Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi putosi parhaasta A-ryhmästä – nyt myös Moody’s heikensi maan luottoluokitusta

Luokituksella on vaikutusta valtion saaman lainan hintaan.

Talous
 
Mike Segar / Reuters
Luottoluokitusyhtiön nimikyltti New Yorkissa.
Luottoluokitusyhtiön nimikyltti New Yorkissa. Kuva: Mike Segar / Reuters

Luottoluokitusyhtiö Moody’s kertoi perjantai-iltana heikentävänsä Suomen valtion luottoluokitusta parhaasta AAA:sta AA1-luokkaan. Yhtiö myös muutti Suomen luokitusnäkymät negatiivisista vakaiksi.

Moody’s seurasi luokitusyhtiöiden Fitchin ja Standard & Poors’in aiempaa esimerkkiä luokituksen heikentämisestä. Fitchin ja Standard & Poor’sin luokitus Suomelle on AA+.

Moody’s perusteli luokituksen heikentämistä muun muassa Suomen heikoilla talousnäkymillä ja maan velkaantumisella.

Haasteista huolimatta Moody’s puolestaan kehui muun muassa Suomen vahvoja instituutioita ja korkeasti koulutettua työvoimaa

Aiemmin Suomi on kuulunut pitkään niin sanottuun parhaaseen A-ryhmään. Tämä on tarkoittanut muun muassa sitä, että valtio on saanut lainaa muita halvemmalla. Valtion luottoluokitus on luokittajan arvio maan kyvystä selviytyä taloudellisista velvoitteistaan. Paras luottoluokitus on AAA.

Suomella on ollut vuosikymmeniä maailmalla maine luotettavana ja tunnollisena velkojen maksajana. Suomen talouskasvu ja bruttokansantuotteen nousu ovat kuitenkin nyt huomattavasti alhaisempia kuin ennen. Myös valtionvelka on kasvanut.

Suomen maine luotettavana ja tunnollisena velallisena luotiin jo 1930-luvulla.

Vuonna 1931 Yhdysvaltojen presidentti Herbert Hoover myönsi eurooppalaisille valtioille vuoden lisäajan ensimmäisen maailmansodan sotalainojen ja -korvausten takaisinmaksuun. Päinvastoin kuin muut Euroopan valtiot Suomi piti kiinni alkuperäisestä takaisinmaksuaikataulusta.

Suomen Pankin pääjohtaja Risto Ryti korosti vuonna 1933, että velkojen maksu ajallaan on kunnia-asia. Suomi maksoi velkojaan takaisin tunnollisesti myös 1990-luvun vaikeassa lamassa, vaikka luottoluokitus heikkeni.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat