Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jokaiselle tonni käteen – ”helikopteriraha” on keskuspankkien viimeinen ase

Euroopan keskuspankin työkalut käyvät vähiin. Siksi nyt puhutaan helikopteri­rahasta. Suora keskuspankkirahoitus voisi olla ratkaisu euroalueen ongelmiin, sanovat arvostetut ekonomistit.

Talous
 
RALPH ORLOWSKI
Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi ei ole sulkenut niin sanotun helikopterirahan mahdollisuutta pois.
Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi ei ole sulkenut niin sanotun helikopterirahan mahdollisuutta pois. Kuva: RALPH ORLOWSKI
Tästä on kyse

Helikopteriraha

  Ajatellaan usein keskuspankin suoraan rahoittamana kysynnän lisäyksenä.

 Kyse voi olla esimerkiksi valtioiden verohuojennusten suorasta rahoituksesta.

 Moni ekonomisti on esittänyt helikopterirahaa äärimmäisenä keinona, jos taloutta ei muuten saada piristettyä riittävästi.

 Toisaalta jotkut ekonomistit uskovat, että helikopteriraha on euroalueella käytössä jo nyt, kun keskuspankit ostavat valtioiden joukkolainoja.

Kuvittele, että pankkitilillesi ilmestyy yhtäkkiä tuhat euroa keskuspankilta. Tai että Suomen valtio leikkaa verojasi tuhannen euron arvosta, koska Suomen Pankki on ensin tilittänyt sille vastaavan summan rahaa.

Rikkautta luova keskuspankki saattaa muistuttaa Kalevalan Sampoa, mutta kyseessä ei ole taru vaan vakava talouspoliittinen ehdotus.

Niin sanottu helikopteriraha, joka yleensä määritellään keskuspankin suoraksi rahoitukseksi valtioille tai kansalaisille, on saanut tukea useilta asiantuntijoilta. Heihin lukeutuvat esimerkiksi Yhdysvaltain keskuspankin entinen pääjohtaja Ben Bernanke, finanssiyhtiö Citigroupin pääekonomisti Willem Buiter sekä maailman suurimman hedgerahaston johtaja Ray Dalio.

Aihe on rantautunut myös Suomeen. Finanssiyhtiö Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich arvioi uutistoimisto Reutersille, että Euroopan keskuspankkijärjestelmä voisi periaatteessa tilittää euromaiden kansalaisille 1 300 euroa. Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen puolestaan ehdottaa, että Euroopan keskuspankki (EKP) jakaisi ”jokaiselle eurokansalaiselle 500–2 000 euroa”.

Ajatus suorasta keskuspankkirahoituksesta voi kuulostaa villiltä.

Onkin hyvä tehdä selväksi, ettei helikopteriraha, siinä muodossa kuin siitä usein puhutaan, ole vielä lähelläkään realismia. EKP:n pääjohtaja Mario Draghi on korostanut, että vaikka ajatus on ”mielenkiintoinen”, siitä ei ole keskusteltu keskuspankissa millään lailla.

Suora keskuspankkirahoitus on toistaiseksi lähinnä akateemisten ekonomistien ja finanssimaailman ammattilaisten hätähuuto poliitikkojen suuntaan. Sitä on esitetty ratkaisuna ongelmaan, jonka edessä päättäjät näyttävät neuvottomilta.

Kyse on vanhasta ajatuksesta, jonka popularisoi taloustieteilijä Milton Friedman vuonna 1969. Friedman havainnollisti keskuspankin rahoittamaa kysynnän lisäystä vertauskuvalla helikopterista, joka tiputtaa ihmisille tuhat dollaria. Myöhemmin, vuonna 2002, Bernanke nosti helikopterirahan esille suosittaessaan Japanille keskuspankin rahoittamaa verohuojennusta.

Nyt aihe on taas pinnalla. Keskustelua ei voi ymmärtää katsomatta kehittyvien talouksien, erityisesti euroalueen ja Japanin, kehitystä viime vuosina.

Kahdeksan vuotta globaalin finanssikriisin alun jälkeen monen kehittyneen talouden kasvu- ja inflaatiovauhti on heikkoa.

Perinteisiä keinoja kiihdyttää talouskasvua nopeasti on yksinkertaistaen kaksi. Ensimmäinen on rahapolitiikka, jolla tarkoitetaan yleensä keskuspankin eri korkojen laskua. Lisäksi rahapolitiikkaa on esimerkiksi arvopapereiden osto, mitä suuret keskuspankit ovat tehneet pitkään.

Bank of American arvion mukaan kehittyvien talouksien keskuspankit olivat helmikuuhun mennessä laskeneet korkojaan vuonna 2008 alkaneen finanssikriisin jälkeen 637 kertaa ja ostaneet arvopapereita, kuten yritysten ja valtioiden joukkolainoja, yli 12 tuhannella miljardilla dollarilla.

Tästä huolimatta tilanne on edelleen varsin surkea etenkin euroalueella. Vaikka merkkejä paremmasta on näkyvissä, on moni asiantuntija päätynyt siihen, että EKP:n rahapolitiikka on tullut tiensä päähän.

Näin arvioi esimerkiksi Englannin keskuspankin entinen pääjohtaja Mervyn King HS:n haastattelussa.

Jos rahapolitiikka ei tepsi, jäljelle jää toinen keino nostaa talous taantumasta: finanssipolitiikka, eli kokonaiskysynnän kasvattaminen verohuojennuksilla tai menolisäyksillä.

Niin Kansainvälinen valuuttarahasto IMF kuin teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD ovat suosittaneet elvytystä niille eurovaltioille, joilla on siihen talouspoliittista liikkumavaraa. Eurovaltiot ovat kuitenkin kiristäneet julkistalouttaan.

Monen valtion velkasuhde on noussut viime vuosina niin nopeasti, että elvytykselle ei ole joko taloudellisia mahdollisuuksia tai poliittista tahtoa. Ei edes Suomen tai Saksan kaltaisissa valtioissa, joille sijoittajat tyrkyttävät rahaa niin, että ovat valmiita maksamaan siitä.

Tässä tilanteessa suoran keskuspankkirahoituksen kaltainen poikkeuksellinen keino nousee keskusteluun, kuten Yhdysvaltain keskuspankin entinen pääjohtaja Bernanke kiteytti äskettäin blogissaan.

”Ääriolosuhteissa – kun kokonaiskysyntä on rajusti puutteellista, rahapolitiikan keinot käytetty ja lainsäätäjät haluttomia velkaelvytykseen – tällaiset toimet voivat olla paras jäljellä oleva vaihtoehto.”

Helikopterirahalla viitataan euroalueella esimerkiksi suoriin tilityksiin valtioille tai kansalaisille, keskuspankkien valtioille myöntämiin korottomiin lainoihin, joita ei makseta takaisin. Teknisiä esteitä tällaisille toimille ei ole. Jos summa ylittäisi 1 300 euroa kansalaista kohden, keskuspankit toimisivat Nordean laskelmien mukaan negatiivisella pääomalla, eli velat ylittäisivät varat. Moni keskuspankki on kuitenkin toiminut negatiivisella pääomalla vuosia.

Eikä eurovaltioiden tarvitsisi edes pääomittaa keskuspankkejaan. Ainakin Suomen Pankilla on oikeus kattaa tappiot tulevista voitoista.

Suoran keskuspankkirahoituksen suurin este on oikeudellinen. EU:n perussopimuksia täytyisi muuttaa, koska Euroopan keskuspankit eivät saa suoraan rahoittaa valtioita. Saksan keskuspankin pääjohtaja Jens Weidmann ehti jo torpata ajatuksen absurdina.

Helikopteriraha voisi lisäksi aiheuttaa moraalikatoa ja rakenneuudistusten lykkäystä. Vastikkeettomassa rahassa piilee monien mielestä myös suurempia vaaroja. Se voisi avata Pandoran lippaan, varoittaa euroalueen arkkitehti, EKP:n nesimmäinen pääekonomisti Otmar Issing.

”Jos ongelmat voisi ratkaista vain painamalla rahaa, miten keskuspankit pystyisivät vastustamaan kansalaisten ja poliitikkojen luomaa painetta?” Issing sanoo HS:lle puhelimitse.

”Tiedämme kyllä kaikki, mihin se ennen pitkää johtaisi”, Issing lisää, viitaten hyperinflaatioon Weimarin Saksassa ja Zimbabwessa.

Issingin pelko on yleistä. Ymmärrys siitä, ettei ilmaisia lounaita ole, on juurtunut syvälle monien ajatteluun. Jos ajatus yhteiskunnan resurssien niukkuudesta hylätään, se voi johtaa kurittomuuteen niiden jaossa, mikä taas aiheuttaisi ”anarkistista kaaosta ja tehottomuutta”, varoitti nobelisti Paul Samuelson jo aikaa sitten.

Ei ihme, että pelkkä ajatus helikopterirahasta on monille yhä tabu. Bernanke kertoo tuoreessa kirjassaan vaienneensa aiheesta vuosiksi, koska palauteryöppy oli Japania koskevan puheen jälkeen niin vihainen.

Suora keskuspankkirahoitus ei ole euroalueella nyt eikä ehkä koskaan realismia.

Helikopteriraha laajempana käsitteenä on kuitenkin vaikea asia. Moni ekonomisti, kuten Englannin keskuspankin King, on sitä mieltä, että helikopteriraha on käytännössä jo nyt täällä. Sitä ei vain ymmärretä, koska kyse ei ole niin räväkästä toimesta kuin esimerkiksi suorista tilityksistä kansalaisille.

Kun Euroopan keskuspankit ostavat valtioidensa joukkolainoja jälkimarkkinoilta, ne siirtävät valtionsa velkaa sijoittajilta takaisin valtiolle. Myös korkovoitot tilitetään valtiolle. Suomenkin valtion velkaa ostetaan nyt enemmän Suomen Pankin taseeseen kuin Valtiokonttori laskee uutta velkaa liikkeelle.

Kyse on käytännössä toimesta, jossa keskuspankki luo valtiolle talouspoliittista liikkumatilaa. Kingin mielestä keskustelu helikopterirahasta onkin oikeastaan keskustelua siitä, minkälaista finanssipolitiikkaa eurovaltioiden pitäisi harjoittaa.

Suora helikopteriraha on hyvä ajatusleikki, koska se tuo esille euroalueen rakenteelliset ongelmat, kuten vieraassa valuutassa toimivien eurovaltioiden rajalliset mahdollisuudet elvyttää talouksiaan.

Jos King on oikeassa, helikopterit ovat kuitenkin täällä jo nyt. Eksoottinen ajatus näyttääkin kiteytyvän vanhaan kysymykseen siitä, pitäisikö valtioiden elvyttää vai kiristää.

RALPH ORLOWSKI Reuters
Euroopan keskuspankki pääjohtaja Mario Draghi piti torstaina lehdistötilaisuuden Frankfurtissa neuvoston rahapoliittisen kokouksen jälkeen. Neuvosto on keskuspankin ylin päättävä elin.
Euroopan keskuspankki pääjohtaja Mario Draghi piti torstaina lehdistötilaisuuden Frankfurtissa neuvoston rahapoliittisen kokouksen jälkeen. Neuvosto on keskuspankin ylin päättävä elin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat