Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan keskuspankki uskoo euroalueen talouskasvun kiihtyvän

Talous
 
Leonhard Foeger / Reuters
Euroopan keskuspankin johtaja Mario Draghi oli toiveikas torstaina Wienissä.
Euroopan keskuspankin johtaja Mario Draghi oli toiveikas torstaina Wienissä. Kuva: Leonhard Foeger / Reuters
Fakta

Maaliskuun päätökset

 Kuukausittain ostettavien arvopapereiden määrää kasvatettiin 60 miljardista eurosta 80 miljardiin euroon.

 Ohjauskorko asetettiin 0,00 prosenttiin 0,05 prosentista.

 Liikepankkien talletuskorko asetettiin -0,40 prosenttiin -0,30 prosentista.

 Maksuvalmiuslainan korko asetettiin 0,25 prosenttiin 0,30 prosentista.

 EKP alkaa kesäkuussa ostaa vakavaraisten euroalueen yritysten joukkolainoja markkinoilta.

 Kesäkuun aloitetaan rahoitusoperaatiot, jolla se tarjoaa liikepankeille neljäksi vuodeksi lainaa poikkeuksellisen edullisilla ehdoilla.

Euroopan keskuspankki (EKP) ennustaa euroalueen talouskasvun kiihtyvän.

Torstaina julkistetun uuden ennusteen mukaan euroalueen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 1,6 prosenttia, mikä olisi 0,2 prosenttiyksikköä ennemän kuin maaliskuun ennusteessa. Ensi vuonna bruttokansantuotteen pitäisi kasvaa 1,7 prosenttia ja yhtä paljon vuonna 2018.

”Kotimaista kysyntää [euroalueella] tukee rahapoliittisten toimiemme välittyminen reaalitalouteen”, EKP:n pääjohtaja Mario Draghi sanoi lehdistötilaisuudessa.

Jos ennuste toteutuu, sen pitäisi periaatteessa jouduttaa myös Suomen talouskasvua. Suomen tavaraviennin arvosta vajaat 40 prosenttia menee euroalueelle.

Draghin mukaan euroalueen talouskehityksen keskeiset riskit ovat maailmantalouden ennustettua hitaampi kasvuvauhti, Britannian kansanäänestys EU-jäsenyydestä ja muut geopoliittiset riskit.

Talouskasvun mahdollisesta kiihtymisestä huolimatta inflaatiovauhti on EKP:n mukaan vielä pitkään kaukana sen tavoitteesta.

EKP arvioi inflaatiovauhdin olevan 0,2 prosenttia tänä vuonna, 1,3 prosenttia ensi vuonna ja 1,6 prosenttia vuonna 2018. EKP:n tavoitteena on, että inflaatiovauhti on hieman alle kaksi prosenttia keskipitkällä aikavälillä.

Lokakuusta 2013 lähtien inflaatiovauhti on ollut alle prosentin. Draghi toisti lehdistötilaisuudessa taas kerran, että EKP on tarvittaessa valmiudessa uusiin toimiin inflaation vauhdittamiseksi.

Saksalaisen liikepankin Commerzbankin pääekonomisti Jörg Krämer arvioi torstai-iltana lähettämässään katsauksessa, että uudet toimet ovat välttämättömiä.

Krämerin arvion mukaan EKP:n pitää jatkaa arvopapereiden osto-ohjelmaansa suunniteltua pidempään. Maaliskuussa 2015 aloitetun arvopapereiden osto-ohjelman pitäisi päättyä ensi vuoden maaliskuun lopussa. Pääjohtaja Draghi on tosin ilmoittanut monta kertaa, että sitä voidaan tarvittaessa pidentää.

Torstaina EKP antoi myös hieman lisätietoa maaliskuussa ilmoittamistaan poikkeustoimista, jotka pannaan toimeen kuluvan kuukauden aikana.

Euroalueen vakavaraisten yritysten joukkolainojen osto-ohjelma aloitetaan ensi viikon keskiviikkona ja liikepankeille suunnatut uudet rahoitusoperaatiot 22. kesäkuuta. Monet ekonomistit pitävät rahoitusoperaatioita uusista poikkeustoimista tärkeimpinä.

Kolme kuukautta sitten EKP kertoi aloittavansa kesäkuussa rahoitusoperaatiot, joilla se tarjoaa liikepankeille neljäksi vuodeksi lainaa poikkeuksellisen edullisilla ehdoilla. Lisäksi EKP alkaa ostaa markkinoilta euroalueen vakavaraisten yritysten joukkolainoja.

Jos pankit lisäävät riittävästi lainanantoaan yrityksille ja kotitalouksille, rahoitusoperaatioiden korko voi olla sama kuin talletuskorko eli –0,40 prosenttia. Siinä tapauksessa keskuspankki maksaisi liikepankille lainanotosta.

Kannustamalla pankkeja lisäämään lainanantoaan yrityksille ja kotitalouksille EKP pyrkii siihen, että talouskasvulle elintärkeät investoinnit lisääntyisivät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat