Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eva: Työehtosopimukset sitovat suomalaisia työnantajia muita EU-maita laajemmin

Evan selvityksen mukaan Suomessa työehtojen yleissitovuus koskee kaikkia työehtosopimuksen kohtia, muissa EU-maissa vain minipalkkaa ja -työaikaa.

Talous
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Evan mukaan työehtosopimusten yleissitovuus jäykistää työmarkkinoita.
Evan mukaan työehtosopimusten yleissitovuus jäykistää työmarkkinoita. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomessa työehtosopimusten yleissitovuus on muihin EU-maihin verrattuna poikkeuksellisen kattavaa, kertoo Elinkeinoelämän Valtuuskunnan (Eva) keskiviikkona julkistama selvitys.

Selvityksen mukaan Suomessa yleissitovuus koskee kaikkia työehtosopimuksessa määriteltyjä työehtoja, kun muissa EU-maissa se kattaa yleensä vain palkan ja työajan minimiehdot.

Yleissitovien työehtosopimusten tarkoituksena on turvata myös järjestäytymättömien työnantajien työntekijöiden vähimmäistyöehdot.

Evan mukaan yleissitovuus on yleisesti käytössä Suomen lisäksi viidessä EU-maassa, esimerkiksi Ranskassa ja Espanjassa.

Eva kertoo tiedotteessaan, että valtaosassa EU-maista yleissitovuutta käytetään vain harvoin. Ruotsissa, Tanskassa ja Isossa-Britanniassa ei ole lainkaan yleissitovuuteen johtavaa juridista menettelyä.

Tästä huolimatta esimerkiksi Ruotsissa työehtosopimusten kattavuus on suuri ja jättää tilaa yritysten toimintavapaudelle sekä työntekijöiden liikkuvuudelle, tiedotteessa todetaan.

Evan selvitys Näin yleissitovuudesta tuli työmarkkinoiden tärkein ongelma” on julkistettu verkossa.

Selvityksen kirjoittaja Marko Erola haastatteli analyysin pohjaksi useita asiantuntijoita.

Selvityksen tarkoitus oli Evan mukaan selkiyttää yleissitovuuteen liittyviä perusasioita yhteiskunnallisen keskustelun tueksi.

Eva arvioi tiedotteessaan, että työehtosopimusten yleissitovuus jäykistää työmarkkinoita ja työttömyys nousee korkeammaksi kuin työmarkkinoilla, joilla palkoista ja työehdoista sovitaan paikallisesti yritystasolla.

Yleissitovuudesta säädettiin vuonna 1970 tavallisella lailla, jota voidaan muuttaa kuten muitakin lakeja, tiedotteessa huomautetaan.

Suomi kuuluu Ruotsin kanssa myös kuuden EU-maan joukkoon, joissa minimipalkkaa ei ole säädetty.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat