Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensimmäinen oikeudenkäynti tietojenkalastelusta: Tililtään rahat menettäneet syyttävät Nordeaa

Rikollisten tietojenkalastelun kohteet vaativat ensi kertaa pankkia korvaamaan tililtään kadonneet rahat

Talous
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Tausta

Näin huijarit tyhjensivät naisen pankkitilin

1 Rikolliset lähettivät sähköposteja massajakelulla siinä toivossa, että sähköpostiosoitteissa on myös rikollisten kohteeksi valitseman pankin asiakkaita, jotka reagoivat sähköpostiin.

2 Viime kesänä rikolliset lähettivät Nordean nimissä sähköposteja, joissa asiakasta pyydettiin tekemään tietoturvapäivitys klikkaamalla sähköpostissa olevaa linkkiä.

3 Linkki ohjasi asiakkaan Nordean sivua muistuttavalle huijaussivustolle, joka kysyi käyttäjätunnusta sekä salasanaa, syntymäaikaa, nimeä, osoitetta sekä matkapuhelinnumeroa.

4 Käyttäjätunnuksen ja salasanan avulla huijarit saattoivat aloittaa rahansiirron tililtä. Nordean järjestelmä lähettää kuitenkin vahvistuspyynnön asiakkaan matkapuhelinnumeroon.

5 Rikollisten piti tämän vuoksi muuttaa asiakkaan profiilissa oleva matkapuhelinnumero omakseen. Tähän muutokseen he tarvitsivat Nordean asiakkaan hallussa olevan vahvistuskoodin ja matkapuhelimeen saapuvan varmennuskoodin.

6 Tässä vaiheessa rikolliset soittivat asiakkaalle. Hän oli osannut odottaa soittoa, koska sähköpostin mukaan "Nordean työntekijä" ottaa häneen yhteyttä.

7 Asiakas antoi Nordean työntekijäksi luulemalleen soittajalle matkapuhelinnumeron muuttamiseen tarvittavan vahvistuskoodin ja varmennuskoodin.

8 Tämän jälkeen rikolliset saattoivat tehdä tilisiirron asiakkaan tilillä, sillä tekstiviestillä saapuva vahvistuspyyntö tuli rikollisten omaan kännykkään.

Nordean asiakkaisiin kohdistunut tietojenkalastelu eli phishing on johtanut ensimmäiseen korvausoikeudenkäyntiin Suomessa. Tililtään liki 5 000 euroa menettänyt helsinkiläinen pariskunta hakee Nordealta korvauksia käräjäoikeudessa, koska pankki ei ole neuvotteluissa suostunut hyvittämään tililtä kadonnutta summaa.

Pariskunta ja muut Nordean asiakkaat joutuivat viime kesänä poikkeuksellisen laajan tietojenkalastelun kohteeksi. Kyberturvallisuuskeskus sai useita ilmoituksia Nordean nimissä tehtävästä tietojenkalastelusta ja varoitti asiasta vuosi sitten.

Iäkkääksi itseään kuvaileva nainen joutui viime kesänä rikollisten rakentamalla valesivustolle, joka muistutti Nordean verkkopankin avaussivustoa. Valesivustolle ohjasi rikollisten lähettämä massasähköposti, joka kertoi Nordean tekevän tietoturvapäivitystä.

Huijaussivusto kysyi käyttäjätunnusta sekä salasanaa, syntymäaikaa, nimeä, osoitetta sekä matkapuhelinnumeroa.

Nainen kertoo haasteessa, että hän antoi valesivustolle vain käyttäjätunnuksen. Tämän jälkeen hän omien sanojensa mukaan huomasi petoksen ja keskeytti palvelun.

Tapauksesta syksyllä tehty poliisitutkinta selvitti, että varat siirtyivät ulkomaille ulkomailla olleen tietokoneen käskystä. Pariskunnan AsuntoJousto -tilin saldo oli heinäkuun 2015 alussa 5 000 euroa, ja tililtä katosi 4 800 euroa. Alun perin Nordealta lainatut rahat hävisivät lähes kokonaan.

Pariskunnan eli kantajien näkemyksen mukaan pelkistä käyttäjätunnuksista ei voi olla hyötyä varkaille. Heidän mielestään Nordean turvallisuusjärjestelmässä on ollut ilmeinen virhe ja pankin on korvattava rahat.

Nordean asiakkaat korostavat kanteessaan olevansa ”iäkkäitä yksityishenkilöitä, jotka eivät ole tottuneet asioimaan sähköisissä palvelualustoissa kuten nuoremmat henkilöt”.

Nordea vetosi vastauksessaan omiin järjestelmätietoihinsa. Nordean mukaan nainen on luovuttanut tekijöille käyttäjätunnuksensa lisäksi ainakin neljä erillistä tunnuslukua sekä muun muassa puhelinnumeronsa.

Rikolliset tarvitsivat matkapuhelinnumeroa soittaakseen uhrille. Nordean selvityksen mukaan rikolliset keskustelivat naisen kanssa 15 minuuttia saadakseen muun muassa asiakasprofiilin muuttamiseen tarvittavat varmennuskoodit.

Pankki lähetti tekstiviestillä varmennuspyynnön asiakkaan puhelinnumeroon, joka olikin profiilimuutosten jälkeen rikollisten puhelinnumero, Nordea kertoo selvittäneensä. Rikolliset olivat siis sosiaalisesti taitavia ja tunsivat Nordean turvakäytännöt hyvin.

Pankki kiisti korvausvaatimukset. Sen mukaan nainen toimi vastoin tilisopimusta ja antoi tunnistautumistiedot kalastelijalle. Näin nainen on ollut törkeän huolimaton, ja korvauskanne on hylättävä, Nordea katsoo.

Helsingin käräjäoikeus arvioi, että se pääsee ratkomaan riitaa tammi–maaliskuussa 2017.

Anni Reenpää / Lehtikuva
Nordean nimissä sähköpostiin tullut huijausviesti kuvattuna tietokoneen ruudulta viime kesänä.
Nordean nimissä sähköpostiin tullut huijausviesti kuvattuna tietokoneen ruudulta viime kesänä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat