Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen Pankki arvioi talouskasvun kiihtyvän – hallituksen työllisyystavoite ei toteudu

Suomen Pankin ennusteen mukaan bruttokansantuote kasvaa 1,1 prosenttia tänä vuonna, mikä olisi 0,4 prosenttiyksikköä enemmän kuin joulukuun ennusteessa. Työllisyysaste paranee 69 prosenttiin vuonna 2018, mutta ei saavuta hallituksen 72 prosentin tavoitetta.

Talous
 
Jarno Mela / Lehtikuva
Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen
Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva

Suomen Pankin uuden suhdanne-ennusteen talous kasvaa tänä vuonna aikaisemmin arvioitua voimakkaammin. Uuden ennusteen mukaan Suomen bruttokansantuote kasvaa kuluvana vuonna 1,1 prosenttia. Joulukuussa Suomen Pankki ennusti, että talous kasvaisi tänä vuonna 0,7 prosenttia.

Hallituksen työllisyystavoite ei katsauksen mukaan toteudu tällä vaalikaudella. Suomen Pankin mukaan työllisyysaste kohoaa 69 prosenttiin vuonna 2018. Hallituksen tavoitteena on parantaa työllisyysaste 72 prosenttiin.

Suomen Pankki arvioi talouskasvun perustuvan pääasiassa kotimaisen kysynnän lisääntymiseen. Talouskasvu on silti hitaampaa kuin euroalueella, koska väestön ikääntyminen ja talouden tuotantorakenteen yksipuolisuus heikentävät kasvunäkymiä.

Ennusteen mukaan Suomen bruttokansantuote kasvaa 1,1 prosenttia ensi vuonna ja 1,0 prosenttia vuonna 2018.

”Suomen talous on palaamassa kasvu-uralle ja myös investoinnit ovat kääntyneet pitkästä aikaa kasvuun. Viennin pysyessä kokonaisuudessaan vaimeana on epävarmaa, kuinka vahvasti ja pitkään velan kasvuun perustuva kotimainen kysyntä voi tukea talouskasvua”, Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen sanoo tiedotteessa.

Ennusteen mukaan vientimarkkinat kasvavat aiemmin arvioitua hitaammin vuosina 2016–2018 ja viennin koheneminen jää maltilliseksi. Viime vuosina etenkin Suomen vienti Venäjälle on supistunut voimakkaasti. Sen vastapainona vienti euroalueelle on lisääntynyt vuoden 2013 jälkeen.

Suomen Pankin mukaan vientihinnat kohoavat lähivuosina kilpailijavaltioiden vientihintoja hitaammin ja yksikkötyökustannusten kasvu jää hieman euroalueen kehityksestä. Yksikkötyökustannus lasketaan jakamalla työvoimakustannukset tuotannon määrällä.

Ennusteen mukaan kustannuskilpailukyvyn hienoinen paraneminen ei kuitenkaan riitä kääntämään Suomen ulkomaankaupan markkinaosuuksia kasvuun.

Pitkällä aikavälillä odotettavissa on selvästi hitaampaa talouskasvua viime vuosikymmeninä.

”Rakenneuudistukset, innovaatiot ja yritysten toimintaedellytysten parantaminen voivat kohentaa pidemmän aikavälin näkymiä. Niiden avulla helpotettaisiin myös työllisyyden paranemista ja julkisen talouden hoitoa”, Liikanen arvioi tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat