Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan keskuspankin johtajalta synkkä varoitus: Ikääntyvä väestö jarruttaa kasvua, pysyvistä vaurioista jo merkkejä

”Edes odotettua suurempi maahanmuutto ei riitä täysin paikkaamaan luonnollista väestön vähenemistä”, EKP:n pääjohtaja Mario Draghi sanoo.

Talous
 
FRANCOIS LENOIR / Reuters
Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi puhui torstaina Brysselissä.
Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi puhui torstaina Brysselissä. Kuva: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Mario Draghi varoittaa, että nykyinen hidas kasvu aiheuttaa pitkittyessään euroalueen taloudelle pysyviä vaurioita, joista on jo merkkejä.

Draghin mukaan keskuspankin elvytys ei yksin riitä käynnistämään kasvua vaan jäsenmaiden pitäisi nopeasti tehdä kasvua vahvistavia uudistuksia esimerkiksi työmarkkinoilla ja kilpailun avaamisessa.

”Uudistusten lykkäämiselle on monia ymmärrettäviä poliittisia syitä mutta vain vähän hyviä taloudellisia syitä. Hinta on yksinkertaisesti liian korkea”, Draghi totesi torstaina puheessaan Brysselissä.

Jos kasvu ei piristy, Euroopan pitkän aikavälin näkymät voivat heikentyä, Draghi varoittaa.

”On laajasti tiedettyä, että työntekijät, jotka ovat liian pitkään työttömiä, kärsivät siitä koko elämänsä, koska heidän työllistettävyytensä heikkenee, tuottavuus heikkenee ja tulot vähenevät. Tämä koskee etenkin nuoria.”

Siitäkin on näyttöä, että pitkittyvä hidas kasvu heikentää myös yritysten tuottavuuden parantumista.

Kasvun vauhdittamiseksi EKP on ryhtynyt ennenkuulumattomiin elvytystoimiin. Draghin mukaan rahapolitiikka ei kuitenkaan toimi, jos muut politiikan alat eivät sitä tue. Hän painottaa työllisyyttä kohentavia uudistuksia. Tätä työtä tosin vaikeuttaa se, että euromaissa on maailman vanhin väestö.

”Näissä olosuhteissa edes päättäväiset rakenneuudistukset eivät estä työllisyyden kasvun hidastumista”, Draghi sanoo. ”Edes odotettua suurempi maahanmuutto ei riitä täysin paikkaamaan luonnollista väestön vähenemistä.”

Niinpä kasvun pitäisi tulla yhä enemmän tuottavuuden parantamisesta.

”Se vaatii uudistuksia, jotka puuttuvat saavutettuihin etuihin, ja vastustus on yleensä suurta. Siksi monet maat ovat kokeneet kriisin aikana helpommaksi uudistaa työmarkkinoita kuin muita alueita.”

FRANCOIS LENOIR / Reuters
Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi.
Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat