Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin vältät laillisesti veroja

Sijoitustuottojen ja perinnön verottamista voi vältellä monella ihan laillisella keinolla. Hyvä verosuunnittelu on järkevää, ei moraalitonta.

Talous
 
Pekka Sakki
Verolait määrittelevät, minkä verran tuloista on tarkoitus maksaa veroa.
Verolait määrittelevät, minkä verran tuloista on tarkoitus maksaa veroa. Kuva: Pekka Sakki

Verotettavien tulojen kätkeminen esimerkiksi Panamaan on laitonta. Sijoitustuottojen verotusta ja perintöveroa voi kuitenkin pienentää monella aivan laillisella keinolla.

Rikkaat osaavat yleensä suunnitella verotuksensa hyvin. Samat keinot ovat kenen tahansa vähänkin säästäneen kansalaisen käytettävissä ilman kalliita konsulttejakin.

Omien verojen minimointi verolakien sallimissa rajoissa on myös moraalisesti ihan oikein. Verolait määrittelevät, minkä verran tuloista on tarkoitus maksaa veroa.

Halutessaan voi toki maksaa enemmänkin, mutta silloin kyseessä on ylimääräinen lahja valtiolle.

Sijoitusrahasto on joka miehen ja naisen veroparatiisi

Yksinkertaisin keino pienentää veroja on sijoittaa säästöjään rahaston kautta.

Jos omistat suoraan osakkeita tai asunnon, osingoista ja vuokratuloista menee veroa joka vuosi. Veroa menee myös joka kerta, kun vaihdat sijoituskohdetta.

Osakkeiden tai asunnon luovutusvoitto verotetaan silloin kun se on syntynyt. Uuteen kohteeseen sijoitettavaksi jää siis verojen verran vähemmän rahaa.

Sijoitusrahaston sisällä rahastonhoitaja voi sen sijaan vaihtaa varoja sijoituskohteesta toiseen ilman, että luovutusvoittoja verotetaan välissä.

Suomalaisen ja kotimaisiin osakkeisiin sijoittavan rahaston ei tarvitse maksaa veroa osingoistakaan, kun ne sijoitetaan rahaston sisällä uudelleen. Rahastossa sekin raha, jonka suoraan sijoituksia omistava maksaisi verottajalle, päätyy siis lyhentämättömänä uusiin sijoituksiin kasvamaan tuottoa.

Sijoittaja maksaa veron tuotosta vasta siinä vaiheessa, kun myy rahasto-osuuden.

Rahaston sisällä varojen hoitaja voi vapaasti muutella sijoitusten painotuksia markkinoiden muutosten mukaan tarvitsematta miettiä veroseuraamuksia.

Suoraan osakkeisiin sijoittavan pitää sen sijaan harkita huolellisesti, kannattaako sijoituskohdetta vaihtaa, koska verottaja ottaa välistä osansa.

Rahaston hoidosta joutuu tosin maksamaan vaihtelevan suuruisen palkkion.

Kapitalisaatiosopimuskin voi kannattaa

Kapitalisaatiosopimus on saanut kyseenalaisen maineen, koska jotkut varainhoitajat ovat myyneet sitä sellaisillekin piensijoittajille, joille tuote ei sovi.

Kapitalisaatiosopimuksessa on järkeä, jos aikoo itse aktiivisesti hoitaa sijoitussalkkuaan eli siirtää sijoituksiaan kohteesta toiseen. Se voi myös olla hyvä vaihtoehto, jos on antanut pankille täyden valtakirjan hoitaa sijoitussalkkuaan.

Kapitalisaatiosopimuksen sisällä tehdyistä sijoituskohteen vaihdoista ei tarvitse maksaa veroa välistä. Tässä mielessä se toimii samaan tapaan kuin rahasto.

Täyden valtakirjan salkunhoito on yleensä hyvin varakkaiden ihmisten käyttämä palvelu, josta pitää erikseen maksaa.

Kapitalisaatiosopimuskin maksaa, joten sitä ei kannata ottaa, jos luultavimmin pitää varansa valitsemassaan yhdistelmärahastossa tai sijoituskorissa hamaan tulevaisuuteen.

Sopimuksen palkkiot voivat syödä suuren osan sijoitusten tuotosta. Jos sijoitukset tuottavatkin tappiota, sitä ei saa vähentää verotuksessa toisin kuin rahasto- tai suorissa sijoituksissa.

Henkivakuutuksella saa siirrettyä perintöä ilman veroja

Rikkaat ovat yleensä erityisen taitavia perintöverotuksen suunnittelussa. Jotkut ovat vaihtaneet asuinmaatakin perintöverotuksen takia.

Helppo tapa vältellä perintöveroa on tuiki tavallisenkin palkansaajan ulottuvilla. Henkivakuutuksen ja säästöhenkivakuutuksen vakuutuskorvaus on vakuutuksenottajan edunsaajaksi merkityille lähiomaisille verotonta 35 000 euroon saakka. Leski voi saada verottomana enemmänkin.

Säästöhenkivakuutuksen sisällä sijoituskohteita voi myös vaihdella ilman, että niiden luovutusvoitoista tarvitsisi maksaa välillä veroa.

Vakuutuksesta peritään merkintä- ja hoitokuluja. Jos sijoitukset tuottavat tappiota, sitä ei saa vähentää verotuksessa toisin kuin rahasto- tai suorissa sijoituksissa.

Valtiovarainministeriö on käynnistämässä selvitystyötä eri sijoitusmuotojen verokohtelusta. Ministeriön vero-osaston mukaan veroedut ovat heikosti perusteltuja.

Selvitys saattaa vaikuttaa vakuutuskuorten ja rahastojen veroetuihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat