Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi finanssikriisi on edelleen uhka

Talous
 

Englannin keskuspankin pääjohtajana Mervyn King luotsasi maataan läpi erittäin vaikean finanssikriisin. Kriisistä ei vieläkään olla opittu, King sanoo, ja jos pankkijärjestelmää ei uudisteta, uusi finanssikriisi on alati uhkana.

”Kriisin alkamisesta on kulunut kahdeksan vuotta, mutta vaikka finanssialaa säännellään valtavasti, kukaan ei ole vieläkään halunnut puuttua kahteen suurimpaan ongelmaan pankeissa”, King kertoo.

Ensimmäinen ongelma on se, ettei pankeilla ole vieläkään riittävästi omaa pääomaa kattamaan tappioita.

”Erityisesti euroalueella emme ole ymmärtäneet, että pankkijärjestelmää ei ole pääomitettu riittävästi”, uuden kirjansa johdosta Helsingissä vieraillut King sanoo.

Toinen ongelma liittyy keskuspankin rooliin liikepankkien viimesijaisena lainoittajana.

”Ennen vanhaan pankit tulivat hätätilanteessa pyytämään lainaa ja antoivat vakuudeksi valtion joukkolainoja. Siihen ei tarvinnut varautua mitenkään, joukkolainat oli helppo arvostaa, lainat myöntää ja alkava paniikki lopettaa.”

Kaikki muuttui vuonna 2007, King sanoo. Hän joutui rahoittamaan brittipankkeja kymmenillä miljardeilla punnilla etteivät ne kaatuisi.

Vakuutena ei kuitenkaan ollut enää valtioiden joukkolainoja, vaan arvoltaan epämääräisiä asuntolainoja. Siksi keskuspankki ei voinut myöntää lainoja täysimääräisinä.

King on kehittänyt ongelmaan ratkaisun, josta hän tuntuu olevan silmin nähden ylpeä.

Hän kutsuu sitä ”kaikkien kausien panttilainaamoksi”.

Siinä pankit jättävät etukäteen keskuspankkiin riittävän määrän vakuuksia.

Pankeilla olisi aina valmiina riittävä keskuspankkilaina kattamaan kaikki lyhyen aikavälin talletukset, jolloin talletuspakoja ei enää pääsisi tapahtumaan.

”Se on ollut ekonomistien tavoite sadan vuoden ajan, mutta emme ole keksineet ratkaisua”, King sanoo.

”Panttilainaamolla takaisimme, ettei talletuspakoja tapahdu enää ikinä. Tällainen järjestelmä olisi pysäyttänyt finanssikriisin leviämisen Eurooppaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat