Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen Pankin arvion mukaan työllisyysaste jää toivotusta

Pankki uskoo talouden kasvavan tänä vuonna 1,1 prosenttia kotimaisen kulutuksen tuella

Talous
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Ennustepäällikkö Juha Kilponen esitteli torstaina Suomen Pankin uutta suhdanne-ennustetta.
Ennustepäällikkö Juha Kilponen esitteli torstaina Suomen Pankin uutta suhdanne-ennustetta. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Fakta

Ongelmat pelkistyvät työn tuottavuuteen

 Suomen talouden keskeisiä ongelmia ovat metsäteollisuuden supistuminen, Nokian puhelinliiketoiminnan romahdus, väestön ikääntyminen ja menneisyyden liian suuret palkankorotukset.

 Työn tuottavuus kasvaa yhä hitaasti, mikä jarruttaa talouskasvua.

 Kansantalouden tasolla työn tuottavuus lasketaan jakamalla bruttokansantuotteen määrä tehdyillä työtunneilla.

 Jos työn tuottavuus on riittävän hyvä, yrityksillä on varaa maksaa hyviä palkkoja ja säilyttää kustannuskilpailukykynsä.

Hallituksen 72 prosentin työllisyystavoite ei toteudu vaalikauden aikana, arvioi Suomen Pankki. Talouskasvu on kiihtymisestä huolimatta liian hidasta hallituksen keskeiseen tavoitteeseen nähden.

72 prosentin työllisyysaste tarkoittaa työllisyyden kasvua noin 100 000:lla. Suomen Pankki arvioi, että bruttokansantuotteen pitäisi kasvaa vuosina 2017–2019 keskimäärin 2,5 prosenttia vuodessa hallituksen tavoitteen saavuttamiseksi. Se tarkoittaisi, että talouskasvun tulisi olla keskimäärin joka vuosi 1,3 prosenttiyksikköä voimakkaampi kuin uudessa ennusteessa.

Suomen Pankki arvioi 15–64- vuotiaiden työllisyyden kasvavan vajaalla 25 000:lla hallituskauden aikana, koska työikäisen väestön supistuminen jatkuu.

Vaikka laskelmaan lisäisi kustannuskilpailukykyä parantavan sopimuksen vaikutuksen, työllisyysaste näyttää jäävän selvästi 72 prosentista.

Työmarkkinoilla on jo tapahtunut muutos parempaan suuntaan. Aikaisemmista suhdannekäänteistä poiketen kasvua tukevat palvelualat ja rakentaminen eivätkä vienti ja teollisuus.

Talouteen on kuitenkin iskenyt viime vuosina niin monta negatiivista šokkia, että työllisyystavoite vaatisi vastaavasti useita positiivisia yllätyksiä, sanoo Suomen Pankin ennustepäällikkö Juha Kilponen.

Kilposen mukaan Suomen talouden pitäisi olla vuonna 2019 kahdeksan miljardia euroa suurempi kuin Suomen Pankin uudessa suhdanne-ennusteessa, jotta hallituksen työllisyystavoite toteutuisi.

”Kotimaisen kilpailun pitäisi kiristyä, mikä painaisi hintoja ja nostaisi kysyntää. Kotitalouksien kulutushalukkuuden tulisi edelleen kasvaa, viennin piristyä ja työn tuottavuuden parantua teknologisen kehityksen kautta”, Kilponen kertoo ehtoja.

Käytännössä hän pitää epätodennäköisenä, että talous kehittyisi lähivuosina näin.

Kokonaiskuva Suomen taloudesta on kuitenkin alkuvuoden aikana kirkastunut.

Suomen Pankki arvioi bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna 1,1 prosenttia, mikä olisi 0,4 prosenttiyksikköä enemmän kuin joulukuussa tehdyssä ennusteessa. Talouskasvu perustuu pääsiassa kotimaisen kysynnän lisääntymiseen.

Ennusteen mukaan talouskasvu olisi 1,1 prosenttia ensi vuonna ja 1,0 prosenttia vuonna 2018. Pääjohtaja Erkki Liikasen mielestä Euroopan keskuspankin elvyttävä rahapolitiikka ja poikkeustoimet tukevat Suomen talouskasvua.

”Kun euroalue vahvistuu, se vahvistaa samalla myös Suomen vientiä euroalueen maihin. Jos katsotaan, mitä on tapahtunut vuonna 2015, Suomen vienti jatkoi kasvuaan euroalueelle, kun se suhteessa muihin kauppakumppaneihin väheni”, Liikanen sanoi torstaina lehdistötilaisuudessa.

Vuonna 2005 euroalueen osuus tavaraviennin arvosta oli 34 prosenttia. Viime vuonna osuus kasvoi 37 prosenttiin.

Suhdanteen paranemisesta huolimatta Suomen talouskasvu on hitaampaa kuin euroalueella. Kasvunäkymiä heikentävät väestön vanheneminen ja talouden tuotantorakenteen yksipuolisuus.

Suomen Pankin ekonomistien Helvi Kinnusen ja Sami Oinosen mukaan 15 vuoden kuluttua Suomessa on samanlainen ikärakenne kuin Japanissa nykyisin.

Vuonna 2030 yli 65-vuotiaiden suhteellinen osuus väestöstä on Suomessa 25 prosenttia. Kun väestö vanhenee, julkiset menot ja valtion velkaantuminen kasvavat ja kansantalouden tuotantopotentiaali pienenee.

Japanin talous on ollut suurissa vaikeuksissa 1990-luvun alusta lähtien. Yksi syy on väestön vanheneminen. Tutkijoiden mielestä Japanin tapauksen tarkastelu korostaa rakenteellisten uudistusten merkitystä myös Suomessa.

”Jos päätökset talouden rakenteen uudistamisesta jäävät pitkälle tulevaisuuteen, siitä voi aiheutua kasvu- ja työllisyysmenetyksiä, joiden kustannukset Japanin kokemusten perusteella arvioituina näyttävät voivan muodostua suuriksi”, tutkijat kirjoittavat.

Viennin kasvu jatkuu Suomen Pankin mukaan edelleen vaimeana. Viennin pitäisi kasvaa 0,7 prosenttia tänä vuonna, 2,4 prosenttia ensi vuonna ja 2,5 prosenttia vuonna 2018.

Suomen Pankin mukaan vientihinnat kohoavat lähivuosina kilpailijavaltioiden vientihintoja hitaammin ja yksikkötyökustannusten kasvu jää hieman euroalueen kehityksestä. Yksikkötyökustannus lasketaan jakamalla työvoimakustannukset tuotannon määrällä.

Kustannuskilpailukyvyn pieni paraneminen ei kuitenkaan Suomen Pankin mukaan riitä kääntämään Suomen ulkomaankaupan markkinaosuuksia kasvuun. Pitkällä aikavälillä on odotettavissa selvästi hitaampaa talouskasvua kuin viime vuosikymmeninä.

Pitkän aikavälin näkymiä voivat pääjohtaja Liikasen mukaan kohentaa talouden rakenneuudistukset, innovaatiot ja yritysten toimintaedellytysten parantaminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat