Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Miesjohtajien mielestä päteviä naisia on vaikea löytää – naisjohtajat moittivat lannistavaa yrityskulttuuria

Vain 13 prosenttia yritysjohtajista uskoo naisjohtajien määrän kasvavan selvästi seuraavan viiden vuoden aikana.

Talous
 
Heidi Piiroinen / HS
Naisjohtajien mielestä naisten urakehitystä tuetaan parhaiten mentorointiohjelmilla, kertoo EY:n tutkimus.
Naisjohtajien mielestä naisten urakehitystä tuetaan parhaiten mentorointiohjelmilla, kertoo EY:n tutkimus. Kuva: Heidi Piiroinen / HS
Fakta

Johtajatutkimus sukupuolten välisestä tasa-arvosta

 EY (tunnettiin aiemmin brändillä Ernst & Young) haastatteli tutkimusta varten 350:tä johtajaa 51:tä maasta.

 Kaikki haastateltavat kuuluivat suurten yritysten johtoryhmiin. Haastateltavista puolet oli naisia ja puolet miehiä.

 Tutkimus kohdistui tasapuolisesti seitsemälle toimialalle: autot, pankit, kulutustuotteet, vakuutukset, biotieteet, öljy- ja kaasu sekä sähkön ja lämmöntuotanto.

Maailman yritysjohtajista 23 prosenttia ennustaa, että naisjohtajien määrä pysyy viiden vuoden aikana muuttumattomana, kertoo konsulttiyhtiö EY:n globaali tutkimus. 63 prosenttia uskoi määrän heikkoon kasvuun ja vain 13 prosenttia merkittävään kasvuun.

Naisjohtajien mielestä naisten urakehityksen suurimpia esteitä ovat lannistava yrityskulttuuri ja organisaation sisäiset ennakkoluulot.

Miesjohtajien mielestä naisten nimityksiä jarruttaa ylivoimaisesti eniten yksinkertaisesti se, ettei johtajanpesteihin päteviä naisia vain ole tarpeeksi. Miehistä peräti 43 prosenttia oli tätä mieltä, kun naisista vain seitsemän prosenttia allekirjoitti väitteen.

Syy eroon saattaa olla, että miesjohtajat usein rekrytoivat uusia työntekijöitä miehisestä kaveripiiristään.

”Johtajia etsitään yleensä joko headhuntereiden tai omien verkostojen kautta. Naiset ovat jäljessä verkostoitumisessa, vaikka tässä onkin edistytty. Miesten verkostot ovat yhä isossa roolissa”, EY:n lakipalveluista vastaava partneri Riitta Sedig kertoo.

Tarve rakentaa suhteita näkyy myös siinä, että naisjohtajien mielestä naisten urakehitystä tuetaan parhaiten mentorointiohjelmilla. Miesten mielestä vika on eniten yrityskulttuurissa tai naisroolimallien vähyydessä.

Moni maa on asettanut tavoitteita naisten osuudelle suuryritysten hallituksissa, mutta sitovat kiintiöt ovat harvinaisia. Maailman talousfoorumi arvioi viime vuonna, että kestää vielä 117 vuotta ennen kuin miehet ja naiset ovat maailman työpaikoilla tasavertaisessa asemassa.

Muun muassa Norja, Islanti, Ranska, Espanja, Saksa ja Malesia ovat asettaneet lakisääteisiä kiintiöitä suurten yritysten hallintoelimiin.

”Norjassa on saavutettu 40 prosentin naisten osuus pörssiyhtiöiden hallituksissa. En ota mustavalkoista kantaa naiskiintiöihin. Toivon, että naisten määrää voidaan kasvattaa konkreettisin keinoin, mutta ilman pakkoa”, Sedig sanoo.

Piskuinen Islanti on ainoa maa, jossa naisilla ja miehillä on hallituspaikkoja pörssiyhtiöissä suunnilleen yhtä paljon. Siihen päästiin 40 prosentin sukupuolikiintiön avulla. Suomi on toistaiseksi tyytynyt suosituksiin.

Suurin ongelma on naisten harvalukuisuus liiketoiminnallisessa johdossa.

Maaliskuussa julkaistun Peterson Instituten maailmanlaajuisen selvityksen mukaan yritys, jonka johtajista vähintään 30 prosenttia on naisia, voi lisätä kannattavuuttaan kuudella prosenttiyksiköllä verrattuna samankaltaisiin yrityksiin, joissa naisjohtajia ei ole.

Tutkimuslaitos perusti selvityksensä lähes 22 000 yrityksen tietoihin. 60 prosentilla näistä yrityksistä ei ollut lainkaan naisia hallituksissa, hieman yli puolella koko johtoryhmä koostui miehistä, ja vain viidellä prosentilla oli nainen toimitusjohtajana.

Samankaltaisia tuloksia ovat julkaisseet myös muut tutkimustahot. Konsulttiyhtiö McKinsey arvioi viime vuonna, että täydellinen sukupuolten tasa-arvo kasvattaisi maailmantaloutta neljänneksellä nykytilaan verrattuna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat