Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finanssivalvonta antaa pankeille puhtaat paperit Finavian johdannaiskiistassa

Finavia on kärsinyt tekemissään johdannaiskaupoissa yli 30 miljoonan tappiot. Finanssivalvonnan mukaan pankit toimivat kaupoissa oikein.

Talous
 
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Finavian logo Helsinki-Vantaan lentokentällä.
Finavian logo Helsinki-Vantaan lentokentällä. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Pankit saavat Finanssivalvonnalta (Fiva) puhtaat paperit Finavian johdannaissotkuista.

Fiva kertoi keskiviikkona, että sillä ”ei ole aihetta epäillä, että pankit olisivat antaneet Finavialle totuudenvastaisia tai harhaanjohtavia tietoja taikka käyttäneet hyvän tavan vastaista tai muuten sopimatonta menettelyä”.

Finavia on valtion omistama yhtiö, jonka tehtävänä on ylläpitää ja kehittää omistamiaan lentoasemia.

Fivan mukaan Finavia on ammattimainen asiakas. Tästä syystä pankkien ei ole sen mielestä tarvinnut selvittää johdannaissopimusten asianmukaisuutta tai soveltuvuutta.

Finavia pyysi Fivaa selvittämään yhtiön käyttämien pankkien toimien asian- ja lainmukaisuutta. Selvitys koski pankkien ja Finavian välisiä johdannaissopimuksia vuosina 2009–2011.

Finavia sai sopimuksista 34 miljoonan euron jättitappiot. Suurimman osan johdannaisista myi Finavialle silloinen Sampo Pankki eli nykyinen Danske 2009–2011.

Fiva toteaa lausunnossaan, että pankeilla on ollut velvollisuus antaa Finavialle olennaiset tiedot asiakkaan päätöksenteon tueksi muun muassa sopimusten luonteesta ja niihin sisältyvistä riskeistä.

”Pankeilla ei kuitenkaan ole ollut velvollisuutta selvittää sopimusten asianmukaisuutta tai soveltuvuutta Finavialle”, Fiva ilmoittaa.

Arvopaperimarkkinalain mukaan pankit eivät saa antaa arvopapereiden markkinoinnissa totuudenvastaisia tai harjaanjohtavia tietoja. Markkinoinnissa ei myöskään saa käyttää ”hyvän tavan vastaista tai muuten sopimatonta menettelyä”.

Fivan mukaan se selvitti, onko Finavian kanssa asioineet pankit laiminlyöneet tätä arvopaperimarkkinalain kohtaa.

Lisäksi Fiva arvioi, ovatko pankit noudattaneet arvopaperimarkkinalain mukaista velvollisuutta noudattaa hyvää tapaa arvopaperikaupassa ja sijoituspalvelun tarjoamisessa.

Fiva ei kommentoi asiaa laajemmin, koska Fivan mukaan kyse on asiakkaan ja palveluntarjoajan välisestä yksittäisestä asiasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat