Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työllisyys heikkeni voimakkaasti USA:ssa

Työllisyyskehitys oli toukokuussa heikointa yli viiteen vuoteen.

Talous
 
HS–Reuters
GARY CAMERON / Reuters
Rakennustyömaa Silver Springissa Marylandissa.
Rakennustyömaa Silver Springissa Marylandissa. Kuva: GARY CAMERON / Reuters

Sijoittajat pelästyivät perjantaina uusia tietoja Yhdysvaltojen työllisyyden kehittymistä. Kaikki kolme suurta osakeindeksiä, Dow Jones, S&P 500 ja Nasdaq, heikkenivät torstain päätösnoteerauksesta.

Yhdysvaltojen työministeriö kertoi perjantaina, että maatalouden ulkopuolella työllisten määrä kasvoi vain 38 000:lla toukokuussa. Työllisyys heikkeni etenkin tehdastuotannossa ja rakennusteollisuudessa.

Viimeksi kehitys on ollut yhtä huonoa syyskuussa 2010. Kuluvan vuoden huhtikuussa työllisten määrä kasvoi 123 000:lla. Toukokuun heikkoihin työllisyystietoihin vaikutti osittain teleoperaattori Verizonin 35 000 työntekijän lakko.

Työllisyyden kehittyminen oli selvästi ekonomistien odotuksia heikompaa. Uutistoimisto Reutersin kyselyssä ekonomistien ennakko-odotus oli, että toukokuussa työllisten määrä olisi kasvanut 164 000:lla.

Sen sijaan työttömyysaste supistui toukokuussa 4,7 prosenttiin. Viimeksi työttömyys on ollut Yhdysvalloissa yhtä vähäistä marraskuussa 2007. Ekonomistit ennustivat toukokuun työttömyysasteeksi 4,9 prosenttia.

Työttömyysasteen supistumista selittää se, että aikaisempaa suurempi osa työttömistä ei ollut toukokuussa työmarkkinoiden käytettävissä.

Ennakoitua heikompi työllisyyden kehitys voi tarkoittaa, että Yhdysvaltojen keskuspankki lykkää vihjaamaansa rahapolitiikkansa kiristämistä.

Ainakin osa ekonomisteista on ennustanut, että seuraava ohjauskoron nosto voisi olla tässä kuussa.

”Työllisyystiedot eivät ole hyviä ja ne saattavat hyvinkin antaa keskuspankille aihetta miettiä toisen kerran koronnostoa tässä kuussa niin kuin viime aikoina on ehdotettu”, sanoi Boston College -yliopiston taloustieteen professori Peter Ireland.

Yhdysvaltojen keskuspankin pääjohtaja Janet Yellen arvioi viikko sitten, että ohjauskoron nostaminen voi olla ajankohtaista lähikuukausina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat