Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen vienti on ollut synkkää koko alkuvuoden

Talous
 
Markku Ulander
Suomen vienti on supistunut koko alkuvuoden. Kontteja Vuosaaren satamassa.
Suomen vienti on supistunut koko alkuvuoden. Kontteja Vuosaaren satamassa. Kuva: Markku Ulander

Suomen talouskasvussa näkyneet positiiviset merkit eivät edelleenkään ylety vientiin. Tavaraviennin luvut ovat olleet synkkiä koko alkuvuoden. Tammi–huhtikuussa vienti supistui Tullin tilaston mukaan kahdeksan prosenttia viime vuodesta.

Huhtikuussa pudotusta tuli peräti 11 prosenttia. Tavaraviennin arvo oli huhtikuussa 4 270 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten huhtikuussa Suomesta vietiin maailmalle tavaraa 4 805 miljoonalla. Huhtikuun tieto on ennakkotieto, joka tarkentuu myöhemmin.

Yksittäisten kuukausien vertailu voi olla harhaanjohtavaa, koska yksittäiset suuret vientikaupat, esimerkiksi laivojen toimitukset, heiluttavat lukuja voimakkaasti. Laskeva trendi on kuitenkin jatkunut Tullin tilastojen mukaan jo viime vuoden marraskuusta.

Ennen loppuvuoden käännettä, vienti oli viime vuonna jonkin verran vuotta 2014 vireämpää.

Huhtikuussa vienti supistui tasaisesti melkein kaikissa tavararyhmissä. Pudotus oli sähkötekniikan, metallien ja turkisnahkojen kohdalla suurinta. Öljyn maailmanmarkkinahinnan nousu sen sijaan vaikutti Suomesta vietävien öljyjalosteiden hintaan niin, että niiden arvo kasvoi ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kirjoittaa kommentissaan, että viennin heikkouden syyt voidaan kiteyttää kolmeen kohtaan.

”Teollisuuden keskeneräinen rakennemuutos, Venäjä ja hintakilpailukyky. Vain jälkimmäiseen voimme vaikuttaa ripeästi. Kilpailukykysopimus onkin puutteistaan huolimatta todellisista pöydällä olevista vaihtoehdoista paras”, Brotherus kirjoittaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat