Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Usko Suomen maksukykyyn on heikoin lähes 20 vuoteen – pitäisikö jo huolestua?

Luottoluokitusyhtiö Moody’s laski Suomen luottoluokitusta. Suomi on ensimmäistä kertaa lähes 20 vuoteen tilanteessa, jossa yksikään luottoluokittaja ei katso Suomen kuuluvan parhaaseen ryhmään.

Talous
 
Brendan McDermid / Reuters
Luottoluokitusyhtiö Moody’s laski Suomen luottoluokituksen AA1-luokkaan.
Luottoluokitusyhtiö Moody’s laski Suomen luottoluokituksen AA1-luokkaan. Kuva: Brendan McDermid / Reuters

Usko Suomen kykyyn maksaa lainansa takaisin on heikentynyt vuodesta 2014.

Perjantaina luottoluokittaja Moody’s kertoi laskevansa Suomen luottoluokituksen AA1-luokkaan. Suomella ei ole enää yhtään parasta kolmen A:n luokitusta.

Kaksi muuta luottoluokitusyritystä eli Fitch ja Standard & Poor’s ovat jo tehneet omat päätelmänsä Suomen taloudesta ja päätyneet siihen, ettei maa ole enää entisellään.

Kaikki luottoluokittajat katsovat, ettei Suomi ansaitse parasta luokitusta. Syinä ovat muun muassa talouskasvun hitauden pitkittyminen ja valtion velkaantumistahti. Yksinkertaistettuna luottoluokittajat tutkivat maan kykyä maksaa velkansa takaisin.

Suomi ei ole ollut vastaavassa tilanteessa vuoden 1997 jälkeen. Parikymmentä vuotta ainakin jokin luottoluokittaja on katsonut, että Suomi kuuluu ykköspriimaluokkaan.

Luottoluokituksilla on selvä vaikutus valtion ja samalla koko julkisen sektorin ottaman velan hintaan, eli korkoihin. Tänä vuonna Valtiokonttori ottaa velkaa noin 20 miljardia euroa, joten pienistä rahoista ei ole kyse.

Tuolla 20 miljardilla eurolla maksetaan takaisin erääntyviä velkoja ja otetaan velkaa, jotta valtion kassassa olisi sen verran rahaa kuin poliitikot ovat päättäneet käyttää muun muassa terveydenhoitoon ja koulutukseen. Lisälainaa tänä vuonna otetaan noin viisi miljardia eli yli 5 000 000 000 euroa. Sillä voisi ostaa yli 300 000 uutta autoa.

Pitäisikö kansalaisten siis huolestua?

”Ei tässä mitään hätää ole. Hyvin vähän tällä on materiaalista vaikutusta, symbolista vaikutusta kylläkin”, sanoo Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju.

Samalla linjalla on valtion velanotosta työkseen huolehtiva Valtiokonttorin finanssijohtaja Teppo Koivisto. Hän ei halua kommentoida asiaa tarkemmin, koska on markkinaosapuoli.

”Ei tästä varmaan reaktiota tule markkinoille. Tämä Moody’sin liike oli tietyllä tavalla jo hinnoiteltu etukäteen velan hinnassa”, hän sanoo.

Tämä siis tarkoittaa, että Suomen lainojen ostajat ovat jo pitempään tarkastelleet Suomea enemmän samalla silmällä kuin ne kaksi yritystä, jotka ovat jo laskeneet luottoluokitusta.

Onko sitten aivan sama, mikä luottoluokitus on?

Ei. Luokitus ei vaikuta kansalaisten omista lainoistaan maksamiin korkoihin, mutta veronmaksajana asiasta kannattaa olla kiinnostunut. Kansalaisilta, yrityksiltä ja yhteisöiltä kerätyillä veroilla ja maksuilla valtion korot ja velat lopulta maksetaan.

Nyt Suomella on kaikilta luokittajilta toiseksi paras luokitus, mutta olennaista on, mikä on suunta.

”En usko, että tämä on vielä pohja, vaan näemme varmaan vielä ainakin jonkin luokittajan pudottavan luokitustaan”, Kangasharju sanoo.

”Tilastot kertovat kiistatta, että Suomella on itse asiassa liian hyvä reittaus [luokitus] talouden tilaan nähden.”

Standard & Poor’s onkin jo ilmoittanut pitävänsä Suomen näkymiä negatiivisina.

Vielä vuoden 2014 alussa Suomi kuului niihin harvoihin Euroopan maihin, joilla on kaikilta luokittajilta paras mahdollinen luokitus. Silloin Suomen lainojen koron lisäksi maksettava marginaali oli jokseenkin sama kuin luokittajien arvostamalla Saksalla. Jonkin aikaa Suomi oli Hollannin tasolla, nyt verrokkimaa on Itävalta. Ihan Ranskan ja Belgian tasolla Suomi ei ainakaan vielä ole.

Kuinka paljon luottoluokituksen lasku on maksanut Suomelle?

Tarkkaan sitä on vaikea sanoa, sillä myös korkotaso on laskenut samaan aikaan kun Suomen luottoluokitus.

Euroopan keskuspankki painaa rahaa ja ostaa valtioiden velkapapereita, mikä takaa alhaiset korot ja sen, että velat menevät myös kaupaksi. Vielä ennen Kreikan kriisiä jokseenkin kaikkia valtion lainoja pidettiin käytännössä riskittöminä, mikä näkyi alhaisina korkoina.

Vaikka Suomen velka on lähes tuplaantunut kahdeksassa vuodessa, korkomenot ovat pysyneet samoina korkojen laskun takia.

Suomi maksaa noin 0,1 prosenttiyksikköä enemmän nyt kuin vuosi sitten. Tämä tarkoittaa vuositasolla muutamia kymmeniä miljoonia euroja.

Se on paljon rahaa, mutta pieni summa valtion noin 102 miljardin euron velkaan verrattuna. Valtio maksaa korkoja vuodessa noin 1,5 miljardia euroa. Valtio on viime aikoina maksanut sijoittajille 10 vuoden lainasta karkeasti noin 0,4 prosenttia. Jos Suomella olisi kolme parasta luokitusta, lainasta joutuisi maksamaan ehkä noin 0,2 prosenttia.

Sekin ihme on nyt nähty, että valtio on saanut viiden vuoden lainaa jopa negatiivisella korolla. Sijoittajat ovat siis maksaneet siitä, että ne saavat haltuunsa Suomen ja muiden luotettavien maiden lainoja. Tämä johtuu osittain siitä, että Euroopan keskuspankki yrittää piristää taloutta pitämällä korkoja alhaisina.

Jos korot lähtevät nousemaan, veronmaksajien kannattaa oikeasti huolestua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat