Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asuntokaupassa raju käänne loppukeväästä – Helsingissä hintapiikki

Asuntojen hinnat nousivat Helsingissä lähes viisi prosenttia huhtikuussa. Nordean johtaja: Asuntolainojen kysyntä jatkui vilkkaana toukokuussa.

Talous
 
Kimmo Räisänen
Vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla selvästi.
Vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla selvästi. Kuva: Kimmo Räisänen

Asuntokaupassa näyttää tapahtuneen raju käänne loppukeväällä – ainakin Helsingin seudulla. Vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat nousivat huhtikuussa pääkaupunkiseudulla peräti 4,7 prosenttia viime vuoden huhtikuusta.

Alkuvuoden aikana ennen huhtikuuta hintakehitys oli sahailevaa, mutta pikemminkin laskevaa tai nollassa viime vuoden alkuun verrattuna.

Hintojen nousu heijasteli asuntokauppojen määrää. Kiinteistönvälitysalan keskusliiton mukaan vanhoja asuntoja myytiin huhtikuussa 4,3 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Maaliskuuhun asti kauppa kävi kehnosti viime vuoteen verrattuna.

Myös asuntolainoja nostettiin huhtikuussa enemmän kuin kertaakaan kolmen viime vuoden aikana. Suomalaiset nostivat uusia asuntolainoja 1,6 miljardia euroa, mikä oli noin sata miljoonaa euroa enemmän kuin vuosi sitten.

Nordean pääkaupunkiseudun kuluttaja-asiakkaista vastaava johtaja Jussi Mekkonen sanoo, että lainojen kysyntä on jatkunut myös toukokuussa vilkkaana.

”Nordeassa asuntolainoja on koko alkuvuonna myönnetty noin viisi prosenttia viime vuotta enemmän. Kehitys on vain vahvistunut toukokuussa. Vielä alkuvuonna kehitys oli heikkoa”, Mekkonen sanoo.

Koko asuntolainakanta kasvoi vuodessa 2,7 prosenttia, mikä on yhä verraten hidas kasvutahti. Talouskasvuun ja ostovoiman kehitykseen verrattuna lainakannan kasvu on kuitenkin nopeaa.

Asuntojen hintakehityksen perusteella asuntomarkkinoiden jakaantuminen Suomessa näyttää yhä voimistuvan. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella kerros- ja rivitaloasunnot halpenivat huhtikuussa.

Pääkaupunkiseudun painoarvo tilastoissa on niin suuri, että Helsingin seudun hintapiikki riitti nostamaan koko maan asuntojen hintakehityksen 1,7 prosentin nousuun.

”Tämä polarisoitumiskehitys näyttää jatkuvan. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei kyse ole jaosta vain Helsingin ja muun Suomen välillä. Maakuntienkin kasvukeskuksissa kuten Tampereella, Seinäjoella ja Oulussa asuntomarkkinoilla menee ihan hyvin”, Mekkonen sanoo.

Tilastokeskuksen maanantaina julkistamat tiedot omakotitalojen kaupoista tammi–maaliskuussa kertovat, että vielä alkuvuonna omakotitalojen hinnat nousivat koko maassa keskimäärin vain 1,5 prosenttia. Kiinteistökaupoista loppukevään tilastoja saadaan vasta myöhemmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat