Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

OP-ryhmän Reijo Karhinen: Pohjoinen on Suomen mahdollisuus

OP-ryhmän pääjohtajan Reijo Karhisen mielestä Koillisväylän aukeaminen on Suomelle valtava mahdollisuus.

Talous
 
Sirpa Räihä / HS
OP-ryhmän pääjohtajan Reijo Karhisen mielestä Suomi on kuin perheyritys, jolla on vahvat tuotantokoneet, paljon velkaa, joka ei uskalla kasvaa ja jonka tuotekehityksestä huolehtiminen on laiminlyöty. ”Ja nuori sukupolvi odottaa, että vanha siirtyisi jo syrjään.”
OP-ryhmän pääjohtajan Reijo Karhisen mielestä Suomi on kuin perheyritys, jolla on vahvat tuotantokoneet, paljon velkaa, joka ei uskalla kasvaa ja jonka tuotekehityksestä huolehtiminen on laiminlyöty. ”Ja nuori sukupolvi odottaa, että vanha siirtyisi jo syrjään.” Kuva: Sirpa Räihä / HS
Kuka?

Reijo Karhinen

 Syntynyt vuonna 1955 Juvalla nelilapsiseen maanviljelijäperheeseen.

 Opiskeli kauppatieteen maisteriksi Turun kauppakorkeakoulussa.

 Työskennellyt valmistumisen jälkeen koko työuransa OP-ryhmässä. Ura alkoi Juvan Osuuspankin apulaisjohtajana.

 Nimitettiin OP-ryhmän pääjohtajaksi vuonna 2007.

 Naimisissa, neljä aikuista lasta.

 Harrastaa golfia ja metsänhoitoa.

”Jos istuttaa tänään männyntaimia, täytyy olla uskoa siihen, että Suomessa on vaurautta vielä sadankin vuoden kuluttua”, OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen sanoo.

Hän on juuri viettänyt viikonlopun istuttaen puita tiluksillaan Etelä-Savossa. Puuhassa olivat mukana lapsenlapset, jotka kiipeilivät välillä maastossa kohoavilla graniittijärkäleillä. Ne ovat Salpalinjan panssariesteitä, joita kaivettiin talvisodan jälkeen metsään paikoin neljäänkin riviin Suomenlahdelta Savukoskelle.

”Siitä on 75 vuotta. Se on hyvin pitkä aika, kun miettii, mitä silloin tapahtui ja minkälaisessa Suomessa elettiin. Ja männyntaimien istuttamisen aikajänne eteenpäin on toiset 70–80 vuotta. On aika mahdoton tehtävä kuvitella, minkälaisessa Suomessa niin kaukana tulevaisuudessa ollaan”, Karhinen sanoo.

Yritetään kuitenkin. Jo ennen toista maailmansotaa, mutta varsinkin sen jälkeen, Suomi eli huikean nopean vaurastumisen kauden. Talouskäyrässä on ollut notkoja ja kumpareita, taantumakausia ja suhdannehuippuja. Suuri linja on kuitenkin osoittanut selkeästi yläviistoon.

Kehitys ei ole kertaakaan pysähtynyt niin pitkäksi aikaa kuin vuonna 2008 alkaneen finanssikriisin jälkeen on tapahtunut. Suomen bruttokansantuote ja ennen kaikkea Suomen rahantuoja eli vienti ovat yhä vuotta 2007 pienempiä.

Onko mahdollista, että Suomen tie on pysyvästi kääntynyt? Oliko ensin metsä- ja metalliteollisuuden ja sitten Nokian vetämä kultakausi ohimenevä vaihe Suomen taloushistoriassa?

”Jos niin kävisi, se olisi valtava trendin muutos. Uskon, että vaurastuminen jatkuu, mutta väitteen pitää tietysti perustua johonkin”, Karhinen pohtii.

Sen pitää perustua vahvuuksiin. Karhinen uskoo, että niitä Suomella yhä on – ja muitakin kuin yleensä mainitut, eli koulutus ja osaaminen. Yksi vahvuuksista on metsä.

”Olemme etuoikeutettuja, että meillä on tämä valtava uusiutuva luonnonvara, jonka hyötykäytössä on rajattomat mahdollisuudet. Jälkipolvet voivat kutsua meitä tumpeloiksi, jos emme pysty metsän ympärille kehittämään uutta menestyvää liiketoimintaa”, Karhinen sanoo.

Hän uskoo myös vahvasti, että Koillisväylän aukeaminen ilmaston lämmetessä muuttaa perustavalla tavalla käsitystä Suomen maantieteellisestä asemasta. Pussinperästä voi tulla logistinen solmukohta, kun lyhin kuljetusväylä Aasiasta Eurooppaan kulkeekin Jäämeren ja Pohjois-Suomen kautta.

”Jäämeren oletetaan olevan lähes sula vuonna 2050. Meillä keskustellaan aivan liian vähän siitä, mitä mahdollisuuksia tähän meidän kannaltamme sisältyy. Miten Suomesta voisi tulla logistinen keskus? Lentoliikenteessä tätä ajattelua on jo menestyksellisesti hyödynnetty”, Karhinen sanoo.

Karhinen viittaa Finnairiin, jonka strategia perustuu oivallukseen, että lyhin lentoreitti monista Aasian kaupungeista Keski-Eurooppaan kulkee Helsingin kautta.

Hyödyt eivät tule itsestään, mahdollisuuksia pitää aktiivisesti hakea. Pitkän aikavälin kehittäminen tahtoo politiikassa jäädä akuuttien murheiden jalkoihin.

”Kuitenkin juuri näinä aikoina pitäisi tehdä isoja päätöksiä ja ottaa riskejä, jotka voisivat tukea kehitystä. Toivoisin, että rautatien rakentamisesta Jäämerelle keskusteltaisiin enemmän. Siihen maailmaan sopisi jopa tunnelin rakentaminen Suomenlahden ali Tallinnaan”, Karhinen sanoo.

”Uskon myös vahvasti, että yhteiskunnan digitalisaatiolla on kaiken tämän ohessa merkittävä vaikutus. Mitä esimerkiksi terveydenhoidossa ja liikenteessä olisi uusilla teknologioilla saavutettavissa? Nämä mahdollisuudet puoltavat sitä, että Suomen vaurastuminen voisi jatkua”, Karhinen sanoo.

Pankkimiehillä digitalisaatio on juuri nyt lähellä sydäntä. OP-ryhmässäkin pohditaan, miten maksamisen nopeaan mullistukseen ja pankkien portinvartijaroolin rapautumiseen vastataan.

”On ihan varma, että sadan vuoden päästä, ja jo paljon aiemminkin, meillä on täysin globaalit finanssimarkkinat, eli ulkomaiset toimijat pystyvät helposti tarjoamaan tuotteita myös suomalaisille ja päinvastoin. Pankki- ja vakuutuspalvelut ovat integroituneet syvälle muihin palveluihin: Niitä ostetaan muista kanavista kuin pankeilta”, Karhinen sanoo.

Iso osa nykyisistä finanssitoimijoista häviää.

”Toiset muuntautuvat finanssitehtaiksi, joiden palveluja kolmannet osapuolet välittävät osana muuta kauppaa.”

Karhinen uskoo, että ne menestyvät, jotka hallitsevat teknologian, asiakasymmärryksen, palvelumuotoilun ja luottamuksen.

Onko OP-ryhmä näiden joukossa?

”Totta kai on. Mutta millä toimialoilla se toimii, on kokonaan toinen juttu. OP voi olla monialainen palveluyritys, jolla on vahva finanssiosaaminen. Olemme hyvin kansamme näköinen seuraavatkin sata vuotta”, Karhinen sanoo.

Ennustaminen on vaikeaa, mutta Karhisen mielestä Suomella on kaikki mahdollisuudet olla kokoansa suurempi toimija maailmassa.

Tulevaisuutta pitää vain rakentaa rohkeasti ja epäitsekkäästi.

”Jos olisin itsekäs, en sitä metsääkään istuttaisi, kun tiedän, etten ehdi sitä itse hyödyntämään. Investoinnit pitää tehdä jälkipolvia ajatellen. En voi uskoa, että tämä sukupolvi olisi ensimmäinen, joka jättäisi seuraavalle huonomman perinnön kuin mitä on itse saanut”, Karhinen sanoo.

Osuuspankkitoiminnan vuodet

Alku

Osuuspankkitoiminta sai alkunsa vuonna 1902, kun perustettiin Osuuskassojen keskuslainarahasto. Se sai seuraavana vuonna valtiolta ison lainan, jonka turvin paikalliset osuuskassat saattoivat aloittaa pienlainojen myöntämisen.

”Kassat perustettiin ratkaisemaan sen ajan yhteiskunnan yhtä ongelmaa eli maaseudun vähävaraisten rahoitushuoltoa”, Reijo Karhinen sanoo.

1930-lukuun mennessä osuuskassat olivat nousseet maaseudun merkittävimmäksi rahalaitosryhmäksi. Toisen maailmansodan jälkeen osuuskassat olivat ainoita pankkeja, jotka antoivat Karjalan evakoille lainaa. Se kasvatti ryhmän markkinaosuutta huomattavasti. OP-ryhmä on edelleen merkittävin maatalouden rahoittaja.

Palovakuutusosakeyhtiö Pohjola perustettiin vuonna 1891, ja se oli koko 1900-luvun merkittävä suomenkielisen pääoman ja talouselämän linnake.

Kaupungistuminen

Suomi alkoi kaupungistua 1950-luvulta alkaen. Ruotsissa osuuskassat päättivät olla lähtemättä kaupunkien asuntorahoitukseen. Suomessa päätettiin toisin, ja väestön muuttaessa kaupunkeihin osuuskassat seurasivat perässä.

Vuonna 1970 osuuskassoista tuli lakimuutoksen jälkeen osuuspankkeja.

1990-luvun alun pankkikriisissä osa osuuspankeista joutui vaikeuksiin. Niitä jouduttiin pelastamaan muun ryhmän rahoilla. Kriisin seurauksena ryhmän yhteistyötä tiivistettiin ja keskusohjausta lisättiin. Samalla ryhmästä tehtiin taloudellisesti yhteisvastuullinen. Ryhmän keskuspankki- ja suuryritystoiminnoista vastaava OKO-pankki listattiin pörssiin vuonna 1989, ja se jatkoi siellä vuoteen 2014 asti.

Osuuspankeista on kasvanut vähitellen Suomen suurin pankki myös kaupungeissa. Helsingin seudulla markkinaosuus on yhä muuta maata pienempi.

Vuonna 2005 OP-ryhmä osti vakuutusyhtiö Pohjolan. Yhteistyö on kasvattanut tasaisesti ryhmän markkinaosuutta sekä pankki- että vakuutustoiminnassa.

OP-ryhmä
Lapset asioivat Forssan Seudun Osuuspankissa 1970-luvulla. Kuvassa myös Hippo-säästölipas.
Lapset asioivat Forssan Seudun Osuuspankissa 1970-luvulla. Kuvassa myös Hippo-säästölipas.

 

Tulevaisuus

Finanssialan uudet toimijat ja kansainvälisen pankkikilpailun avautuminen ravistelevat finanssialaa jo lähivuosina. Monet uudet toimijat rakentavat kokonaisia mobiilipankkeja ja maksupalveluita edullisesti, nopeasti ja usein vielä pankkien palveluja hyväksi käyttäen.

Isoilla pankeilla on kuitenkin resursseja vastata haasteeseen, jos ne pystyvät uudistamaan toimintatapansa ja järjestelmänsä kevyiksi, nopeiksi ja aidosti käyttäjälähtöisiksi.

HS:n Sadan vuoden visio -sarja pohtii, millaisia Suomi ja maailma ovat vuosien päästä. Sarjassa on aiemmin julkaistu esimerkiksi Koneen Henrik Ehrnroothin, Nesteen Matti Lievosen, Stora Enson Karl-Henrik Sundströmin, SOK:n Taavi Heikkilän, Keskon Mikko Helanderin ja St1:n Mika Anttosen haastattelut.

Lapinlahden osuuskassa vuonna 1966.
Lapinlahden osuuskassa vuonna 1966.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat