Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen meritekniikka liikuttaa uusia jättiläisristeilijöitä

Maailman suurimmassa risteilyaluksessa Harmony of the Seasissa on Wärtsilän toimittamat pääkoneet ja Suomessa toimivan ABB:n valmistamat kääntöpotkurit.

Talous
 
PETER NICHOLLS / Reuters
Harmony of the Seasiä tervehdittiin vesisuihkuin, kun alus saapui Southamptonin satamaan toukokuun puolivälissä.
Harmony of the Seasiä tervehdittiin vesisuihkuin, kun alus saapui Southamptonin satamaan toukokuun puolivälissä. Kuva: PETER NICHOLLS / Reuters

Suurta kokoa arvostavilla risteilymatkustajilla on nyt valinnanvaraa: kesän risteilykauden aikana Välimerta kyntää kaksi tuliterää jättiläistä, Carnival-varustamon Carnival Vista ja Royal Caribbean -varustamon Harmony of the Seas.

Toukokuussa neitsytmatkansa tehnyt Harmony of the Seas on bruttorekisteritonneilla mitattuna maailman suurin risteilyalus. Harmonyn pituus on 362 metriä, ja siihen mahtuu enimmillään 5 500 matkustajaa.

Harmony on hieman isompi kuin sen kaksi sisaralusta, Oasis of the Seas ja Allure of the Seas, jotka ennen sen käyttöönottoa olivat maailman suurimpia risteilyaluksia.

Carnival Vista on pienempi kuin Harmony. Sen pituus on 323 metriä, ja siihen mahtuu enimmillään neljätuhatta matkustajaa.

Oasis ja Allure rakennettiin Suomessa. Ne luovutettiin vuosina 2009 ja 2010 Turun telakalta, joka tuolloin oli eteläkorealaisen STX-konsernin omistuksessa.

Harmony rakennettiin STX:n telakalla Ranskan St. Nazairessa, eli maailman suurimman risteilyaluksen alkuperämaan kunnia on siirtynyt Suomelta Ranskalle.

Suomalainen meriteollisuus ei ole silti jäänyt osattomaksi megaristeilijöiden rakennusbuumista. Sekä Carnival Vistassa että Harmony of the Seasissä on Suomessa kehityt ja valmistetut ABB-konsernin kääntöpotkurit.

Lisäksi suomalainen Wärtsilä-konserni on toimittanut Harmony of the Seasin pääkoneet, keulapotkurit ja savukaasupesurit.

Oasis-luokan risteilijöiden kappalehinta on noin miljardi euroa ja Carnival Vistan noin 700 miljoonaa euroa.

Uusien jättiläisristeilijöiden käyttöönotto on saanut paljon huomioita Britanniassa ja Yhdysvalloissa, jotka ovat tärkeitä risteilylomien markkina-alueita.

Harmonyn käyttöönotto ei ole sujunut täysin Royal Caribbeanin suunnitelmien mukaan kaikesta myönteisestä julkisuudesta huolimatta.

Maksavat matkustajat pettyivät yhtiön järjestämillä koematkoilla, koska osa laivan palveluista ja huvituksista oli vielä keskeneräisiä ja laivalla tehtiin rakennustöitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat