Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EKP:lta odotetaan tänään lisätietoa poikkeustoimista – euroalueen talouskasvun näkymät synkkenivät keskiviikkona

Huomio kiinnittyy euroalueen uuteen suhdanne-ennusteeseen.

Talous
 
RALPH ORLOWSKI / Reuters
Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi osallistui toukokuun alussa Aasian kehityspankin vuosikokoukseen.
Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi osallistui toukokuun alussa Aasian kehityspankin vuosikokoukseen. Kuva: RALPH ORLOWSKI / Reuters

Euroopan keskuspankki (EKP) tuskin ilmoittaa uusista rahapoliittista poikkeustoimista torstaina rahapoliittisen kokouksensa jälkeen.

Finanssiyhtiö Nordean analyytikon Jan von Gerich uskoo, että torstaina huomio kiinnittyy etenkin EKP:n uusiin talousennusteisiin ja pääjohtaja Mario Draghin niitä koskeviin lausuntoihin.

”Inflaatio-odotukset kasvavat, koska öljy on kallistunut. Veikkaan EKP:n ennustavan, että vuonna 2018 inflaatiovauhti on lähes sen tavoitteen mukainen.”

EKP:n tavoitteena on hieman alle kahden prosentin inflaatiovauhti keskipitkällä aikavälillä. Euroalueella inflaatiovauhti on ollut alle prosentin lokakuusta 2013 lähtien. Maaliskuussa 2015 aloitetusta rahapoliittisesta elvytyksestä huolimatta inflaatiovauhti ei ole kiihtynyt lähellekään EKP:n tavoitetta, vaikka talous elpyy.

Eurostatin ennakkotietojen mukaan inflaatiovauhti oli toukokuussa –0,1 prosenttia. Negatiivinen inflaatio tarkoittaa hintojen halpenemista, joka johtui toukokuussa edelleen energian hintakehityksestä.

Energia hinta on laskenut, koska raakaöljyn on viime aikojen kallistumisesta huolimatta yhä poikkeuksellisen matalalla tasolla.

Maaliskuussa EKP ilmoitti lukuisista uusista poikkeustoimista, joilla se yrittää jouduttaa euroalueen inflaatiovauhtia ja talouskasvua.

Kesäkuussa se aloittaa ensimmäisen neljästä rahoitusoperaatiosta, jolla se tarjoaa liikepankeille neljäksi vuodeksi lainaa poikkeuksellisen edullisilla ehdoilla. Lisäksi EKP alkaa ostaa markkinoilta euroalueen vakavaraisten yritysten joukkolainoja.

”Maaliskuussa ilmoitetusta toimista tärkein on liikepankeille suunnatut rahoitusoperaatiot. Uskoisin, että niiden yhteenlaskettu määrä on noin 800 miljardia euroa”, von Gerich sanoo.

Aktia-pankin pääekonomisti Heidi Schauman on samaa mieltä uusien poikkeustoimien merkityksestä.

”Mielenkiinnolla odotan, mitä EKP sanoo ensi vuoden inflaatio-odotuksista. Maaliskuussa ilmoitetusta poikkeustoimista tärkein on liikepankeille suunnatut rahoitusoperaatiot, joissa toivottavasti saadaan lisää tietoa. Samoin odotan lisätietoa yrityslainojen osto-ohjelmasta.”

Liikepankeille suunnattujen rahoitusoperaatioiden keskeinen kannustin on negatiivinen korko.

Jos pankit lisäävät riittävästi lainanantoaan yrityksille ja kotitalouksille, rahoitusoperaatioiden korko voi olla sama kuin talletuskorko eli –0,40 prosenttia. Siinä tapauksessa keskuspankki maksaisi liikepankille lainanotosta.

Kannustamalla liikepankkeja lainanannon lisäämisen EKP pyrkii siihen, että talouskasvulle elintärkeät uudet investoinnit lisääntyisivät.

Euroalueen talouskasvun näkymät synkkenivät hieman keskiviikkona. Markkinatutkimusyhtiö Markit Economicsin mukaan euroalueen ostopäälliköiden indeksi heikkeni toukokuussa huonoimpaan lukemaan kolmen kuukauden aikana.

Yhtiön pääanalyytikon Chris Williamsonin mukaan euroalue on lähellä stagnaatiota eli pitkäaikaista hitaan talouskasvun aikakautta. Historiallisen näytön perusteella ostopäälliköiden indeksi on ennakoinut luotettavasti talouden kehittymisestä. Indeksi lasketaan 3 000 yritykselle tehtävästä kyselystä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat