Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VR:n toimitusjohtaja Mikael Aro irtisanoutui

Aro sanoo, että tavoitteet on saavutettu. Matkustajamäärä kasvaa ja rahtikin Etelä-Suomessa.

Talous
 
Mikael Aro jättää VR:n hyvillä mielin: "Aika luovuttaa kapula seuraavalle"
Mikael Aro jättää VR:n hyvillä mielin: "Aika luovuttaa kapula seuraavalle"
VR:n toimitusjohtajan tehtävästä irtisanoutunut Mikael Aro kertoo hyväksyneensä työtarjouksen kansainvälisestä yhtiöstä. Aron mukaan työtarjous vaikutti päätökseen lähteä VR:ltä. Ensisijaisesti hän kuitenkin koki saaneensa päätökseen sen työn, mitä hän lähti VR:n toimitusjohtajana tekemään. Toimittaja Salla Hekkala. Kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.
Tausta

Mikael Aron myrskyisät vuodet

Maaliskuu 2009

Mikael Aro nimitetään VR:n toimitusjohtajaksi.

2010

Ennätyslumisena talvena VR on jatkuvasti uutisissa: irronneet vaunut törmäävät rakennuksen seinään Helsingin rautatieasemalla, pakkanen ja lumisade hyydyttävät junia, tiedotus ontuu.

VR maksaa Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymälle yli kolmen miljoonan euron korvaukset talven kaaoksesta.

2011

VR uudistaa lipunmyyntijärjestelmänsä, mistä seuraa kaaos. Lippuautomaatteja joudutaan sulkemaan, verkkokauppa ei toimi.

VR:n sisäisiä dokumentteja vuotaa ulos VRLeaks-sivuston kautta.

2013

VR tekee historiansa suurimman kaupan ja ostaa Siemensiltä 80 Suomen oloihin räätälöityä sähköveturia.

2015

VR:n tappio matkustajaliikenteessä kasvaa huhti–kesäkuussa 1,9 miljoonaan euroon. Syy on kiristynyt kilpailu etenkin halpabussiyhtiö Onnibusin takia. VR ilmoittaa isoista yt-neuvotteluista ja kertoo alentavansa matkalippujen hintoja.

Liikenne- ja viestintäministeriö myöntää VR:n kanssa kilpailevalle kuljetusyhtiölle Fennia Railille toimiluvan tavarankuljetuksiin. Lokakuussa ministeriö ilmoittaa avaavansa rautateiden henkilöliikenteen kilpailulle.

VR:n toimitusjohtaja Mikael Aro on irtisanoutunut. Arolla on jo tiedossa uusi työpaikka kansainvälisessä yrityksessä. Enempää hän ei halua vielä paljastaa toimialasta tai yrityksen omistuksesta.

”Kesän aikana selviää lisää. Tulen asumaan Suomessa, mutta tehtävät ovat hyvin kansainvälisiä.”

Vuonna 2009 VR:ssä aloittanut Aro on tehostanut ja uudistanut VR:n toimintaa monin tavoin. Henkilöstöä on vähennetty, aikatauluja kiristetty, lipunmyynti digitalisoitu, kalustoa uusittu ja lippujen hinnoittelu uudistettu kysyntäperusteiseksi.

Ennen VR:ää Aro oli tanskalaisen juomayhtiö Carlsbergin Pohjoismaiden aluejohtaja ja sitä ennen Sinebrychoffin toimitusjohtaja. Hyppy juoma-alalta rautatiebisnekseen oli iso. Aron mukaan seuraavakin toimialaloikka on yhtä suuri.

Aro palkattiin VR:ään uudistajaksi. Seitsemän vuotta sitten valtion rautatieyhtiö oli vielä varsin suojainen työpaikka.

”Toimenkuva oli laittaa yhtiö sellaiseen kuntoon, että rautatieliikenteen kilpailu voidaan avata ja yhtiö kestää sen muutoksen. Olen sitä mieltä, että tavoitteet on saavutettu. Rahdin määrä on Etelä-Suomessa lähtenyt kasvuun ja matkustajamäärä on kovassa kasvussa”, Aro sanoo.

Aron toimitusjohtajauran alkuun sattui ankaria lumitalvia ja samaan aikaan lähiliikenteen aikatauluja oli kiristetty. Lopputulos oli henkilöliikenteen paha takkuaminen. Aro sai työmatkalaisten vihat niskaansa.

Rankkoja ovat myös olleet neuvottelut henkilöstön työtapojen muutoksista ja väenvähennyksistä.

Aro sanoo, ettei tiukka palaute ole yllättänyt. Tärkeä yhtiö herättää myös intohimoja.

”VR on erittäin tärkeä yhtiö Suomessa ja sen tarjoamalla palvelulla on todella suuri merkitys ihmisille. Siksi siitä ollaan kiinnostuneita ja siksi sitä kommentoidaan”, Aro sanoo.

Hän haluaa kiittää henkilöstöä hyvästä yhteistyöstä, vaikka välillä oli vaikeaa.

”Henkilöstön kanssa on ollut rankka reissu, mutta ilman hyvää yhteistyötä sitä ei olisi pystytty tekemään. Tärkeää on ollut myös se, että minulla on ollut koko ajan omistajan ja hallituksen horjumaton tuki. Sillä voimalla on menty eteenpäin”, Aro sanoo.

Oikaisu 7.6. kello 9.09: Taustaan korjattu Onnibusin kirjoitusasu.

Outi Pyhäranta / HS
Mikael Aro on ajanut VR:ssä läpi ison muutoksen.
Mikael Aro on ajanut VR:ssä läpi ison muutoksen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat