Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yle: Nordea välittänyt Panama-yhtiön 16 suomalaiselle

Talous
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Nordean logo Hakaniemen konttorin seinässä Helsingissä.
Nordean logo Hakaniemen konttorin seinässä Helsingissä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Nordean Panamaan välittämien hallintayhtiöiden edunsaajina on 16 suomalaista, Ylen tutkivan journalismin ohjelma MOT kertoi maanantaina. Vain yhden suomalaisen Nordea-asiakkaan Panama-yhtiö on edelleen toiminnassa.

Noin 95 prosenttia Nordean Panama-asiakkaista on siis ulkomaalaisia. Nordean Luxemburgin-yksikkö on vuosina 2004-2014 välittänyt asiakkailleen liki 400 veroparatiisiyhtiötä panamalaisen lakitoimiston Mossack Fonsecan avulla.

Nordean perustamia ja muitakin Panama-yhtiöitä voi etsiä tutkivan journalismin kansainvälisen järjestön ICIJ:n hakukoneella.

Nordean välittämistä 400 yhtiöistä on pankin tietojen mukaan edelleen aktiivisia noin neljännes.

Ruotsin Yle on löytänyt Panama papereista runsaasti Nordean ruotsalaisia asiakkaita. Ruotsalaisten tai suomalaisten asiakkaiden joukossa ei kuitenkaan ole yhteiskunnallisesti merkittäviä henkilöitä, joten Ruotsin tai Suomen Yle ei julkaise nimiä.

Ylen tutkimusten mukaan Panama-papereissa on satoja suomalaisnimiä, joten valtaosa sinne perustetuista hallintayhtiöistä on jonkun muun pankin tai lakitoimiston kuin Nordean perustamia.

Nordea on luvannut kertoa omien Panama-selvitystensä tulokset huhti–kesäkuun tuloksen julkistamistilaisuudessa heinäkuun lopussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat