Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sopimus öljyntuotannon rajoittamisesta kaatui

Neuvottelujen epäonnistumisen takia raakaöljy halpeni, mutta alkoi sittemmin torstai-iltana kallistua.

Talous
 
HS–Reuters
Heinz-Peter Bader / Reuters
Saudi-Arabian öljyministeri Khalid al-Falih saapumassa torstaina Opec-valtioiden kokoukseen Wienissä.
Saudi-Arabian öljyministeri Khalid al-Falih saapumassa torstaina Opec-valtioiden kokoukseen Wienissä. Kuva: Heinz-Peter Bader / Reuters

Öljynviejävaltioiden yhteistyöjärjestö Opec ei saanut torstaina aikaan sopimusta öljyntuotannon rajoittamisesta.

Saudi-Arabia lupasi kuitenkin, että se ei lisää ainakaan merkittävästi tuotantoaan. Osa analyytikoista pelkäsi, että Saudi-Arabia saattaisi neuvottelujen epäonnistumisen takia lisätä tuotantoaan aiheuttaakseen muille vahinkoa.

Neuvottelujen epäonnistumisen takia raakaöljy halpeni, mutta alkoi sittemmin torstai-iltana kallistua. Kallistuminen johtui siitä, että Yhdysvalloissa on merkkejä kysynnän lisääntymisestä.

Saudi-Arabia uusi öljyministeri Khalid al-Falih ilmoitti ennen kokousta, että Opecin pitäisi harkita markkinoiden tasapainottamista.

”Tulemme olemaan hyvin varovaisia ja varmistamaan sen, että emme aiheuta markkinoilla šokkia millään tavalla”, al-Falih sanoi toimittajille kokouksen jälkeen Wienissä.

Uusi öljyministeri pyrki muutenkin olemaan sovittelevampi ja rakentavampi kuin edeltäjänsä tai Iranin öljyministeri Bijan Zanganeh.

Sopimusta öljyntuotannon rajoittamisesta vastusti etenkin Iran. Se haluaa hankkia takaisin talouspakotteiden takia menettämänsä markkina-aseman öljykaupassa. Ministeri Zanganeh on toistaiseksi tyrmännyt kaikki aloitteet tuotannon rajoittamisesta. Yhtenä syynä ovat Saudi-Arabian ja Iranin suuret poliittiset erimielisyydet.

Saudi-Arabia ilmoitti jo huhtikuussa voivansa periaatteessa hyväksyä tuotannon rajoittamisen, jos siihen sitoutuvat Iran ja Opeciin kuulumaton Venäjä.

Joulukuuhun 2015 saakka Opec-valtioilla oli sopimus, jonka mukaan tuotannon enimmäismäärä on 30 miljoonaa barrelia vuorokaudessa.

Nykyisin Opec-valtiot tuottavat öljyä 32,5 miljoonaa barrelia vuorokaudessa.

Tuotannon rajoittamisen pitäisi nostaa öljyn hintaa. Öljyn poikkeuksellisen halpa hinta johtuu siitä, että tuotanto on selvästi kysyntää suurempi.

Illansuussa Suomen aikaan Pohjanmeren Brent-viitelaadun raakaöljy maksoi 50,15 dollaria barrelilta. Kesällä 2014 hinta oli enimmillään 115 dollaria barrelilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat