Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kituvan tehtaan varjossa

Talous
 
Mikko Paakkanen / HS
Benxin valtavan kokoinen terästehdas on kaupungin suurin työllistäjä. Osa sen tuotantolinjoista on pysäytetty, koska Kiina pyrkii eroon teräksen ylituotannosta, joka on kannattamatonta. Kaupungissa puhutaan tulevista irtisanomisista, mutta ne eivät ole ainakaan vielä toteutuneet.
Benxin valtavan kokoinen terästehdas on kaupungin suurin työllistäjä. Osa sen tuotantolinjoista on pysäytetty, koska Kiina pyrkii eroon teräksen ylituotannosta, joka on kannattamatonta. Kaupungissa puhutaan tulevista irtisanomisista, mutta ne eivät ole ainakaan vielä toteutuneet. Kuva: Mikko Paakkanen / HS
Tästä on kyse

Kiina vähentää raskasta teollisuutta

 Kiinan talouskasvu hidastuu, mutta kasvu on yhä nopeaa verrattuna esimerkiksi Euroopppaan. Talouden suurimpia ongelmia ovat tehtaiden ylikapasiteetti ja nopea velkaantuminen.

 Kiina karsii etenkin vanhaa, raskasta ja saastuttavaa teollisuutta, joten

talousongelmista kärsivät eniten perinteiset teollisuusmaakunnat.

 Itä- ja Etelä-Kiinassa on alueita, joiden talous perustuu enemmän palveluihin. Siellä talous kasvaa yhä nopeasti.

Benxi

Koillis-Kiina oli Kiinan ylpeys, kun sosialismia rakennettiin 1950- ja 1960-luvuilla. Suuria terästehtaita ja konepajoja syntyi esimerkiksi Liaoningin maakuntaan vanhojen, japanilaisten rakentamien tehtaiden jatkoksi.

Benxin kaupungissa Liaoningissa valtava terästehdas puskee yhä savua piipuistaan, ja sinipukuisia työläisiä parveilee tehtaan portilla. Seudun teollisuuden aika alkaa silti olla ohi.

Läheiseltä mäeltä näkee, että vain osalla suurta tehdasaluetta on liikettä. Osa tuotantolinjoista on pysäytetty.

”Irtisanomisista on puhuttu viime vuodesta alkaen. Viimeksi asiasta keskusteltiin helmi-maaliskuussa”, sanoo tehtaan alihankkijalle työskentelevä mies terästehtaan vieressä olevalla asuinalueella.

Hän ei puhu nimellään, sillä Kiinan huono taloustilanne on arkaluontoinen asia. Terästehtaasta leipänsä saavat pelkäävät myös joutuvansa irtisanottavien listalle, jos puhuvat lehdistölle. Benxin teräsyhtiökään ei ole kommentoinut irtisanomishuhuja lehdistölle.

Liaoningissa talous perustuu lähinnä raskaaseen teollisuuteen. Runsaan miljoonan asukkaan Benxissä paikallinen teräsyhtiö Benxi Steel on suurin työnantaja. Se työllistää yli satatuhatta ihmistä.

Nyt kaupungissa lähes kaikki kiristelevät vyötä, koska terästehdas ja siinä ohessa myös muut tehtaat supistavat tuotantoaan. Palkat ovat laskeneet, ja väistämättömiltä näyttävät irtisanomiset kalvavat työläisten mieliä.

”Ennen pitkää heidän on pakko irtisanoa paljon ihmisiä. Yhtiöhän tekee tappiota”, alihankkijan työntekijä sanoo.

Vielä ei ole varsinaisia irtisanomisia tehty, mutta siihen suuntaan ollaan menossa. Tehtaan viereisen asuinalueen Fujingoun asukkaiden mukaan työläisten palkat ovat parin vuoden aikana pudonneet noin 400–550 eurosta noin 160–200 euroon kuussa. Palkkoja vähentää esimerkiksi se, että ylitöitä ei ole eikä palkanlisiä makseta.

Alueella ovat ohi myös viime vuosikymmenen elvytyspolitiikan aikaiset rakennustyöt, joten työmaiden suuret siirtotyöläisjoukot ovat lähteneet.

Mikko Paakkanen HS
Benxin terästehtaan lähistölle muutama vuosi sitten rakennetuista yli kymmenestä kerrostalosta osa on jäänyt kokonaan tyhjilleen. Terästehdas työllistää vähemmän ihmisiä kuin ennen.
Benxin terästehtaan lähistölle muutama vuosi sitten rakennetuista yli kymmenestä kerrostalosta osa on jäänyt kokonaan tyhjilleen. Terästehdas työllistää vähemmän ihmisiä kuin ennen.

Kiina vähentää raskasta teollisuuttaan, koska sen tuotteista on ylituotantoa. Esimerkiksi teräs ja sementti eivät tee kauppaansa kuten ennen.

Asiaan vaikuttaa myös Kiinan muutos. Kun talous on kasvanut, kustannukset ovat nousseet, joten Kiinan ei enää kannata puskea halpatuotteita maailmanmarkkinoille entisessä mitassa. Kiina pyrkii muuttamaan talouden rakenteen enemmän palveluihin ja teknologiaan perustuvaksi. Viime vuonna palvelujen osuus Kiinan bruttokansantuotteesta oli virallisen luvun mukaan ensimmäistä kertaa yli puolet.

Kiinaa hallitseva kommunistinen puolue pelkää, että teollisuuden työpaikkojen menetykset saavat kansan karsastamaan puoluetta. Siksi suuria irtisanomisaaltoja pyritään välttämään.

”Minut on tavallaan irtisanottu”, kertoo sementtitehtaassa ikänsä työskennellyt herra Li Gang. ”Tehdas kuitenkin maksaa minulle 1 320 yuania (noin 180 euroa) kuukaudessa.”

Li on 53-vuotias. Hänet on pantu pois töistä odottelemaan eläkeikää pienen korvauksen turvin. Alueen asukkaiden mukaan näin ovat tehneet monet alueen tehtaat, mukaan lukien terästehdas. Eläkeputkeen ovat joutuneet yli 50-vuotiaat.

Kiinassa eläkkeelle pääsee melko nuorena, varsinkin, jos on tehnyt raskaita tehdastöitä. Li alkaa saada eläkettä jo 55-vuotiaana. Silloin kuukausitulot nousevat vajaaseen 3 000 yuaniin eli noin 400 euroon.

”Eläkkeeni on hyvin suuri, koska työskentelin tehtaalla 37 vuotta”, Li sanoo.

Summat ovat pieniä, mutta taantuvalla alueella elinkustannuksetkin ovat matalammat kuin esimerkiksi Pekingissä.

Nyt, kun Lillä on aikaa, hän auttelee vaimoaan pienessä ravintolassa, jota vaimo pitää terästehtaan lähistöllä. Tehtaan kituminen heijastuu myös ravintolan liiketoimintaan, kuten kaikkeen muuhunkin alueen talouteen.

”Siirtotyöläiset ovat lähteneet ja terästyöläisten palkat ovat laskeneet, joten myös meidän myyntimme on vähentynyt”, Li sanoo.

Ravintolan naapurustossa on moni kauppa ja ravintola pannut kokonaan lapun luukulle. HS:n tapaamista alueen kauppiaista vain apteekkia pitävä Li Peng sanoo, että kauppa käy kohtalaisesti. Apteekki on alueen ainoa.

”Moni kauppa on selviytymisen rajoilla. Voittoa ne eivät tuota”, Li Peng kertoo.

Asiakkaiden vähyyden huomaa kerrostaloalueella, joka rakennettiin tehtaan viereen vasta kolme vuotta sitten. Uusia punavalkoisia kerrostaloja on toistakymmentä, ja jokaisessa on asuntoja tyhjillään. Kerrostaloista kolme on jäänyt kokonaan ilman asukkaita. Niihin tuskin muuttaa ketään, jos Kiina jatkaa raskaan teollisuuden supistamista kuten on luvannut.

Li Peng, 59, pitää apteekkia Benxin terästehtaan lähistöllä. Apteekissa kauppa käy hänen mukaansa kohtalaisesti siitä huolimatta, että ihmisten palkat ovat laskeneet, koska se on asuinalueen ainoa apteekki.
Li Peng, 59, pitää apteekkia Benxin terästehtaan lähistöllä. Apteekissa kauppa käy hänen mukaansa kohtalaisesti siitä huolimatta, että ihmisten palkat ovat laskeneet, koska se on asuinalueen ainoa apteekki.

Kiinan talouskasvu on hidastunut koko tämän vuosikymmenen. Viime vuonna bruttokansantuote kasvoi 6,9 prosenttia. Verrattuna länsimaihin luku on korkea, mutta sen taakse kätkeytyy suuria eroja.

Liaoningissa bkt kasvoi virallisen tilaston mukaan viime vuonna hitaimmin kaikista Kiinan maakunnista, vain kolme prosenttia. Todellisuus ei ole näinkään hyvä, sillä kiinalaisten talouslehtien mukaan tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Liaoningin talouskasvu vajosi jopa miinukselle. Liaoningin viranomaiset eivät ole julkistaneet alkuvuoden taloustilastoa. Muut maakunnat ovat.

Nihkeä taloustilanne merkitsee, että etenkin nuoret muuttavat pois Benxin kaltaisilta raskaan teollisuuden paikkakunnilta tai koko maakunnasta.

”Monet naimattomista ystävistäni miettivät työpaikan etsimistä muualta Kiinasta, koska palkat ovat täällä niin huonot”, sanoo Benxin keskustassa ostoksilla käynyt rouva Ma Yuxiao, 28. ”Muuttaisin itsekin, ellen olisi naimisissa.”

Man aviomies on töissä Benxin terästehtaassa. Ma ei usko, että miestä irtisanotaan. Mies on Man mukaan tärkeä työntekijä.

Työssäkäyvät Ma Yuxiao, 28 (vas.) ja Chen Mingzhen, 25, muuttaisivat mieluusti pois taantuvasta kotikaupungistaan Benxistä jos perhetilanne sallisi, koska Benxissä on paljon huonommat palkat kuin muualla.
Työssäkäyvät Ma Yuxiao, 28 (vas.) ja Chen Mingzhen, 25, muuttaisivat mieluusti pois taantuvasta kotikaupungistaan Benxistä jos perhetilanne sallisi, koska Benxissä on paljon huonommat palkat kuin muualla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat