Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ekonomisti varoittaa euroalueen tuhosta – ”Te Suomessa kärsitte, mutta se ei riitä”

Rahaliitto uhkaa jo eurooppalaista demokratiaa, varoittaa Mervyn King.

Talous
 
Markus Jokela / HS
Mervyn King vieraili Helsingissä puhumassa uudesta kirjastaan, joka käsittelee muun muassa eurokriisiä.
Mervyn King vieraili Helsingissä puhumassa uudesta kirjastaan, joka käsittelee muun muassa eurokriisiä. Kuva: Markus Jokela / HS
Kuka?

Lordi Mervyn King

 Syntyi vuonna 1948 Englannin Buckinghamshiressa

 Opiskeli taloustiedettä Cambridgessa ja Harvardissa

 Taloustieteen professori London School of Economics -yliopistossa

 Englannin keskuspankin pääjohtaja vuosina 2003–2013

 Puoliso suomalainen sisustussuunnittelija Barbara Melander

 Tammisaaren krikettiseuran kunniapuheenjohtaja

 Aateloitu, arvoltaan Lothburyn paroni

Mervyn King on seurannut seitsemättä vuotta jatkuvaa euroalueen talouskriisiä paraatipaikalta Englannin keskuspankin pääjohtajan tehtävästä. Kingin viesti, jonka hän esittää uudessa kirjassaan The End of Alchemy: Money, Banking and the Future of the Global Economy, on hälyttävä.

”Euroalue on tuhoon tuomittu, ellei se muutu”, Helsingissä vieraillut King sanoo.

Yli kuusi vuotta kriisin alkamisen jälkeen euroalueen työttömyysaste on yhä korkea. Talouskasvu ja inflaatiovauhti ovat heikkoja, sanoo King, ja Euroopan keskuspankin (EKP) rahapolitiikka on tehnyt jo kaiken voitavansa.

Kingin mielestä euroalueella on jäljellä kolmella vaihtoehtoa. Joku niistä täytyy hänen mukaansa valita, tehtiin se avoimesti tai ei.

Ensimmäinen on se, hintakilpailukykynsä menettäneet eurovaltiot polkevat palkkansa ja hintansa pohjamutiin. Se auttaisi lopulta niiden vientiä ja piristäisi talouskasvua, mutta hintana olisi pitkittynyt suurtyöttömyys, minkä takia King epäilee tämän vaihtoehdon mahdollisuutta.

”Toinen keino on sen hyväksyminen, että rahaliitossa on sekä köyhiä että rikkaita alueita, ja niiden välillä tarvitaan pysyviä tulonsiirtoja”, King sanoo.

Kolmas keino on euroalueen hajottaminen, esimerkiksi niin, että sen heikoimmat osat jättävät rahaliiton määräaikaisesti.

Artikkeliin liittyvät

Rahaliiton perustaminen oli Kingin mielestä holtitonta.

”Moni sanoo, että ei hätää. Eurooppa on aina kehittynyt kriisien kautta. Mutta sellaista ei ole tapahtunut. Ei ole pienintäkään merkkiä, että poliitikot rikkaissa maissa olisivat valmiita myöntämään tulonsiirtojen välttämättömyyden.”

Euroopan pankkiunioni on Kingin mukaan tästä hyvä esimerkki. Se on täysin puutteellinen, koska yhteiseen talletussuojaan ei ole löytynyt poliittista halua ja pankkien pääomitukseen ei haluta käyttää merkittäviä määriä yhteistä rahaa.

Samalla kun rikkaissa valtioissa vastustetaan ankarasti tulonsiirtounionia, kriisivaltioissa ihmiset ovat kapinoineet suurta työttömyyttä vastaan.

Kyse ei ole Kingin mukaan vain Kreikasta, joka on hänen mielestään pahemmassa lamassa kuin Yhdysvallat 1930-luvulla. Italia, Portugali, Espanja ja Ranska kärsivät myös. Suomenkin hallitus yrittää lievittää talousahdinkoa parantamalla hintakilpailukykyä 3,7 prosenttia tulopoliittisella sopimuksella.

”Tuo on varsin rohkeaa, ja varmasti auttaa palauttamaan viennin kilpailukykyänne. Kysymys on, riittääkö se. Miten paljon Suomen valuutta olisikaan jo heikentynyt, jos se kelluisi”, King sanoo.

Kelluva valuutta on Kingistä hyvä puskuri siksi, ettei kukaan voi ennustaa etukäteen esimerkiksi Nokian tai Venäjän kriisejä. Kun ne iskevät, seuraukset ovat rahaliitossa kivuliaita.

”Euron ongelma on juuri se, että te Suomessa kärsitte, mutta se ei riitä. Ei ole olemassa helppoa tietä ulos, joten päättäjät ovat täysin halvaantuneet ja potkivat palloa eteenpäin.”

King ei suosittele Suomelle eurosta eroamista. Hän sanoo ymmärtävänsä, miksi suuren naapurin vieressä elävä Suomi halusi mukaan Euroopan integraation keskeiseen projektiin.

”Mutta se hanke on epäonnistunut.”

Kingin mielestä tilanne on johtanut siihen, että euroalueella on nyt meneillään kamppailu eurosta kiinni pitävän eliitin ja rahaliiton kustannuksiin kyllästyneiden kansalaisten välillä.

”Tarvitsemme joko väliaikaisen euron hajottamisen tai siirtymisen kohti todellista talouspoliittista unionia. Mutta se tarkoittaisi, etteivät eurovaltiot voisi enää päättää omasta budjetistaan. Kyse olisi valtavasta itsemääräämisoikeuden siirrosta, johon yksikään maa ei ole ollut valmis.”

Tästä huolimatta euroalueen instituutiot ajavat entistä syvempää taloudellista integraatiota. King pitää valitettavana, että Ranskan ja Saksan keskuspankkien pääjohtajat ovat ehdottaneet euroalueelle yhteistä valtiovarainministeriä.

Muitakin huolestuttavia esimerkkejä King mainitsee: eurovaltiot ovat vaatineet teknokraattipääministerejä Italiaan sekä Kreikkaan ja EKP:n entinen pääjohtaja Jean-Claude Trichet painosti Irlannin valtiovarainministeriä hyväksymään hätälainan.

”Nämä ovat tyypillisiä EU:n toimia: painostetaan valtioita päätöksiin, joilla ei ole demokraattista tukea. Euroeliitin tapa ajaa omia vaateitaan uhkaa demokratiaa Euroopassa. Tämä on suurin ongelma, jonka manner kohtaa, ja johtaa helposti vastareaktioon kansalaisissa.”

Kingin mukaan euroeliitti ei tätä ymmärrä, vaan suhtautuu reaktioon vain vaarallisena populismina.

”Mutta se ei ole sitä. Se on vain luonnollinen seuraus siitä, että ihmiset haluavat äänestää oman maansa hallituksen valtaan. Jos hallituksella on yhä vähemmän ja vähemmän valtaa, äänestäjät kääntyvät pois keskustasta kohti äärilaitoja.”

Oikaisu kello 14.54: Mervyn King ei ole aatelisarvoltaan paronikuningas, vaan paroni. Paronikuninkaita ei ole olemassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat