Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finavian johdannaistappioiden selvittelyssä on huolena hallitustyön riippumattomuus

Talous
 
Lähteet: Bernerin esitys 31.5.2016 Riitta Tiuraniemen haastattelu 2.6.2016 ja Talouselämä 30.12.2015.
Ministeri iski odotuksia Finavian hallitukselle - "Kysymykset selvitettävä huolellisesti"
Ministeri iski odotuksia Finavian hallitukselle - "Kysymykset selvitettävä huolellisesti"
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) listasi tiedotustilaisuudessa, mitä odottaa Finavian hallitukselta nyt, kun eri tahot tutkivat lentoasemista vastaavan yhtiön johdannaissotkuja.

Keskustelu lentokenttäyhtiö Finavian 34 miljoonan euron johdannaistappioista muuttui tällä viikolla entistä sekavammaksi. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) esitteli yksityiskohtaisen aikajanan, jonka avulla hän pyrki osoittamaan Finavian vuoden 2015 hallituksen työn tempoilevaksi ja epäjohdonmukaiseksi.

Berner arvosteli myös edeltäjiään, joista entinen viestintä- ja kuntaministeri Paula Risikko (kok) vastasi. Hän puolusti Finavian entistä hallituksen puheenjohtajaa Riitta Tiuraniemeä.

Risikon mielestä Bernerin olisi pitänyt jättää Finavian hallitus rauhaan ja antaa Tiuraniemen hakea miljoonatappioiden vastuulliset rauhassa. Tiuraniemen johtama hallitus oli jo ehtinyt päättää vahingonkorvauskanteista Finavian entistä hallitusta, entistä johtoa ja entistä tilintarkastajaa vastaan.

Bernerin puuttumisen jälkeen hallitus teki uudet päätökset ja luopui kanteista. Tiuraniemi erosi vastalauseeksi Bernerille.

Bernerillä olisi ollut monta syytä jättää Finavian hallitus rauhaan ja päättää kanteista luopumisesta yhtiökokouksessa.

Tällä viikolla selvisi yksi syy lisää. Johdannaistappioita tutkinut rikospoliisi on nimittäin siirtänyt syyteharkintaan myös rikosepäilyt Finavian entisen toimitusjohtajan Samuli Haapasalon tekemisistä.

Haapasalo on entinen liikenne- ja viestintäministeriön hallitusneuvos, osastopäällikkö ja ylijohtaja, jolla on vielä paljon yhteyksiä vanhaan työnantajaansa.

Finaviaa ohjannut ministeriö ei ole ainakaan vielä nähnyt mitään syytä hakea vahingonkorvauksia Haapasalolta. Syyttäjä harkitsee kuitenkin parhaillaan, nostaako hän syytteen luottamusaseman väärinkäytöstä Haapasaloa vastaan.

Poliisin mukaan entinen toimitusjohtaja Haapasalo ja entinen talousjohtaja ovat laiminlyöneet Finavian rahoitustoiminnon asianmukaisen järjestämisen ja raportoinnin.

Sekavuutta asian ympärillä lisäsi se, että poliisin tiedote viime viikolla antoi ymmärtää Haapasalon ja entisen talousjohtajan vapautuneen epäilyistä.

Siksi muun muassa Helsingin Sanomat kertoi 27.5. ja 28.5. virheellisesti, että syyttäjä harkitsee vain Finavian entisen rahoituspäällikön ja varatoimitusjohtajan syyttämistä luottamusaseman väärinkäytöstä.

Finavian hallitukseen kuului pitkään yksi virkamiesjäsen liikenne- ja viestintäministeriöstä. Siksi näyttää entistä kummallisemmalta, jos ministeriö ja ministeri Berner ovat kulissien takana ohjanneet Finavian hallituksen päätöksentekoa vahingonkorvauksien hakemisessa vanhalta hallitukselta.

Valtiontalouden tarkastusvirastolla on tärkeä tehtävä, kun se tekee laillisuustarkastusta Finaviaan ja ministeriöön. Virasto haluaa näyttää, että valtionyhtiön hallituksella on oikeus tehdä itsenäisiä päätöksiä.

 

Aikajana: Lentokenttäyhtiön hallitustyön riippumattomuus keskipisteessä
31.3.2015

Berner: Yhtiön hallitus päättää huolellisen arvioinnin jälkeen yhtiön ulkopuolelta hankittujen lausuntoihin vedoten, ettei se nosta kanteita entistä toimitusjohtajaa ja entisiä hallituksen jäseniä vastaan.

Tiuraniemi: Tässä prosessin vaiheessa ei ollut tarkoituksenmukaista nostaa kanteita hallitusta ja toimitusjohtajaa vastaan.

25.9.2015

Berner: Yhtiön hallitus päättää kanteiden nostamisesta entisiä hallituksen jäseniä vastaan äänin 4–3.

Tiuraniemi: Finavian hallitus sai prosessissa lisätietoa maaliskuun jälkeen ja päätti nostaa kanteet uuden harkinnan perusteella.

2.12.2015

Berner: Ministeriö, valtioneuvoston omistajaohjausyksikkö ja Finavia tapaavat. Finavian hallitusta pyydetään huolellisesti käymään läpi Deloitten kanne. Asia jää yhtiön päätettäväksi.

Tiuraniemi: Sain tiedon, että tilintarkastusyhteisö Deloittea vastaan nostetusta kanteesta oli neuvoteltu sovintoesitys. Finavian hallitus ei ollut missään tekemisissä neuvottelun kanssa, vaikka päätös oli operatiivinen.

4.12.2015

Berner: Yhtiön hallitus päättää sovitella Deloitten kannetta. Hallituksen puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi jättää eriävän kannan ja eroaa tehtävästään.

Tiuraniemi: Ylimääräinen hallituksen kokous järjestettiin Bernerin ja omistajaohjauksen vaatimuksesta, jotta hänen tahtonsa kanteesta luopumiseksi menisi hallituksessa läpi.

Valtiontalouden tarkastusviraston alustava kanta: Perumispäätös olisi pitänyt tehdä Bernerin omalla päätöksellä Finavian yhtiökokouksessa.

9.12.2015

Berner: Finavian hallitus päättää olla nostamatta kanteita entistä toimitusjohtajaa ja entisiä hallituksen jäseniä vastaan.

Tiuraniemi: Hallitus päätti asiasta minimimiehityksellä. En ollut enää päättämässä.

Valtiontalouden tarkastusviraston alustava kanta: Perumispäätös olisi pitänyt tehdä Bernerin omalla päätöksellä Finavian yhtiökokouksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat