Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pörssiyhtiö Talvivaaran tulot loppuvat ja konkurssi häämöttää

Valtionyhtiö Terrafame irtautuu pörssiyhtiön kanssa tekemästään sopimuksesta. Pekka Perä ihmettelee päätöstä.

Talous
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Konkurssissa Talvivaaran osakkeenomistajat menettäisivät sijoituksensa lopullisesti.
Konkurssissa Talvivaaran osakkeenomistajat menettäisivät sijoituksensa lopullisesti. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Valtionyhtiö Terrafame irtautuu pörssiyhtiö Talvivaaran kanssa tehdystä sopimuksesta ja vaatii 12,8 miljoonan euron saatavansa välitöntä takaisinmaksua. Seurauksena on todennäköisesti Talvivaaran konkurssi.

Terrafame aikoo periä 12,8 miljoonan euron saatavansa Talvivaaralta kuukausittaisista maksuista, joita Talvivaara laskuttaa myymällä Sotkamossa sijaitsevan laboratorionsa, metallitehtaan ja työntekijöidensä osaamista Terrafamelle.

Terrafamen mukaan se maksaa Talvivaaralle kuukausittain 400 000 euroa ostamistaan palveluista. Pörssiyhtiöllä ei ole muita tuloja.

Kaivoksen tulevaisuus on kuluvan vuoden aikana muuttunut hyvin epävarmaksi. Merkittävä syy siihen on Vaasan hallinto-oikeuden päätös kaivoksen ympäristöluvista. Toukokuun lopussa valtio antoi Terrafamelle vuoden loppuun aikaa hankkia kaivokselle yksityistä rahoitusta.

”Samalla kaivoksen toimintaa on tehostettava ja kuluja karsittava, mikä on myös valtiolta saadun rahoituksen kannalta perusteltua. Tämä oli erittäin vaikea päätös, jota pohdittiin pitkään. Irtautumalla alustavasta esisopimuksesta kaivoksen kulut supistuvat merkittävästi”, sanoo Terrafame Groupin toimitusjohtaja Matti Hietanen.

Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä ihmettelee valtion perusteluja.

”Suuri osa laskutuksestamme on pienellä katteella olevaa asiantuntijoidemme osaamisen myyntiä Terrafamelle. Työntekijöidemme osaaminen on välttämätöntä kaivoksen tehokkaalle ja turvalliselle toiminnalle. Siltä osin valtio ei saa mitään merkittäviä säästöjä aikaan.”

Perän mukaan Talvivaaralla on toteuttamiskelpoiset suunnitelmat osallistua Terrafamen kaivoksen rahoittamiseen.

”Viime päivinä useat Talvivaaran osakkeenomistajat, velkojat ja ulkomaiset rahoittajat ovat ilmoittaneet haluavansa osallistua Terrafamen rahoittamiseen, vaikka he tietävät ja ymmärtävät ympäristölupaan liittyvät riskit ja vaikeudet. En ymmärrä, miksi valtio haluaa vaarantaa suunnitelmien toteutumisen.”

Joulukuussa Terrafame osti belgialaiselta metallinjalostusyhtiöltä Nyrstarilta kaikki sen 216 miljoonan euron velkasaatavat, jotka kohdistuvat pörssiyhtiö Talvivaaraan. Terrafame maksoi velkasaatavista 3,8 miljoonaa euroa.

Saamiset muodostuvat Nyrstarin 203,4 miljoonan euron ennakkomaksusta Talvivaara Sotkamolle ja 12,8 miljoonan euron lainasta, jotka pörssiyhtiö on taannut. Nyrstar myönsi lainan aikoinaan Talvivaara Sotkamolle sen yrityssaneerauksen aikana.

Talvivaara Sotkamo meni konkurssiin marraskuussa 2014. Elokuussa 2015 Terrafame osti konkurssipesältä kaivoksen liiketoiminnan, kaivosoikeudet sekä koneet ja laitteet yhdellä eurolla.

Jos Talvivaara menee konkurssiin, valtio on 12,8 miljoonan saatavan osalta velkojana etuoikeutetussa asemassa. Konkurssissa Talvivaaran sijoittaneet 80 000 sijoittajaa menettäisivät sijoituksensa lopullisesti.

Alun perin suunnitelmana oli, että Terrafame vaihtaisi Nyrstarilta ostamansa velkasaatavat pörssiyhtiö Talvivaaran omaisuuteen kaivoksella. Sen jälkeen pörssiyhtiö olisi voinut nollata Nyrstarin velkasaatavat.

Velkasaatavien nollauksen jälkeen pörssiyhtiö olisi lähes velaton, ja se voisi yrittää uutta alkua yrityssaneerausohjelmaehdotuksen mukaisesti. Ehdotuksen mukaan Talvivaara muuttaisi jäljellä olevia velkojaan osakkeiksi ja yrittäisi osakeannilla hankkia uutta pääomaa.

Talvivaaran yrityssaneerauksen selvittäjä, asianajaja Pekka Jaatinen pitää Terrafamen päätöstä valitettavana.

”Jos toimintaedellytykset muuttuvat ja vanha sopimus on epätarkoituksenmukainen, siinä tapauksessa neuvotellaan yleensä uusi sopimus.”

Jaatisen mielestä kaikkien etuna pitäisi olla pörssiyhtiön uuden mahdollisen liiketoiminnan turvaaminen tavalla tai toisella. ”Valtion päätös tarkoittaa pahimmassa tapauksessa Talvivaaran konkurssia, mikä ei olisi kansantaloudellisesti missään tapauksessa toivottavaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat