Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vakuutuskuorten veroetu saattaa heiketä

Valtiovarainministeriö on käynnistämässä selvitystä sijoitusmuotojen verokohtelusta.

Talous
 

Valtiovarainministeriö (VM) on käynnistämässä selvitystä niin sanottujen vakuutuskuorten eli kapitalisaatiosopimusten ja säästöhenkivakuutusten verokohtelusta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Ylen MOT-ohjelma.

”Voidaan sanoa, että näiden tuotteiden nykyisen verokohtelun veropoliittinen ongelma on lykkäysetu, joka voi olla periaatteessa rajattoman pitkä. Verotusta voi lykätä vaikka 99 vuoden ikään asti”, lainsäädäntöneuvos Jukka Vanhanen VM:stä sanoo HS:lle.

Selvityksen tekeminen eri sijoitusmuotojen verokohtelusta on kirjattu hallitusohjelmaan, mutta ministeriössä verokohtelua on pidetty ongelmallisena jo pitkään.

”Jos niille jotain tehdään, on syytä olettaa, että verotuksellisiin etuihin puututaan”, Vanhanen sanoo.

Vakuutuskuoren sisään laitettujen sijoitusten tuotosta ei tarvitse maksaa veroa kuin vasta sitten, kun tuotot nostetaan kuoresta. Sijoituskohteita voi myös vaihtaa kuoren sisällä maksamatta myydyistä sijoituksista luovutusvoittoveroa.

Erityisen ongelmallinen on Vanhasen mukaan verottajan linjaus, jonka mukaan kuoresta tehdyt nostot katsotaan aina ensisijaisesti pääoman nostoksi, josta ei tarvitse maksaa veroa. Vasta kun alkuperäinen pääoma on kokonaan nostettu, tuottojen nostoja aletaan verottaa pääomatulona.

Tavallinen rahastosijoitus itse asiassa muistuttaa verotuksellisesti kapitalisaatiosopimusta muilta osin kuin nostojen verotuksen suhteen. Rahaston sisällä tehdyistä sijoituskohteiden vaihdoista ei makseta välistä veroa ja rahaston saamat osingot voidaan sijoittaa usein verottomasti eteenpäin.

Rahasto-osuuden myymisestä saatu voitto kuitenkin verotetaan heti myyntihetkellä. Rahastossa sijoitusten allokaatiosta päättää rahaston salkunhoitaja. Vakuutuskuoressa asiakas voi itse vaihdella sijoituskohteita.

Koskeeko mahdollinen verotuksen kiristäminen siis myös rahastosäästöjä?

”En lähde millään tavalla ennakoimaan lopputulosta”, Vanhanen sanoo.

Oma tapauksensa ovat säästöhenkivakuutukset, joiden sisällä sijoitustuottojen verotusta voi myös lykätä. Henkivakuutuksen korvaukset ovat lähiomaiseksi merkityille edunsaajille lisäksi kokonaan verottomia vähintään 35 000 euroon asti.

Kapitalisaatiosopimukset ja säästöhenkivakuutukset ovat olleet hyvin suosittuja viime vuosina. Kapitalisaatiosopimuksia ovat myyneet erityisesti Nordea ja Mandatum Life. Säästöhenkivakuutuksia myyvät kaikki finanssitalot.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat