Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opec voi sittenkin rajoittaa öljyntuotantoa

Talous
 
HS–Reuters
ALI JAREKJI / Reuters
Öljykenttä Khuraisin lähistöllä Saudi-Arabiassa.
Öljykenttä Khuraisin lähistöllä Saudi-Arabiassa. Kuva: ALI JAREKJI / Reuters

Öljynviejävaltioiden yhteistyöjärjestö Opec aikoo käsitellä torstaina alkavassa kokouksessaan tuotannon rajoittamista, kerrotaan kokouslähteistä uutistoimisto Reutersille.

Iran ilmoitti keskiviikkona, että se ei ole valmis tuotannon rajoittamiseen. Kokouslähteiden mukaan yleinen näkemys on rajoittamisen puolella ja yksi mahdollisuus olisi, että Iranille annettaisiin poikkeus.

Suuri vastuu on Saudi-Arabian uudella öljyministerillä Khalid al-Falihilla, jonka pitäisi saada aikaan yhteisymmärrys riitaisten osapuolten välille.

Iran on vastustanut kiivaasti öljyntuotannon rajoittamista, koska se haluaa hankkia takaisin talouspakotteiden takia menettämänsä markkina-aseman öljykaupassa. Huhtikuussa Saudi-Arabia ilmoitti voivan periaatteessa hyväksyä tuotannon rajoittamisen, jos siihen sitoutuvat Iran ja Opeciin kuulumaton Venäjä.

Opecin edellisessä kokouksessa joulukuussa 2015 neuvottelut tuotannon rajoittamisesta epäonnistuivat, minkä seurauksena Pohjanmeren Brent-viitelaadun raakaöljyn hinta romahti 27 dollariin barrelilta tammikuussa 2016.

Sittemmin hinta on kohonnut 50 dollariin barrelilta pääasiassa Nigerian ja Venezuelan tuotanto-ongelmien takia.

Joulukuuhun 2015 saakka Opec-valtioilla oli sopimus, jonka mukaan tuotannon enimmäismäärä on 30 miljoonaa barrelia vuorokaudessa.

Nykyisin Opec-valtiot tuottavat öljyä 32,5 miljoonaa barrelia vuorokaudessa. Kolmen kokouslähteen mukaan tuotantorajoituksen pitäisi olla yli 30 miljoonassa barrelissa.

Tuotannon rajoittamisen pitäisi nostaa öljyn hintaa. Öljyn poikkeuksellisen halpa hinta johtuu siitä, että tuotanto ylittää kysynnän. Tosin keskiviikkoiltana Suomen aikaa öljy kallistui, vaikka markkinoilla huhuttiin sovinnosta tuotannon rajoittamisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat