Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuotannon neljä eri vaihetta

Talous
 
Helsingin Sanomat

1. Louhinta. Avolouhoksessa räjäytetään kallioperästä malmia, joka sisältää nikkeliä, sinkkiä, kobolttia ja kuparia. Kaivoksen alueella olevat Kuusilammin ja Kolmisopin esiintymät ovat Euroopan suurimmat sulfidisen nikkelin esiintymät. Sulfidinen nikkeli tarkoittaa, että nikkeliin on sitoutunut rikkiä.

2. Murskaus. Malmi murskataan ja seulotaan neljässä vaiheessa. Lopuksi murske rakeistetaan tasajakoiseksi. Veden ja rikkihapon seos toimii liimana, joka yhdistää pienet malmihiukkaset suuriin hiukkasiin. Rikkihapolla säädellään seoksen happamuutta siten, että se on otollinen bakteerien toiminnalle.

3. Liuotus. Malmi kasataan bioliuotuskasoiksi. Tasakokoisista rakeista koostuvat bioliuotuskasat läpäisevät hyvin vettä ja ilmaa. Saadessaan happea ja vettä malmissa luonnostaan olevat bakteerit aktivoituvat ja alkavat liuottaa malmista metalleja. Ensivaiheessa liuotus kestää puolitoista vuotta. Toisessa vaiheessa kasat myllätään, jotta metallit liukenevat kaikista malmirakeista.

4. Talteenotto. Metallien talteenotossa nikkeli, sinkki, koboltti ja kupari erotellaan liuoksesta rikkivedyllä. Metallit erotellaan säätelemällä liuoksen happamuutta. Eri metallit saostuvat liuoksesta sen mukaan, mikä on kulloinkin liuoksen happamuus. Lopputuloksena on Terrafamen myymiä metallisulfideja. Kertaalleen käytetyllä liuoksella jatketaan kasojen kastelua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat