Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miljoonat pelinkehittäjät luottavat yhteen alustaan – Unity on kännykkäpelien Facebook tai Google

Noin 500 miljoonaa ihmistä pelaa päivittäin Unityn avulla tehtyjä videopelejä, sanoo yhtiön toimitusjohtaja.

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
Unity Technologiesin toimitusjohtaja John Riccitiello uskoo, että virtuaalitodellisuus on kasvuala.
Unity Technologiesin toimitusjohtaja John Riccitiello uskoo, että virtuaalitodellisuus on kasvuala. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Toiminta on levinnyt myös Suomeen

 Unity Technologies on johtava pelialan ohjelmistotyökalujen toimittaja. Yhtiöllä on 900 työntekijää eri puolilla maailmaa.

 Unityn omistavat sen työntekijät ja tunnetut amerikkalaiset pääomasijoitusyhtiöt, joihin kuuluu muun muassa Sequoia Capital.

 Unity osti vuonna 2014 suomalaisen pelialan ohjelmistoyhtiön Applifierin. Applifier toimii nyt nimellä Unity Technologies Finland.

 Applifierin alun perin Suomessa kehittämät mainos- ja pelivideointityökalut ovat tärkeä osa Unityn liiketoimintaa.

Ihmisten arkea ohjaavien tietokoneohjelmien ja yhteisöpalveluiden maailma kiteytyy yhteen sanaan: ekosysteemi.

Ekosysteemi tarkoittaa jonkin ohjelmistoratkaisun ympärille muodostunutta palveluntarjoajien ja yksittäisten käyttäjien toiminnallista kokonaisuutta.

Monen suomalaisen päivittäiseen elämään kuuluvat Apple, Facebook ja Google hallitsevat omia ekosysteemejään, jotka ovat satojen miljardien eurojen arvoisia.

Harva tuntee amerikkalaista ohjelmistoyhtiötä Unity Technologiesia. Sen ekosysteemi on kuitenkin samaa kokoluokkaa kuin Facebookin ja Googlen ekosysteemit, sanoo Unityn toimitusjohtaja John Riccitiello.

Riccitiellon mukaan Unityn ohjelmistokehystä käyttää yli viisi miljoonaa pelinkehittäjää, jotka vaihtelevat yksittäisistä harrastajista alan suurimpiin pelitaloihin.

Joka päivä noin 500 miljoonaa yksittäistä pelaajaa eri puolilla maailmaa pelaa jotain videopeliä, joka on luotu Unityn ohjelmistokehyksen avulla, Riccitiello sanoo.

Ohjelmistokehys tarjoaa vakiomuotoisen perustan ohjelmistosovelluksen kirjoittamiselle. Se nopeuttaa ja helpottaa ohjelmoijan työtä.

Esimerkiksi Unityn ohjelmistokehystä käyttävän ohjelmoijan ei tarvitse aloittaa työtään aina alusta, kun hän haluaa yhtä aikaa versioida pelinsä toimimaan kaikissa pelikonsoli- ja älypuhelinmalleissa, Riccitiello sanoo.

”Meidän avullamme pieni kehitystiimi pystyy saavuttamaan ison tiimin lopputuloksen.”

Riccitiello käyttää yksinkertaista vertausta havainnollistaakseen Unityn merkitystä: jos pelinkehittäjä alkaa luoda pelinsä elementtejä puhtaalta pöydältä, hänen työtään voi verrata englanninkielisen tekstin kirjoittamiseen.

”Unityä käyttävä pelinkehittäjä pystyy sen sijaan käytännössä piirtämään pelinsä erilaiset elementit”, Riccitiello sanoo.

Suomalaisista pelinkehittäjistä esimerkiksi Seriously ja Next Games käyttävät Unityä. Myös Angry Birds -peleistä tunnettu Rovio Entertainment käyttää sitä pääosin.

Unity on laskenut, että kaikkiaan yli kolmasosa eli runsaat 220 000 maailman kaikista mobiilipeleistä on luotu sen ohjelmistokehyksen avulla.

Unity on siis onnistunut rakentamaan mobiilipelien johtavan ekosysteemin.

”Nyt me olemme alkuvaiheessa siinä, kuinka alamme hyödyntää verkostoamme rahallisesti”, Riccitiello sanoo.

Yhtiö saa rahaa monesta lähteestä eli ohjelmistolisensseistä sekä pelinkehittäjille myytävistä analytiikka- ja mainospalveluista.

Tulevaisuuden kannalta erityisen tärkeänä Riccitiello pitää Unityn ohjelmisto-osaamista, jolla luodaan kolmiulotteista virtuaalitodellisuutta.

Hänen mukaansa pelialan lisäksi virtuaalitodellisuutta käytetään tulevaisuudessa erilaisten tuotteiden, kuten autojen, markkinoissa.

Kun aletaan puhua Unityn nykyisistä rahavirroista, Riccitiello vaikenee niiden suuruudesta.

”Me olemme nopeasti kasvava yhtiö, jolla on huomattava liikevaihto”, hän sanoo.

Amerikkalaista kasvuyhtiöitä mitataan tavallisesti sen mukaan, kuinka nopeasti niiden käypä arvo ylittää miljardin dollarin rajan.

Riccitiello ei vastaa kysymykseen Unityn arvosta suoraan, mutta hän kertoo, että monien ulkopuolisten arvioijien mukaan se on jo selvästi enemmän kuin miljardi dollaria.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat