Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtio muutti mieltään – pörssiyhtiö Talvivaara menossa konkurssiin

Terrafame on ilmoittanut Talvivaaralle, että se ei noudata alustavaa sopimusta.

Talous
 
Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva
Kaivuri ja kuorma-autoja Talvivaaran kaivoksella keskiviikkona 25. toukokuuta 2016.
Kaivuri ja kuorma-autoja Talvivaaran kaivoksella keskiviikkona 25. toukokuuta 2016. Kuva: Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva

Valtionyhtiö Terrafame vaatii pörssiyhtiö Talvivaaralta 12,8 miljoonan euron saatavansa välitöntä takaisinmaksua, mikä johtaa todennäköisesti pörssiyhtiön konkurssiin. Konkurssissa Talvivaaran 80 000 osakkeenomistajaa menettäisivät sijoituksena lopullisesti.

Joulukuussa Terrafame ja Talvivaara ilmoittivat tiettyjen omaisuuserien kaupasta, joiden lopputuloksena pörssiyhtiö olisi selvinnyt veloistaan. Esisopimus tehtiin tammikuussa.

Terrafame ilmoitti torstai-iltana Talvivaaralle, että se irtautuu alustavasta sopimuksesta. Sen sijaan Terrafame aikoo periä 12,8 miljoonan euron saatavansa pörssiyhtiöltä kuukausittaisista maksuista, joita Talvivaara saa myymällä Sotkamossa sijaitsevan laboratorionsa ja metallitehtaan palveluja Terrafamelle.

Terrafamen mukaan se maksaa Talvivaaralle kuukausittain 400 000 euroa ostamistaan palveluista. Pörssiyhtiöllä ei ole muita tuloja.

Talvivaaran mielestä esisopimuksen mukainen järjestely olisi edelleen molempien osapuolten etujen mukaista. Yhtiön mukaan sen omaisuuserien järjestely nopealla aikataululla edistäisi Sotkamon kaivoksen toiminnan jatkamista ja Terrafamen jatkorahoituksen hankkimista.

Terrafamen mukaan kaivoksen toimintaedellytykset ovat kuluvan vuoden aikana muuttuneet selvästi epävarmemmiksi. Merkittävä syy siihen on Vaasan hallinto-oikeuden päätös kaivoksen ympäristöluvista.

”Meillä on vuoden loppuun saakka aikaa hankkia kaivokselle yksityistä rahoitusta. Samalla kaivoksen toimintaa on tehostettava ja kuluja karsittava, mikä on myös valtiolta saadun rahoituksen kannalta perusteltua. Tämä oli erittäin vaikea päätös, jota pohdittiin pitkään. Irtautumalla alustavasta esisopimuksesta kaivoksen kulut supistuvat merkittävästi”, sanoo Terrafame Groupin toimitusjohtaja Matti Hietanen.

Joulukuussa Terrafame osti belgialaiselta metallinjalostusyhtiöltä Nyrstarilta kaikki sen 216 miljoonan euron velkasaamiset, jotka kohdistuvat pörssiyhtiö Talvivaaraan. Terrafame maksoi velkasaamisista 3,8 miljoonaa euroa.

Saamiset muodostuvat Nyrstarin 203,4 miljoonan euron ennakkomaksusta Talvivaara Sotkamolle tulevaisuuden sinkkitoimituksista ja 12,8 miljoonan euron lainasta. Nyrstar myönsi lainan aikoinaan Talvivaara Sotkamolle sen yrityssaneerauksen aikana.

Suunnitelmana oli, että Terrafame vaihtaisi Nyrstarilta ostamansa velkasaamiset pörssiyhtiö Talvivaaran omaisuuteen kaivoksella. Sen jälkeen pörssiyhtiö olisi voinut nollata Nyrstarin velkasaamiset.

”Nyt etsimme sellaista ratkaisua, joka helpottaisi yhteistyötä kaikkien eri osapuolten välillä kaivoksen toiminnan ja rahoituksen turvaamiseksi. Haluamme myös edistää pörssiyhtiö Talvivaaran yrityssaneerausohjelman edistymistä”, elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) sanoi joulukuussa.

Velkasaamisten nollauksen jälkeen pörssiyhtiö olisi lähes velaton ja se voisi yrittää uutta alkua yrityssaneerausohjelmaehdotuksen mukaisesti. Ehdotuksen mukaan Talvivaara muuttaisi jäljellä olevia velkojaan osakkeiksi ja yrittäisi osakeannilla hankkia uutta pääomaa.

Sotkamossa kaivostoiminnasta vastannut Talvivaara Sotkamo asetettiin konkurssiin marraskuussa 2014. Pörssiyhtiö Talvivaara omisti sen osakkeista 84 prosenttia ja teräsyhtiö Outokumpu 16 prosenttia.

Terrafame osti kesällä 2015 Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä yhtiön liiketoiminnan, kaivosoikeudet sekä koneet ja laitteet yhdellä eurolla. Kaupan ulkopuolelle jäivät pörssiyhtiö Talvivaaran omistama kalkkilaitos, geologiset tiedot esiintymästä ja laboratorio.

Toukokuun lopussa valtio ilmoitti valmistautuvansa kaivoksen lakkauttamiseen loppuvuonna, jos Terrafame ei siihen mennessä onnistu hankkimaan yksityistä sijoittajaa ja rahoittajaa kaivokselle. Samassa yhteydessä hallitus kertoi esittävänsä eduskunnalle, että Terrafamen pääomitukseen annettaisiin 144 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat