Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monimiljonääri Leena Niemistö on 15 yrityksen bisnesenkeli – ”Pidän verojen maksua kansalaisvelvollisuutena”

Leena Niemistö vaurastui työllään ja hoivaa 15 enkelisijoitusta. Hän kertoo, että raha on antanut hänelle mahdollisuuden muuttaa maailmaa paremmaksi.

Talous
 
Enkelisijoittaja Leena Niemistö "Vauraus antaa mahdollisuuden muuttaa maailmaa"
Enkelisijoittaja Leena Niemistö "Vauraus antaa mahdollisuuden muuttaa maailmaa"
Pörssiyhtiö Pihlajalinnan hallituksen puheenjohtaja Leena Niemistö on toistaiseksi ainoa koko Suomen verokalenterin huipulle yltänyt nainen. Niemistö sanoo, että vauraus on antanut hänelle mahdollisuuden muuttaa maailmaa paremmaksi. Hän pitää myös kansalaisvelvollisuutenaan maksaa verot Suomeen.
Kuka?

Leena Niemistö

 Leena Niemistö, 53

 Lääketieteen tohtori

 Pihlajalinnan hallituksen puheenjohtaja, varatoimitusjohtaja 2013-2016

 Enkelisijoittaja

 Kansallisoopperan säätiön hallituksen puheenjohtaja

 Stockmannin, Elisan, Suomen Messujen ja Handelsbanken Suomen hallituksen jäsen

 Naimisissa, kolme lasta. Puoliso Kari Niemistö on Stockmannin suuromistaja.

 Harrastaa tennistä, taidetta ja kulttuuria

Sosiaali- ja terveyspalveluita tuottavan pörssiyhtiö Pihlajalinnan uusi hallituksen puheenjohtaja Leena Niemistö, 53, miettii, mistä päästä töitä vielä karsisi.

Hän jätti huhtikuussa Pihlajalinnan varatoimitusjohtajuuden ja lopetti samalla myös erikoislääkärin tehtävät. Mutta jo nyt hän harkitsee, ehtisikö palata lääkärin työhön vielä kesän jälkeen, potilaita hoitamaan.

”Pysyisi tuntuma lääkärin työhön. On ollut helpompi johtaa lääkäreitä, kun tietää mistä puhutaan. Jos on etäällä ja irrallaan, on vaikea perustella muutoksia työssä”, Niemistö sanoo.

”En siis ole laittanut lääkärin työtä ihan vielä henkisesti tauolle.”

Niemistö aloitti vastikään Kansallisoopperan säätiön hallituksen puheenjohtajana. Hänet nimettiin myös Stockmannin hallitukseen.

Entuudestaankin Niemistöllä on hallitusjäsenyyksiä ja luottamustehtäviä, ja lisäksi hän toimii 15 start up -yrityksen bisnesenkelinä.

Niemistö ei halua silti titteliä hallitusammattilainen. ”Olen siihen liian hands on, kädet savessa –tyyppi.”

Pihlajalinnassa Niemistö on tiukemmin kiinni yhtiön työssä kuin hallituksen puheenjohtajat yleensä. Niemistö omistaa Pihlajalinnasta 3,6 prosenttia ja on neljänneksi suurin omistaja.

Omistuksia Niemistöllä on monessa muussakin. Hän on erittäin varakas, monimiljonääri.

Niemistö nousi vuonna 2012 ensimmäisenä naisena koko Suomen verokalenterin kärkeen paitsi pääomatuloillaan, myös maksetuilla veroilla.

Hän ansaitsi lääkärikeskus Dextran myynnillä 24 miljoonaa euroa ja maksoi kaupasta veroja lähes kahdeksan miljoonaa.

Raha on antanut vapauksia, hän myöntää. Se on mahdollistanut myös enkelisijoittajan roolin.

”Haluan laittaa hyvän kiertämään. Olen menestynyt ja etuoikeutettu. Saan toteuttaa itseäni: tehdä maailmaa paremmaksi.”

Kutsumus ajoi lääkärin urallekin. Ja idealismi: halu auttaa ihmisiä.

”Ja nyt kun minulla on mahdollisuus, haluan myös jättää jonkinlaisen jäljen itsestäni. Haluan jakaa menestystäni intohimoisille yrittäjille, joilla on unelma.”

Sijoituskohteiksi Niemistö valitsee start up-yrityksiä, joiden toimialat liittyvät vastuulliseen tai kestävään kehitykseen.

Niemistö muistuttaa, että vastuullisuus on iso trendi maailmalla. ”Etsin yrityksiä, jotka haluavat myös muuttaa maailmaa, olipa tuote esimerkiksi papilloomaviruksen itsetestauslaite, härkäpapuvalmiste tai mielenhallintaa.”

”Kun sijoittaa hyvään, ei harmita niin paljon, jos sijoitus menee poskelleen. Hyväksyn, että osa yrityksistä ei koskaan tuota, mutta osan uskon menestyvän.”

Markus Jokela / HS
Terveysala on saanut ahneen ja verosuunnittelijoiden leiman. Leena Niemistö vakuuttaa, että Pihlajalinna hoitaa velvoitteensa.
Terveysala on saanut ahneen ja verosuunnittelijoiden leiman. Leena Niemistö vakuuttaa, että Pihlajalinna hoitaa velvoitteensa.

Sote-uudistus rakentaa Pihlajalinnalle huikean näkymän. Niemistö toivoo, että uudistus ei tyrehtyisi muodolliseksi hallintoremontiksi. Aikataulua uudistuksessa hän pitää myös haastavana.

”Kauhuvisio ovat maakunnan kokoiset osakeyhtiöt eli muodollisesti palvelujen tilaaja ja tuottaja olisivat erikseen, mutta käytännössä kaveri ostaa kaverilta.”

Pihlajalinna on jo tehnyt kuntien kanssa ahkerasti ulkoistussopimuksia. Kokemukset ovat olleet lupaavia.

”Olemme ainoa, joka toimii kunnissa yhteisyritysmallilla: meillä on 51 prosenttia, kunnalla 49. Ideana on ollut leikata kustannusten nousu. Jos yhteisyritys tekee voittoa, kunta saa puolet takaisin.”

”Minusta tätä voi sanoa vähintään eettiseksi toiminnaksi, eikö?”

Hallituksen kaavailemaa kolmen miljardin euron sote-säästöä Niemistö pitää jopa vaatimattomana.

”Uskon, että säästö voisi olla moninkertainen, jos uudistus toteutetaan tehokkaasti”, hän sanoo ja viittaa esimerkiksi Mänttä Vilppulaan, jossa on tutkittu sote-ulkoistuksen kunnalle tuomia säästöjä.

Säästö on ollut merkittävä muihin tutkimuksessa olleisiin kuntiin verrattuna.

”Isoin säästö sotessa syntyisi kuitenkin siitä, että perusterveydenhuoltoon sisältyisi myös vastuu erikoissairaanhoidosta. Nyt näyttää siltä, että kaavailtu valinnanvapaus ei koskisi erikoissairaanhoitoa.”

Terveysala on saanut ahneen ja verosuunnittelijoiden leiman. Niemistö vakuuttaa, että Pihlajalinna hoitaa velvoitteensa.

”Verosuunnittelu on ollut todella ikävä asia. Me emme ole koskaan olleet siinä mukana. Kaikki verot maksetaan Suomeen”, Niemistö sanoo.

”Pidän verojen maksua kansalaisvelvollisuutena. Minusta pitää tehdä vain sellaisia ratkaisuja, jotka ovat yhtiölle hyväksi.”

Pihlajalinna on laajentunut myös vastaanottokeskustoimintaan. Yhtiötä on kysytty esimerkiksi Kiinaan.

Kansainvälistymisen aika tulee Niemistön mukaan myöhemmin. Kotimaassa kasvunäkymät ovat soten ansiosta nyt niin houkuttavat.

”Yksityisten yritysten osuus moninkertaistuu. Nyt osuus terveyspalveluista on vain kymmenen prosenttia, sosiaalipalveluissa ehkä 15. Tilaa kasvulle on”, Niemistö sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat