouden tunnuslukuihin perustuvan, ”objektiivisen” luottoluokituksen. Se perustuu luottoluokittaja Moody’sin kaavaan, jossa otetaan huomioon muun muassa talouskasvu, julkisen velan määrä, pankkien riskit ja ulkomaiset rahavirrat.

Vertailussa havaittiin, että tunnuslukuihin perustuvat puhtaat luottoluokitukset poikkesivat jopa huomattavasti euromaiden todellisista luottoluokituksista.

Tutkimuksen mukaan Suomi on hyötynyt eniten luottoluokittajien subjektiivisista arvioista. Moody’sin luottoluokitus on säilynyt parhaalla AAA-tasolla, vaikka eurokriisin jälkeen Suomen taloustilanne on heikentynyt voimakkaasti.

Jos luottoluokitukset annettaisiin puhtaasti talouden tunnuslukujen perusteella, Suomen luokitus olisi ollut kriisin jälkeen enimmillään neljä pykälää nykyistä heikompi.

Moody’sin johtavan analyytikon Sarah Carlsonin mukaan olisi väärin olettaa, että valtion velanhoitokyvyn voisi arvioida vain syöttämällä taulukkolaskentaohjelmaan kourallisen lukuja. Määrällisten mittareiden lisäksi tarvitaan myös laadullisia mittareita.

”Se, mikä tekee Suomesta korkean luottoluokituksen maan, on todellinen maailmanluokan kilpailukyky, joka ei perustu hintaan. Opetusta sekä tutkimusta ja tuotekehitystä tuetaan paljon. Instituutiot ovat vahvat”, Carlson luettelee.

Myös maan kykyä tehdä uudistuksia arvioidaan.

”Suomessa on konsensukseen perustuva poliittinen järjestelmä, joka on hyvin toimintakykyinen, sekä äärimmäisen vähän korruptiota. Kaikki nämä asiat toimivat Suomen eduksi.”

Edes valtionvelkaa ei voi arvioida vain yhdellä mittarilla. Vaikka Suomi on velkaantunut nopeasti, luvut peittävät sen seikan, että julkisella sektorilla on itse asiassa varallisuutta enemmän kuin velkaa. Tämä on poikkeuksellista, Carlson sanoo.

”Suomi on poikkeustapaus, koska sillä on täysin rahoitettu eläkejärjestelmä, jolla on paljon varallisuutta. Jos emme ottaisi tätä huomioon, emme katsoisi koko kuvaa.”

Myöskään D’Agostino ja Lennkh eivät esitä, että luottoluokituksia ryhdyttäisiin jakamaan vain talouden tunnuslukujen pohjalta. Sen sijaan he ehdottavat, että luottoluokittajat lisäisivät arvioidensa läpinäkyvyyttä.

Käytännössä luottoluokitus vaikuttaa osaltaan siihen, millä hinnalla Suomen valtio saa lainaa markkinoilta. Suomen saamaa hyötyä voi siten arvioida hyvin epätieteellisellä maavertailulla.

Belgian luottoluokitus, Aa3, on sama kuin tunnuslukuihin pohjautuva Suomen luottoluokitus. Belgian kymmenvuotisen lainan korko on noin 0,5 prosenttia ja Suomen noin 0,4 prosenttia.

Viime vuosina valtio on hankkinut markkinoilta lainaa noin 20 miljardia euroa vuodessa. Korkoero tarkoittaa, että Suomi säästää lainakuluissa karkeasti 20 miljoonaa euroa vuodessa. Valtiontalouden mittakaavassa ero on mitätön.

Hiljattain tunnuslukujen ja luottoluokituksen välinen ero on alkanut kaventua myös Suomessa. Kolmesta suuresta luottoluokittajasta Standard & Poor’s ja Fitch heikensivät jo luokitusta yhdellä pykälällä. Myös Moody’s on sanonut luokituksen olevan vaarassa.

Viimeinenkin AAA voi kadota jo perjantaina, jolloin Moody’s antaa arvionsa Suomen taloudesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat