Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääomasijoittajat innostuivat suomalaisista kasvuyrityksistä – sijoitusten määrä Euroopan kärkeä

Kasvuyrityksiin tehdyt sijoitukset ovat tuottaneet viime vuosina hyvin.

Talous
 
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Koulutusjohtaja Sanna Hokkanen näyttää, miten potilaan jalka laitetaan pakettiin Woodcast-tuotteella.
Koulutusjohtaja Sanna Hokkanen näyttää, miten potilaan jalka laitetaan pakettiin Woodcast-tuotteella. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS

Suomalaiset nuoret kasvuyritykset ovat viime vuosina olleet Euroopan parhaimmistoa houkutellessaan sijoittajien riskirahaa. Euroopan pääomasijoittajien yhdistyksen Invest Europen tilastojen mukaan suomalaisiin alkuvaiheen kasvuyrityksiin tehtiin viime vuonna eniten varhaisen vaiheen pääomasijoituksia koko Euroopassa, kun sijoitusten arvo suhteutetaan kansantalouden kokoon.

Invest Europen tilastojen mukaan pääomasijoitusyhtiöt sijoittivat alkuvaiheen suomalaisyrityksiin summan, joka vastaa noin 0,05 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta. Luku on Euroopan suurin, yli kaksi kertaa mantereen keskiarvoa suurempi.

Kyseessä ei ole vain yksittäinen hyvä vuosi, vaan myös viiden vuoden tarkasteluvälillä sijoitusten määrä on Euroopan huippua. Ainoastaan Ruotsi menee tilastossa edelle.

Riskirahoituksen saatavuus on tärkeää pienille alkuvaiheen yrityksille, joiden liiketoiminta on vielä liian epävarmalla pohjalla, jotta pankit olisivat valmiita rahoittamaan niiden toimintaa. Pääomasijoitukset mahdollistavat kasvun, joten rahoituksen toimivuus on tärkeää koko kansantaloudelle.

Tilastot kertovat koko kasvuyritysympäristön voimakkaasta kehittymisestä viime vuosina, arvioi FVCA:n operatiivinen päällikkö Jonne Kuittinen.

”Vuonna 2011 olimme vielä aika alhaisissa luvuissa. Sen jälkeen on lähdetty nousuun.”

Viime vuosien start-up-buumin seurauksena perustettiin uusia sijoitusrahastoja ja yrityskiihdyttämöitä. Liike-elämässä vaurastuneet ja kokeneet yksityishenkilöt ovat innostuneet enkelisijoituksista. Rovion ja Supercellin kaltaiset menestystarinat ovat kääntäneet myös ulkomaisten sijoittajien katseet Suomeen.

”[Start-up-tapahtuma] Slush on yksi massiivinen tekijä siinä, että yritykset ovat saaneet näkyvyyttä”, Kuittinen sanoo.

Yksittäiset suuret sijoitukset eivät selitä menestystä vertailussa. Kaikkinensa varhaisen vaiheen rahoitusta viime vuonna sai FVCA:n tilastojen mukaan lähes 180 yritystä.

Toimialoittain tarkasteltuna sijoituksia tehtiin ennen kaikkea ICT- ja ohjelmistoalan sekä terveysteknologian yrityksiin.

Täyttä kuvaa alkuvaiheen yritysten saamista sijoituksista Invest Europen tilastot eivät anna, mutta tiedot ovat vertailukelpoisia muiden maiden kanssa. Esimerkiksi FVCA:n tilastojen mukaan pääomasijoittajat tekivät viime vuonna hivenen Invest Europen tietoja enemmän varhaisen vaiheen sijoituksia, yhteensä 122 miljoonan euron arvosta.

Lisäksi luvuista puuttuvat täysin varakkaiden yksityishenkilöiden enkelisijoitukset, joita tehdään tyypillisesti juuri hyvin varhaisen vaiheen yrityksiin. Tällaisia sijoituksia tehtiin viime vuonna 37 miljoonan euron arvosta.

Sijoittajien kiinnostusta lisää se, että sijoitukset suomalaisiin ja muihin pohjoismaisiin kasvuyrityksiin ovat tuottaneet hyvin, sanoo pääomasijoitusyhtiö Conor Venture Partnersin toimitusjohtaja Jari Mieskonen.

Nordic Venture Networkin kokoama kasvuyritysindeksi, joka seuraa sijoituksia yli 550:een pohjoismaiseen varhaisen vaiheen kasvuyritykseen, on antanut vuosina 2000–2015 sijoittajalle keskimäärin 14,5 prosentin vuosituoton.

Viime vuonna tuottoprosentti oli peräti 28, mikä ylitti esimerkiksi pohjoismaisten pörssien pienten yhtiöiden tarjoaman tuoton.

Vaikka varhaisen vaiheen rahoitusta Suomessa on tarjolla hyvin, Invest Europen tilastot osoittavat, että sijoittajan löytäminen on vaikeampaa, kun yritys etsii rahoitusta seuraavaan kasvuloikkaan.

”Markkina on osittain jakautunut. Edelleen on pääomapulaa, kun yritykset tarvitsevat vähän isompia, myöhemmän vaiheen rahoituskierroksia”, Mieskonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat