Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen talous kiri alkuvuonna 1,6 prosenttia – kasvu on ripeintä lähes viiteen vuoteen

Tilastokeskus korjasi myös viime vuoden kasvulukemia ylöspäin

Talous
 
Viena Kytöjoki / Lehtikuva
Bruttokansantuote mittaa kotimaista kokonaistuotantoa eli tietyllä ajanjaksolla tuotettujen tavaroiden ja palvelujen arvoa.
Bruttokansantuote mittaa kotimaista kokonaistuotantoa eli tietyllä ajanjaksolla tuotettujen tavaroiden ja palvelujen arvoa. Kuva: Viena Kytöjoki / Lehtikuva

Suomen työpäiväkorjattu bruttokansantuote kasvoi tammi–maaliskuussa 1,6 prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Tilastokeskus. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna alkuvuoden talouskasvu oli 0,6 prosenttia.

Bruttokansantuote mittaa kotimaista kokonaistuotantoa eli tietyllä ajanjaksolla loppukäyttöön tuotettujen tavaroiden ja palvelujen arvoa.

Viimeksi bruttokansantuote on kasvanut vuositasolla ripeämmin lähes viisi vuotta sitten heinä–syyskuussa 2011. Vuodet 2012–2014 Suomi vietti taantumassa talouden supistuessa.

Myös viime vuoden loka–joulukuun lukujen tarkistuslaskelma toi hyviä uutisia. Vuoden 2015 viimeisellä neljänneksellä kasvoikin 1,2 prosenttia vuoden takaisesta ja 0,5 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna. Aiemmin ilmoitetut vastaavat luvut olivat 0,6 ja 0,1 prosenttia.

Pääekonomisti Heidi Schauman Aktia-pankista arvioi, että Suomen talouskasvun pohja on vankistunut.

”Sekä investoinnit että yksityinen kulutus oli pienessä kasvussa. Kasvu on kuitenkin edelleen vahvasti yksityisen kulutuksen varassa.”

Hänen mukaansa Suomi ei voi ikuisesti nojata kuluttajiin talouskasvun kannattelijoina.

”On hyvin vaikea nähdä, että tilanne voisi jatkua tällaisena pitkään. Jotta yksityinen kulutus säilyisi hyvällä tasolla, tarvitsisimme enemmän työllisyyttä ja kuluttajien ostovoimaa. Palkkakehitystä yritetään kuitenkin hillitä, jotta kilpailukyky paranisi.”

Tilastokeskuksen perjantain julkaisun ainoa synkeä lukema koski vientiteollisuutta. Viennin volyymi kutistui ensimmäisellä vuosineljänneksellä 1,1 prosenttia edelliseen kvartaaliin verrattuna ja 2,6 prosenttia vuotta aiemmasta.

Myös tuonti väheni 1,8 prosenttia loka–joulukuuhun verrattuna ja 2,2 prosenttia vuoden takaisesta.

Vaikka tuotteiden virta Suomeen ja Suomesta ulkomaille hiipuikin hieman, yksityisen kulutuksen määrä kasvoi tammi–maaliskuussa 0,6 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä ja 1,7 prosenttia viime vuoden alkuun verrattuna.

Investoinnitkin piristyivät, mutta vain vaatimattomat 0,4 prosenttia vuoden 2015 viimeiseen neljännekseen verrattuna ja 0,2 prosenttia vuoden takaisesta. Schauman kertoo odottaneensa parempia lukemia.

”Ennustettavissa on, että investointien kannalta tästä vuodesta tulee viime vuosia parempi. Rakennussektori on monien mittareiden mukaan vahvistumassa. Meneillään on myös suuria hankkeita, kuten voimalaitoksia ja sellutehtaita”, hän toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat